HomeNewsBør du kjøpe britiske aksjer mens Bank of England strammer inn?

Bør du kjøpe britiske aksjer mens Bank of England strammer inn?

Mircea Vasiu

Bank of England kommer til å heve renten igjen i morgen. Bør du kjøpe britiske aksjer til tross for den aggressive innstrammingssyklusen?

En dag etter at Federal Reserve kunngjorde sin pengepolitikk, forventes Bank of England å levere nok en renteheving. Dette vil være den tredje renteøkningen etter pandemien, ettersom inflasjonen fortsetter å stige i Storbritannia.

Den offisielle bankrenten i Storbritannia ligger for tiden på 0,5 %, og en ytterligere økning på 0,25 bp ligger i kortene. Man bør imidlertid huske at noen få medlemmer av pengepolitisk komité ønsket å øke renten med 50 bp på sitt siste møte, så skjevheten er definitivt haukisk.

Markedene vet det allerede. Sonia-bytteavtalene priser allerede inn en aggressiv syklus. I likhet med Fed i USA, var Bank of England forsiktig nok til å kommunisere sine intensjoner i god tid før de hevet kursen, så innvirkningen på aksjemarkedet var minimal.

På tidspunktet for skriving av denne artikkelen er FTSE 100-indeksen, den mest representative for britiske aksjer, opp over 1 %. Dessuten har den steget mer enn 450 poeng fra de siste laveste nivåene, til tross for at investorer var godt klar over Bank of Englands intensjoner.

Sannheten er at investorer har hatt mye å bekymre seg for i det siste. Pandemien og krigen i Ukraina utløste kraftige salg.

Med morgendagens 25bp renteøkning når den offisielle bankrenten 0,75 % – mye høyere enn i USA eller på det kontinentale Europa. Likevel er aksjer bud og følger stort sett hva de amerikanske aksjene gjør.

Alt i alt stopper ikke geopolitiske spenninger Bank of England fra å stramme inn. Men når renten når 1 %, kan Bank of England revurdere og vente på å se effekten av renteøkningene på realøkonomien.

Som sådan kan ethvert hint i morgen om at en pause kommer, få amerikanske aksjer til å stige ytterligere. Også det Fed sier i dag på pressekonferansen er like viktig. Hvis aksjer i USA øker stiger med Fed-rentene, hvorfor kan ikke britiske aksjer gjøre det samme?