Home » Utdanning » Markedspsykologi

Markedspsykologi

Markedspsykologi, også kjent som handelspsykologi, refererer til hvordan tradere og investorer nærmer seg og føler om markedet. Følelser spiller en viktig rolle i handel og kan ofte være en avgjørende faktor som avgjør om handelen blir vellykket eller mislykket.

I tillegg til andre viktige aspekter som generelt avgjør ens suksess i markedet, som erfaring og ferdighetssett, er det like viktig å ha riktig handelspsykologi, i tillegg til å kunne kontrollere ulike følelser som grådighet, frykt og sinne, blant andre.

På den annen side er det også positive følelser som kan hjelpe handelsmenn med å øke suksessen, men erfarne handelsmenn vet at handler basert på følelser og skjevheter bør unngås. Dette er fordi det å være sammensatt og lære å kontrollere følelser forbedrer sjansene for å lykkes i markedet, og bidrar til å minimere potensielle tap.

Ting å unngå

Ikke overhandel

Dette er en av de vanligste feilene blant uerfarne handelsmenn og investorer. To hovedfaktorer som fører til overhandel er vanligvis utålmodighet og selvtillit.

Å lære når man skal være tålmodig og sammensatt i markedet er vanskelig, men også avgjørende for å lykkes. Nye handelsmenn tar ofte hensynsløse handelsbeslutninger fordi de tror de trenger å tjene penger hver dag eller på grunn av noen eksterne faktorer.

Det er ingenting galt med å kjøpe verdipapir hvis du er sikker på at det vil stige i verdi, men å lete etter en unnskyldning for å kjøpe en eiendel vil sannsynligvis føre til overhandel.

På samme måte kan overtrading skje hvis en trader blir overmodig. Dette skjer vanligvis etter at en uerfaren handelsmann gjør noen få vellykkede handler, noe som får dem til å tro at de ikke kan gjøre en feil.

Vær på vakt mot emosjonell handel

Emosjonell handel refererer til handel basert på personlige følelser og følelser som påvirker en næringsdrivendes beslutningsprosess. Selv om dette noen ganger kan være en god ting, er det mer sannsynlig at det påvirker handelsmennene dine negativt.

Hovedårsaken til dette er at følelser ofte kan få oss til å ta irrasjonelle beslutninger i hverdagen og vi vil definitivt unngå å gjøre irrasjonelle grep i markedet. Selv om det er umulig å stenge følelsene dine helt, bør handelsmenn lære det som er kjent som emosjonell disiplin.

Med andre ord må du være i stand til å kontrollere følelsene dine som trader, og det er en av de viktigste egenskapene i handelsverdenen.

Noen av de vanlige eksemplene på ugunstig emosjonell handel inkluderer å selge et verdipapir på grunn av noen tapte poeng eller å være for arrogant til å lukke en tapsgivende posisjon.

En av de mest utbredte følelsene som kan påvirke handel negativt, er frykt. Et av eksemplene er frykten for å handle for stor. Å utføre handler med feil størrelse øker volatiliteten, noe som resulterer i å gjøre feil som du ikke ville gjort hvis du ikke hadde vært redd for å risikere større tap enn vanlig. Den enkleste måten å håndtere dette på er å senke handelsstørrelsen til et mer praktisk nivå.

Utenom dette opplever handelsmenn også frykt når de føler at de er i "feil" handel. Feil handel er handelen som ikke passer din handelsstrategi. En god måte å løse dette på er ved å ha en sjekkliste for å finne ut hvilken handel som er riktig eller gal for deg.

Ikke vær grådig

Etter å ha høstet flere store gevinster, har tradere en tendens til å bli grådige. Det er veldig viktig å vite hvordan man gjør forskjellen mellom grådighet og overbevisning. Å bruke passende handelsmekanikk som stoppordre, profittmål og en riktig risikostyringsstrategi kan bidra til å unngå grådighet. Akkurat som overmot, kan det å være grådig også føre til uforsiktige handelsbeslutninger og betydelige tap.

5 tips for å forbedre markedspsykologien din

Utvikle en handelsstrategi

Uansett om du er en langsiktig investor eller en daytrader, og uansett hvilket marked du ønsker å handle, er det et must å ha en veletablert handels-/investeringsstrategi.

En handelsstrategi refererer til en gjennomtenkt plan som skisserer ens handelsmål, risikostyring og toleranse, tidshorisont og mer. Før du forplikter deg til et spesifikt sett med regler og ideer innen handel, bør du først gjøre omfattende undersøkelser og utdanne deg selv om hvordan du kan utvikle en anstendig handelsstrategi.

De fleste handelsstrategier er avhengige av fundamental eller teknisk analyse eller begge deler. Tekniske handelsstrategier refererer til strategier som er avhengige av tekniske indikatorer for å identifisere handelssignaler. På den annen side stoler investorer som har utviklet en strategi basert på fundamental analyse på selskapets grunnleggende faktorer som vekst og lønnsomhet for å prøve å velge en vinnende handel.

Sett realistiske mål

Å sette realistiske handelsmål refererer generelt til å unngå å sette ekstremt høye lønnsomhetsmål, men å unngå lave og uspennende mål er like viktig. Å ha realistiske mål innen handel har mye å gjøre med å bygge tillit, spesielt når det kommer til mindre erfarne handelsmenn som tester strategiene sine.

For eksempel er det mye mer sannsynlig at en selvsikker handelsmann tar kalkulerte risikoer og er på vakt mot alle potensielle utfall. Imidlertid kan man ikke bli en trygg trader uten realistiske forventninger og riktig handelspsykologi. Det er derfor mange eksperter råder nye handelsmenn til å gjøre en god mengde øvelse og teste handelsplanene sine på en demokonto før de faktisk går inn på markedet med sine hardt opptjente penger.

Lær risikostyring

Risikostyring i handel refererer til å analysere og akseptere usikkerheten i investeringsvalg. Primært skjer det når en næringsdrivende analyserer og prøver å beregne potensielle tap på investeringen og handler i samsvar med målene og risikotoleransen til investeringen.

Mange investorer tenker ikke mye på risikostyring, noe som er avgjørende for å bli en vellykket trader. Dette er fordi selv om de klarer å tjene mye penger i markedet, kan de ganske enkelt tape dem uten en passende risikostyringsplan.

Noen nye handelsmenn har en tendens til å tro at risiko bør unngås helt, men i virkeligheten er det nødvendig å ta risiko for å bli en stor investor, den må bare administreres på riktig måte.

Bruk Stop-Loss-ordrer

En stop-loss-ordre er et prispunkt der en trader vil forlate markedet og ta et tap på den handelen. Dette er en vanlig hendelse når handelen ikke fungerer slik en handelsmann forventet. Et stop-loss tjener til å begrense tap og hindre dem i å eskalere.

Den vanligste måten å plassere stop-loss og take-profit-ordrer på er ved å bruke glidende gjennomsnitt (MA). Dette er fordi MA-er lett beregnes og følges bredt i markedet. Viktige glidende gjennomsnitt er 5-, 9-, 20-, 50-, 100- og 200-dagers gjennomsnitt.

Plassering av stop-loss-ordrer gjøres vanligvis etter å ha utført teknisk analyse, men husk at fundamental analyse også spiller en stor rolle når det kommer til timing.

Ta pauser

Uansett om du er en ekspert eller helt ny på handel, er det viktig å ta pauser med jevne mellomrom, da det kan hjelpe deg med å unngå dårlige emosjonelle handler og holde deg ryddig i markedet, spesielt etter en dårlig handelsdag.

Følelser kan ofte overvinne tradere, og det er derfor det er viktig å ta pauser i disse øyeblikkene og avlede tankene til noe annet enn handel.

Konklusjon

Handelspsykologi er avgjørende for å bli en vellykket trader eller investor. Selv om suksess aldri er garantert i handel, kan utvikling av riktig markedspsykologi øke sjansene for suksess betraktelig. Med andre ord refererer det til å gjøre oppmerksomme handler, lære å kontrollere følelser og måten du reagerer på gevinster og tap, og holde deg fattet.