Tesla, TSMC-inntektene spår en dyster fremtid på grunn av teknologikrigen mellom USA og Kina, bekymret investorer
Tesla, TSMC og de fleste teknologiprodusenter avslørte nylig inntjeningsrapportene sine for siste kvartal, og dette har gjort investorene litt nervøse. De siste inntektene avslører at teknologisektoren er inne i en virkelig dårlig tid på grunn av teknologikrigen mellom USA og Kina
Torsdag utstedte det svensk-sveitsiske multinasjonale selskapet ABB Ltd. en advarsel om avtagende etterspørsel i Kina, et av dets betydelige markeder, og rapporterte en nedgang på 9 prosent i bestillinger i løpet av årets andre kvartal. Selskapets divisjoner innen elektrifisering, bevegelse og robotikk opplevde alle redusert etterspørsel i regionen. Tilsvarende er TSMC og Tesla i samme posisjon.
ABB møtte også redusert etterspørsel i Tyskland, noe som indikerer potensielle utfordringer i den bredere industrielle økonomien. ABBs produkter, inkludert motorer, frekvensomformere, kontrollere og elektrifiseringsløsninger som brukes i transportsystemer og fabrikker, regnes ofte som indikatorer på den generelle helsen til industrisektoren.
Denne utviklingen har skapt bekymring blant investorer, som hadde håp om at Kinas beslutning om å oppheve strenge covid-relaterte restriksjoner på slutten av året før ville føre til en økonomisk gjenopplivning i landet. Nyere data viste imidlertid at Kinas økonomi vokste i et skjørt tempo i andre kvartal på grunn av svekket etterspørsel både innenlands og internasjonalt, med post-COVID-momentum som avtok raskt.
I tillegg til ABBs advarsel, spådde den taiwanske brikkeprodusenten TSMC en nedgang på 10 prosent i salget for 2023, og tilskrev det de globale økonomiske utfordringene som har påvirket etterspørselen etter brikker brukt i ulike applikasjoner, inkludert biler, mobiltelefoner og servere.
Videre sliter flere selskaper med dilemmaet med å opprettholde fortjenestemarginer etter å ha økt prisene for å motvirke effekten av skyhøye energi- og råvarekostnader siden det siste året. Ettersom innsatskostnadene forventes å lette, advarer analytikere om at selskaper kan bli tvunget til å redusere prisene for å holde seg konkurransedyktige, noe som potensielt kan påvirke bunnlinjene deres.
Teslas administrerende direktør Elon Musk annonserte også nylig planer om å kutte prisene på elektriske kjøretøy for å beskytte mot konkurranse og usikkerhet i det økonomiske landskapet, noe som hadde en negativ innvirkning på Teslas aksjer, og falt nesten 4 prosent i handelen i USA før markedet. Samlet sett kaster denne utviklingen en skygge over aksjemarkedet, spesielt ettersom inntjeningssesongen for andre kvartal utfolder seg. Mens europeiske aksjer tok litt terreng etter tidlige tap, indikerte S&P 500- og Nasdaq-futures lavere åpninger.
«En dag ser det ut til at verdensøkonomien faller fra hverandre, neste dag er det bra. Jeg vet ikke hva i helvete som skjer, sa Musk til analytikere på en telefonkonferanse. “Vi er inne i, vil jeg kalle det, turbulente tider.”
De nylige bedriftsresultatene har satt en pessimistisk tone tidlig i inntjeningssesongen. Forbruksutgifter har blitt hindret av økende shopping- og matutgifter, sammen med høye renter, som legger press på bedriftens fortjenestemarginer.
Streaming video-pioner Netflix (NASDAQ: NFLX) bidro også til det nedslående sentimentet, ettersom inntektene i andre kvartal falt under analytikerestimater, noe som førte til at aksjene stupte med nesten 9 prosent i handel etter arbeidstid.
I USA er inntjeningen spådd å falle med 8,2 prosent, som er en merkbar nedgang fra 0,2 prosent veksten registrert i første kvartal og en betydelig reversering fra 8,4 prosent veksten observert for ett år siden. Tilsvarende forventes inntektene å falle med 0,8 prosent i andre kvartal, ned fra veksten på 13,6 prosent for ett år siden.
Samlet sett indikerer disse tallene et utfordrende økonomisk miljø, med en nedgang i bedriftens inntjening og inntektsvekst sammenlignet med tidligere kvartaler og år. Den pågående virkningen av pandemien, økende kostnader og andre økonomiske faktorer bidrar til den dempede ytelsen i bedriftssektoren.