Home » News » Europa har sin dårligste inntjeningssesong siden utbruddet av Covid – med lite håp om en rask snuoperasjon

Europa har sin dårligste inntjeningssesong siden utbruddet av Covid – med lite håp om en rask snuoperasjon

News Team

Rundt halvparten av europeiske selskaper bommet på inntjeningsforventningene i den siste rapporteringssesongen til tross for allerede lave forventninger, sa analytikere til CNBC, som spådde at regionen vil fortsette å slite midt i høye renter.

Per 29. februar med 313 selskaper som hadde rapportert, postet 50,2 % en beat, ifølge en CNBC-analyse av FactSet-data. Dette var den minste prosentandelen av beats – og dermed den dårligste inntjeningssesongen – siden første kvartal 2020 da pandemien først rammet europeiske firmaer.

Sektoroppdelingen viste at materialer, skjønnsmessige forbrukere og helsetjenester var blant de dårligst presterende sektorene for de siste tre månedene av 2023. På den annen side var teknologi og verktøy sektorene med høyest andel beats kontra forventninger, ifølge FactSet-data.

Edward Stanford, leder for europeisk aksjestrategi i HSBC, sa til CNBC mandag at “vi ikke har sett et så lavt nivå av beats på lenge.” Han la til at skuffelsen har vært “ganske bredt basert.”

Philippe Ferreira, nestleder for økonomi og strategi på tvers av aktiva i Kepler Cheuvreux, sa at det er et par årsaker bak disse skuffelsene.

“Et svakere makromiljø i Europa, med BNP [gross domestic product] vekst nær 0 % i tredje og fjerde kvartal, en betydelig eksponering mot Kina for noen selskaper, som har vært et hinder for L’Oreal for eksempel,” sa han. Kina opplever for tiden deflasjon og svak forbrukeretterspørsel.

Data fra Europas statistikkkontor viste at den europeiske økonomien falt med 0,1 % i tredje kvartal. I fjerde kvartal steg regionens BNP med 0,1 %, og unngikk dermed en teknisk resesjon – definert som to kvartaler på rad med økonomisk nedgang.

Den europeiske økonomien har møtt en rekke utfordringer, inkludert etterskjelvene etter Russlands fullskala invasjon av Ukraina. Dette utløste en energikrise i regionen og førte til rekordhøy inflasjon. Som sådan håndterer blokken for tiden rekordhøye renter fra den europeiske sentralbanken, noe som gjør det dyrere for selskaper å motta ny finansiering.

Aksjetilbakekjøpsbonanza

Sharon Bell, en senior europeisk strateg hos Goldman Sachs, fortalte CNBC at hun hadde lagt merke til en ny trend for europeiske bedrifter i løpet av denne inntjeningssesongen.

“Det du har sett er mange selskaper som annonserer tilbakekjøp,” sa hun til CNBCs “Squawk Box Europe” tirsdag. Tilbakekjøp er der et selskap kjøper tilbake sine egne aksjer, og dermed gjør dem mer knappe, noe som vil øke prisen og gi en støt for eksisterende aksjonærer.

“Det er helt enormt, du har aldri sett dette før på 20, 30 år, europeiske selskaper betaler utbytte, de gjør ikke tilbakekjøp,” sa hun.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk , UBS og UniCredit var blant de europeiske aksjene som annonserte planer om tilbakekjøp av aksjer i 2024.

Goldman’s Bell nevnte noen årsaker til trenden, og sa “inntjeningen de siste årene har vært rimelig god, de har gode balanser,” og “det er ikke mange kjøpere for europeiske aksjer.”

Ser frem til neste rapporteringssesong, er imidlertid strategene pessimistiske når det gjelder tidevannet som snur.

“Vi tror at europeiske bedrifters inntjening kan fortsette å være under press av de samme årsakene, nemlig en nedgang i veksten og mangelen på pengepolitisk støtte, på toppen av svak innenlandsk forbrukeretterspørsel,” sa Ferreira.

“Vi forventer likevel en betydelig forskjell mellom de selskapene som er eksponert mot amerikanske forbrukere eller raskt voksende fremvoksende markeder, mer positive og de hvis inntekter er mindre diversifisert geografisk,” la han til.

Source: https://buystocks.co.uk/news/ma-may-breathe-new-life-into-europes-neglected-telecoms/