Home » Utdanning » Grunnleggende om teknisk analyse

Grunnleggende om teknisk analyse

Teknisk analyse er en type analyse som brukes til å forutse den fremtidige kursbevegelsen til aksjer ved å bruke markedsdata, primært pris og volum, i motsetning til fundamental analyse som søker å bestemme den iboende verdien ved å bruke regnskap og bredere økonomiske data.

Teknisk analyse er basert på ideen om at analytikere og handelsmenn kan forutsi fremtidige prisbevegelser akkurat som de er i stand til å skjelne tidligere markedsmønstre. Tekniske analytikere analyserer sjelden det grunnleggende i et selskap, da de mener at disse faktorene allerede er priset i aksjen, og ser bort fra ideen bak den iboende verdien.

Forstå teknisk analyse

Når de bruker teknisk analyse, bruker analytikere og investorer forskjellige verktøy og indikatorer for å analysere hvordan de to viktigste markedskreftene, tilbud og etterspørsel, vil påvirke verdipapirer når det gjelder pris, volum og volatilitet.

Hovedideen bak teknisk analyse er at den antar at tidligere handel og kurstrender for sikkerhet kan bidra til å forutse fremtidige trender og prisbevegelser for et verdipapir, i kombinasjon med ytterligere handelsregler.

Ved å bruke denne tilnærmingen prøver investorer å oppdage potensielle kortsiktige handelssignaler og forsterke sin forskning av et verdipapirs fordeler og svakheter i forhold til det bredere markedet.

I motsetning til fundamental analyse, er teknisk analyse basert på troen på at nåværende og tidligere pris- og volumdata for en eiendel representerer den beste indikatoren på fremtidige prisendringer. Det skal imidlertid bemerkes at teknisk analyse ikke bare brukes av tekniske handelsmenn.

Mange investorer som er avhengige av fundamental analyse, utfører også teknisk analyse etter å ha evaluert et selskaps grunnleggende forhold, med sikte på å identifisere tiltalende inngangs- og utgangspunkter.

Fordeler med teknisk analyse

På slutten av forrige del av artikkelen sa vi at teknisk analyse ofte brukes for å identifisere potensielle inngangs- og utgangspunkter. Dette er kanskje en av de viktigste fordelene med teknisk analyse, da det å oppdage markeds- og pristrender er kjernen i enhver handelstilnærming.

Med både grunnleggende og tekniske tradere som regelmessig bruker de samme tekniske indikatorene for å identifisere støtte- og motstandsnivåer, samt andre viktige mønstre, samles flere markedsdeltakere rundt de samme viktige prispunktene, noe som til slutt fører til fremveksten av de samme mønstrene.

Ulemper med teknisk analyse

Akkurat som enhver annen handelsstrategi og tilnærming, kommer teknisk analyse også med sine ulemper. Gitt at tekniske analytikere er avhengige av en rekke tekniske indikatorer, kan disse indikatorene ofte gi blandede handelssignaler som motsier hverandre.

For eksempel kan en teknisk indikator vise et kjøpssignal mens en annen viser et salgssignal, noe som fører til forvirring og gjør handelsmenn usikre på avgjørelsen. På grunn av dette prøver mer erfarne handelsmenn å analysere en kombinasjon av tekniske indikatorer og mønstre for å finne det mest pålitelige signalet.

I tillegg er det også viktig å påpeke at selv om teknisk analyse kan bidra til å finne potensielle inn- og utgangspunkter, er det ikke alltid 100% nøyaktig. Med andre ord, hvis en trader identifiserer et attraktivt inngangs- eller utgangspunkt for å handle en aksje, betyr det ikke at handelen hans vil lykkes med sikkerhet, da aksjer lett kan bevege seg på en uventet måte.

En annen vanlig hendelse med denne typen analyser er at forskjellige tekniske analytikere kan ha forskjellige meninger om samme sikkerhet. Dette er hovedsakelig fordi ikke alle tekniske analytikere bruker helt de samme metodene og indikatorene for å analysere en aksje.

Ved hjelp av teknisk analyse

Teknisk analyse er basert på forutsetningen om at all tilgjengelig markedsinformasjon allerede er priset i verdipapirprisene. Som sådan ser denne teorien bort fra ideen bak den grunnleggende analysen, som tar sikte på å bestemme den iboende, eller "virkelige verdien" til en aksje.

På grunn av dette mener de fleste tekniske analytikere at det ikke er behov for å se på det grunnleggende, da de mener at denne informasjonen allerede er reflektert i gjeldende markedspriser.

Så hva stoler tekniske analytikere på? Vel, de to hovedfaktorene teknisk analyse dekker er diagrammønstre og tekniske indikatorer.

Diagrammønstre representerer formasjoner skapt av prisbevegelser som tradere og analytikere ser på for å identifisere viktige prispunkter og soner som støtte og motstand. Støttet av markedssentimentet og visse psykologiske faktorer, bruker analytikere og tradere disse diagrammønstrene for å prøve å forutsi fremtidige prisbevegelser.

Vanlige diagrammønstre har sine egne navn, der hver av dem forutsier visse prisbevegelser. For eksempel er en synkende trekant et diagrammønster som representerer en nedadgående trend i markedet. Den er preget av en horisontal støttelinje og en synkende motstandslinje, noe som antyder en potensiell nedadgående prisbevegelse.

På den annen side refererer tekniske indikatorer til matematiske mønstre avledet fra historiske prisdata, som tradere og analytikere også bruker for å prøve å forutse fremtidige prisbevegelser. Ulike tekniske indikatorer fokuserer på å utforske ulike faktorer.

For eksempel er hovedmålet med noen av disse indikatorene å identifisere den siste trenden, mens andre er utviklet for å evaluere styrken til disse trendene og hvor lenge de kan vare.

Det er mange typer indikatorer og tekniske analyseverktøy handelsmenn ser på for å forutse prisbevegelser, med noen av de vanligste er glidende gjennomsnitt, Moving Average Convergence Divergence (MACD), Fibonacci retracement-nivåer og mer.

Glidende gjennomsnitt

Et glidende gjennomsnitt (MA) refererer til en indikator som brukes i teknisk analyse for å forutsi retningen til en trend. For å oppnå dette summerer det glidende gjennomsnittet datapunkter for en eiendel over en viss tidsperiode og deler deretter totalen med antall datapunkter for å beregne gjennomsnittsverdien.

Fordi gjennomsnittsverdien kontinuerlig beregnes på nytt ved å bruke de nyeste prisdataene, endres verdien, derav navnet "bevegende" gjennomsnitt.

Det finnes flere typer av denne indikatoren, med de vanligste er enkelt glidende gjennomsnitt (SMA) og eksponentielt glidende gjennomsnitt (EMA).

Fibonacci retracement nivåer

Fibonacci Retracement er også en teknisk indikator som består av horisontale linjer som hjelper til med å indikere hvor støtte- og motstandsnivåer sannsynligvis vil dukke opp.

Oppkalt etter Fibonacci-sekvensen brukt i matematikk, analyserer indikatoren forskjellige prisnivåer, hver assosiert med en prosentandel som representerer hvor mye av et tidligere trekk prisen har gått tilbake. Fibonacci retracement-nivåene som brukes i teknisk analyse er 23,6 %, 38,2 %, 50 %, 61,8 % og 78,6 %.

Tekniske analytikere og investorer bruker regelmessig denne indikatoren fordi den kan trekkes mellom to viktige prispunkter, viktigst av topper og nedturer.

Traders bruker også Fibonacci Extension-linjer som identifiserer interessenivåer når støtte/motstand er brutt.

Konklusjon

Teknisk analyse brukes til å evaluere verdipapirer og forutse fremtidige prisbevegelser ved å bruke diagramdata, spesielt pris og volum. Teknisk analyse ser bort fra ideen om egenverdi, som utforskes av fundamental analyse, ettersom den mener at alt det grunnleggende allerede er reflektert i gjeldende markedspriser.