Home » Utdanning » Utbytteaksjer vs. vekstaksjer

Utbytteaksjer vs. vekstaksjer

Et av de vanlige punktene som plager uerfarne og håpefulle investorer med å forstå de viktigste forskjellene mellom utbytte og vekstaksjer og hvor de bør investere sine hardt opptjente penger.

I denne artikkelen vil vi prøve å gi deg noe viktig informasjon om investering i utbytte og vekstaksjer, samt de viktigste fordelene og ulempene disse to valgene kommer med.

Hva er utbytteaksjer?

Mens alle selskaper ønsker å beholde overskuddet og reinvestere det for å stimulere til videre vekst og lansere nye tilbud, deler noen av dem ut en del av overskuddet til sine aksjonærer. Denne fordelingen av overskudd er kjent som utbytte og selskaper som betaler utbytte kalles utbytteaksjer.

Det skal imidlertid bemerkes at ikke alle selskaper betaler utbytte da ingen lov krever dette. Selskaper som betaler utbytte er vanligvis veletablerte, finansielt sterke selskaper og ledere av sine respektive bransjer og sektorer.

Noen selskaper foretrekker å betale utbytte selv når de ikke tjener betydelig, og tar sikte på å alltid belønne sine aksjonærer.

Det finnes flere typer utbytte, inkludert kontanter, aksjer, eiendom, scrip og likvidasjonsutbytte. Utbytte deles oftest ut gjennom kontantbetalinger på kvartalsbasis, mens noen selskaper betaler dem årlig.

Fordeler med å investere i utbytteaksjer

Den viktigste grunnen til at investorer liker å kjøpe utbytteaksjer er at de gir dem en konsekvent inntektskilde eller en økende kontantstrøm. Utbyttebetalende selskaper tildeler sine investorer uavhengig av om aksjekursen deres stiger eller faller.

Utbytteaksjer er spesielt populære blant risikovillige investorer. Årsaken til dette er at utbytteselskaper generelt er ledende innen sine respektive bransjer, med sterke balanser og veletablerte virksomheter.

Som sådan er disse selskapene mye bedre posisjonert i forhold til tider med uro og derfor mindre sannsynlighet for å se betydelige aksjenedganger, noe som gir investorene stabilitet og trygghet.

På grunn av deres motstandskraft og dominerende markedsposisjon er disse selskapene store nok til å sette av en del av overskuddet og betale det til investorene sine med jevne mellomrom.

Ulemper med å investere i utbytteaksjer

Den viktigste svakheten ved å investere i utbytteaksjer er den begrensede oppsiden. Selv om utbytteaksjer utbetaler utbytte til aksjonærene regelmessig, har nesten ingen av dem et utbytte høyere enn 10 % årlig. Utbytteavkastningen refererer til hvor mye penger et selskap deler ut til sine investorer på årsbasis i forhold til aksjekursen. Det er vanligvis uttrykt i prosent.

En annen viktig bakside ved utbytteaksjer er at disse selskapene vokser mye saktere enn de såkalte vekstselskapene. Dette betyr ikke at utbyttebetalende selskaper ikke vokser i det hele tatt, men snarere at de vokser i et mye lavere tempo fordi de allerede har utvidet virksomhet og derfor mindre rom for videre vekst.

Ovenfor har vi nevnt at selskaper ikke er forpliktet til å betale utbytte, så det er viktig å nevne at et selskap også kan redusere sine utbyttebetalinger når som helst. Imidlertid skjer dette vanligvis bare når selskapet går gjennom en utfordrende periode og ikke er i stand til å dekke utbyttet med gjeldende kontantstrømmer.

Hva er vekstaksjer?

Vekstaksjer refererer til selskaper som forventes å vokse med en mye raskere vekstrate sammenlignet med gjennomsnittlig veksttakt i deres marked. Sagt på en annen måte, har disse aksjene potensialet til å verdsettes betydelig raskere enn konkurrentene på markedet og gir dermed mer lukrativ avkastning til investorene.

Vekstaksjer er typiske blant risikovillige investorer. De kjøper disse aksjene og forventer at de raskt vil stige i verdi og lokke flere investorer i fremtiden.

En av de viktigste forskjellene mellom vekstaksjer og utbytteaksjer er at selskaper med høy vekst vanligvis ikke betaler utbytte. I stedet fokuserer de på å reinvestere størstedelen av fortjenesten for å akselerere ekspansjonen ytterligere. Dessuten har vekstaksjer generelt ikke betydelige markedsverdier, men noen store selskaper regnes også som vekstaksjer.

Fordeler med å investere i vekstaksjer

Vi kan si at argument nummer én for å støtte vekstaksjer er at de gir en betydelig høyere avkastning oppside enn utbytteaksjer.

En annen vanlig egenskap og fordel med vekstaksjer er deres høye pris-til-inntektsforhold (P/E). Enkelt sagt er P/E-forholdet et forhold som sammenligner et selskaps nåværende aksjekurs med inntjening per aksje (EPS). Det er en av de vanlige indikatorene som brukes for å vurdere et selskap og forstå om de er undervurdert eller overvurdert.

På grunn av deres høye P/E-forhold forventes vekstbedrifter å tjene sterke overskudd i fremtiden, noe som gjør dem til et attraktivt investeringsvalg.

Vekstaksjer forventes å ekspandere raskt fordi disse selskapene vanligvis har unike konkurransefortrinn i forhold til sine rivaler. Dette, kombinert med noen andre fordeler, gjør at vekstbedrifter kan bygge en lojal, raskt voksende forbrukerbase, noe som ytterligere øker deres appell og potensielle oppside.

Investering i vekstselskaper er en strategi som generelt sett satser på å få avkastning over en lengre tidsramme, noe som gjør det til et populært valg blant langsiktige investorer som ikke har eller trenger mye likviditet.

Ulemper med å investere i vekstaksjer

Akkurat som enhver annen investeringsstrategi, innebærer kjøp av vekstaksjer visse risikoer. Primært betaler vekstaksjer vanligvis ikke utbytte, noe som betyr at den eneste måten investorer kan tjene penger på disse aksjene er ved å selge aksjer til en høyere pris enn da de kjøpte dem.

På den annen side, hvis disse aksjene ikke oppnår potensialet sitt og oppfyller vekstforventningene, vil investorer som støttet dem sannsynligvis lide et tap.

På grunn av disse grunnene anses vekstaksjer som mer risikable eiendeler, og det er derfor man bør være veldig forsiktig når man investerer sine hardt opptjente penger i disse selskapene. I tillegg rådes investorer som ønsker å kjøpe vekstaksjer til å gjøre mye research før de foretar investeringen.

Men vet at det er lettere sagt og gjort å undersøke markedet og aksjer fordi man bør ha god kunnskap om visse tekniske indikatorer og verdsettelsesmultipler for å velge vinneraksjen.

Konklusjon

Både utbytte og vekstaksjer kommer med sine fordeler og ulemper. Du kan si at det førstnevnte valget er mer egnet for risikovillige investorer, mens vekstaksjer kan være et bedre valg for "oppsidejagere".

Sannheten er at det ikke er noe perfekt valg, og det er nettopp derfor mange erfarne investorer diversifiserer porteføljene sine ved å allokere pengene sine til både vekst- og utbytteaksjer.