Home » News » Eksklusivt: Kina presser lanseringer av aksjefond for å støtte aksjemarkedskilder

Eksklusivt: Kina presser lanseringer av aksjefond for å støtte aksjemarkedskilder

News Team

Beijing har uformelt bedt noen pengeforvaltere i Kina om å prioritere lanseringen av aksjefond fremfor andre produkter som obligasjonsfond, sa fire kilder med direkte kunnskap om saken, mens myndighetene prøver å gjenopplive det etterslepende aksjemarkedet.

“Vindusveiledningen”, eller uoffisielle, verbale råd fra regulatorer, ble gitt av China Securities Regulatory Commission (CSRC) til noen av landets største aksjefondsforvaltere de siste ukene, sa kildene på betingelse av anonymitet fordi informasjonen ikke var offentlig.

CSRC svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

Kinas verdipapirfondsindustri på 3,8 billioner dollar er en nøkkelpilar i landets kapitalmarkeder, men har sett salget, spesielt de av aksjefond, avta i løpet av det siste året ettersom aksjereferanser tester flere års lavmål.

Bevegelsen for å lansere nye aksjefond er en del av en kampanje fra myndighetene i verdens nest største økonomi det siste året for å gjenopplive aksjemarkedet og øke investortilliten bulket av en destabiliserende krise i eiendomssektoren og sprudlende vekst.

Mens Beijing har rullet ut en rekke tiltak rettet mot å øke økonomien de siste månedene, har analytikere sagt at grepene ikke er tilstrekkelige til å gjenopprette markedstilliten, og det er ikke klart om de siste veiledningene vil gjøre det heller.

Tidligere aksjemarkedsstøttetiltak inkluderte halvering av stempelavgift på aksjehandel, senke tempoet i børsnoteringer, oppmuntring til marginfinansiering og beskyttelse av små investorer.

Til tross for disse tiltakene, var Kinas aksjemarked blant de dårligste resultatene globalt i 2023, med blue chip CSI300-indeksen (.CSI300) som avsluttet året med 11 % tap, mot en gevinst på 20 % for globale aksjer (.MIWD00000PUS).

En av kildene, som jobber i et statsstøttet aksjefond, sa at CSRC nylig har krevd at noen fondsforvaltere skal lansere minst fire nye aksjefond før de lanserer et nytt obligasjonsfond.

En annen kilde, hos en utenlandsk fondsforvalter, sa at de også hadde fått veiledning fra regulatoren om at innhenting av aksjefond bør prioriteres fremfor andre produkter, selv om det ikke ble satt noen forholdsgrense på aksje- og obligasjonsfond.

RASKERE GODKJENNINGER

I 2023 ble 334 nye aksjefond lansert i Kina, en nedgang på 22 % fra 2022 og 49 % fra 2021, ifølge data fra Shanghai-baserte Z-Ben Advisors, et konsulentfirma for fondsindustrien.

Inntektene som ble samlet inn av disse midlene falt også med 39 % og 89 % fra henholdsvis 2022 og 2021, til 137,5 milliarder yuan (19,18 milliarder dollar).

Til sammenligning så institusjonelt skreddersydde obligasjonsfond, en av de mest populære typen obligasjonsfond, antallet nylanseringer falle 13 % fra 2022, men 14 % over 2021-nivåene. Innsamlede inntekter økte de siste tre årene.

Som en del av Beijings siste fremstøt har den private fondssektoren, med eiendeler på rundt 20 billioner yuan, også sett raskere godkjenninger for nye aksjefond enn fond som sporer andre aktivaklasser de siste to månedene, sa to ytterligere kilder.

CSRC har siden juli rullet ut reformer i fondsbransjen, og veiledet forvaltere av alle typer fond til å kutte forvaltningshonorarene. Noen annonserte gebyrkutt eller begynte å kjøpe andeler i egne fond i de påfølgende månedene.

Nylige fondskunngjøringer gjennomgått av Reuters viser at mange obligasjonsfond kuttet ned tegningsperioden eller begrenset investortegning, mens det har tatt mye lengre tid for aksjefond å samle inn penger og mange har slitt med å nå salgsmålene.

Selv om regulatoren nå oppfordrer aksjefondsforvaltere til å prioritere aksjefondlanseringer, er det ingen sikkerhet for at lokale investorer, som er på vei etter fallende aksjemarkedsavkastning, vil investere.

Xia Chun, sjeføkonom i Forthright Holdings Co, sa at han tvilte på å fremme aksjefond ville ha en betydelig innvirkning.

“Det er tøft å selge aksjefond når markedet er tregt. Markedsføringskostnadene er høye, men effekten kan være lav,” sa Xia.

“Dette er den typen ting som det er bedre å overlate til å finansiere selskaper å bestemme selv.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/exclusive-china-pushes-equity-fund-launches-to-support-stock-market-sources/