HomeNewsBlodbad i aksjemarkedet: topp 10 amerikanske aksjer ned 35 %

Blodbad i aksjemarkedet: topp 10 amerikanske aksjer ned 35 %


  • Topp 10 omsatte amerikanske aksjer fra i fjor er alle i minus så langt i 2022
  • Topp 10 i Storbritannia har klart seg bedre, med fire positive aksjer så langt
  • Aksjer å kjøpe har vært olje og råvarer på grunn av virkningene fra russisk krig

Det har vært et stygt år så langt for aksjer, med S&P 500 som har hatt den verste starten på et år siden 1939. Måneden som nettopp gikk var spesielt brutal, med Nasdaq som mistet 13,3 % i april – den verste måneden siden oktober 2008.

BuyStocks.co.uk forsøkte å vurdere hvor ille skaden har vært for de mest populære aksjene fra 2021, et år da markedet tilsynelatende ikke gjorde annet enn å stige, og enhver beslutning om å kjøpe aksjer var god. Vi sammenlignet også skadene på begge sider av Atlanteren. For våre populære aksjer valgte vi de med det høyeste handelsvolumet fra i fjor i Storbritannia og USA.

En økning i historisk og implisitt volatilitet

Krigen i Ukraina, utbredt inflasjon og en haukisk vending fra Fed har alle bidratt til frykt og volatilitet i markedet. Det geopolitiske klimaet forverres dag for dag, og det er frykt for at en resesjon er uunngåelig. Alt dette har manifestert seg for å skape et risiko-av-miljø, noe som forårsaker den røde avkastningen vi diskuterte ovenfor.

Topp amerikanske aksjer er alle røde i 2022

Først ved å vurdere de amerikanske markedene, se på de mest populære aksjene for ett år siden, er resultatene…ikke gode.

[inv-florish id=»9899897″]

Det er et rent bord, med alle aksjer røde og gjennomsnittstapet svimlende 35 %. Selv om gitt S&P 500 er ned 17% og Nasdaq ned 28%, bør det ikke komme som noen overraskelse.

Netflix og Shopify har de to dårligste resultatene, og har mistet omtrent 70 % av verdien så langt dette kalenderåret. Netflix-inntektene forrige måned var katastrofale, med færre abonnenter og advarsler om mindre fremtidig vekst. Shopify på sin side har vært lik. Utsiktene til å bremse detaljomsetningen ble hevet under inntjeningen, og den pandemiske nettboomen har avtatt veldig.

Dataene viser at mens Apple også har falt, har ytelsen i forhold til andre blue-chip-aksjer vært solid, ettersom hele markedet har blitt rystet av nedgangen. 

Teknologi har selvfølgelig vært en av de verste sektorene. Og gitt lean mot tech i de mest populære aksjene, viser diagrammet ovenfor spesielt dårlig. Nvidia, AMD og Meta har sett omtrent en tredjedel av verdien deres fordampe. Selv den trofaste Amazonas har falt.

Grafen nedenfor viser hvordan, for amerikanske aksjer, dette året startet dårlig og rett og slett ble verre. Det har vært en ganske jevn nedgang så langt i 2022.

[inv-florish id=»9898003″]

Toppaksjer i Storbritannia har det bedre, med 4 av 10 opp YTD

Toppaksjene i Storbritannia har imidlertid klart seg litt bedre. Faktisk, noe overraskende, er fire av ti av de mest populære aksjene opp så langt i 2022, noe som er bemerkelsesverdig siden FTSE 250 er redusert med 19 % så langt i 2022.

[inv-florish id=»9898357″]

Russiske krigsvirkninger

Men med en gang kan vi se hvorfor. BP og Shell er oljeselskaper som nyter godt av prisstigningen som følge av den russiske krigen. Opp 23% og 38% henholdsvis, investorer er komfortabelt i profitt. Blowout-inntekter ble rapportert forrige uke av BP også, med momentum som fortsatte for det britiske selskapet.

Glencore er et råvarehandels- og gruveselskap, og derfor gjelder det samme. De turbulente råvaremarkedene og økende inflasjonsbekymringer som stammer fra den russiske krigen, og et bredere makroklima, har fått aksjekursen til å stige.

Så mens krigen har sendt krusninger gjennom alle markeder, og sendt investorer på flukt etter trygge havner i eiendeler som kontanter og gull, er det faktisk disse isolerte sektorene hvor investorer har dratt nytte av nedfallet.

Gjenstående aksjer

Det etterlater oss med Vodafone, telekomselskapet, som er opp 9% så langt i år. Aktivistinvestor Cevian Capital avslørte en eierandel i selskapet i januar, og en plan for å kvitte seg med dårlige resultater og konsolidere seg i nøkkelmarkeder. Mens den årlige ytelsen er støyende, har europeiske telekomselskaper slitt i løpet av de siste årene, gitt den intense konkurransen og strenge reguleringen. Vodafone hadde mistet en tredjedel av verdien i årene før 2022.

Denne trenden er den samme med nevnte Glencore. Det anglo-sveitsiske selskapet har vært en forferdelig investering siden det ble børsnotert i 2011, og det var først i forrige måned at det endelig satte de tidlige investorene tilbake i svart.

De gode nyhetene stopper imidlertid der. Bankaksjene Lloyds og Barclays er ned henholdsvis 11 % og 22 %, mens sportsforhandleren JD Sports har blitt knust, og er ned 42 %. Rolls-Royce er ikke mye bedre, ned 36 % fra året før.

[inv-florish id=»9834944″]

Konklusjon

Markedene har vært brutale i år, og dataene ovenfor for de mest populære aksjene bekrefter det. Mens jeg skriver dette, er markedet midt i den verste dagen siden juni 2020, og volatiliteten øker.

Selv om det har vært isolerte tilfeller av ytelse – råvarer, gruvedrift, olje – er de nettopp det, isolert. Krigen utløste mye dårlig sentiment i markedene, kanskje den siste dråpen i det som hadde blitt et overopphetet marked bygget på pengetrykking. Med utbredt inflasjon har Fed blitt tvunget til å bli haukeaktig, og dette har utløst frykt for at den eneste veien ut av dette er gjennom en smertefull resesjon.

Utenfor minoriteten av aksjer som har blitt plassert i disse råvaresektorene, har det vært et blodbad for aksjeinvestorer. Dataene presenterer imidlertid det interessante resultatet at når det gjelder de mest populære og største aksjene, har britiske investorer klart seg bedre enn sine amerikanske motparter, om ikke annet enn av den ganske trivielle grunnen at en større del av disse aksjene befinner seg i råvareindustrien .