Home » News » Asiatiske aksjer er blandet etter Midtøsten-spenningene veier på Wall St.

Asiatiske aksjer er blandet etter Midtøsten-spenningene veier på Wall St.

News Team

Asiatiske aksjer var blandet fredag etter at forverrede spenninger i Midtøsten sendte aksjene ned på Wall Street mens de økte råoljeprisene.

Japans referanseindeks Nikkei 225 økte 0,3 % i morgenhandelen til 38 668,36. Australias S&P/ASX 200 falt 0,7 % til 8 145,70. Sør-Koreas Kospi økte 0,6 % til 2 577,51. Hong Kongs Hang Seng hoppet 1,6 % til 22 473,56. Handelen ble stengt i Shanghai.

I valutahandel gikk den amerikanske dollaren ned til 146,52 japanske yen fra 146,83 yen. Euroen sto uendret på 1,1034 dollar.

Statsminister Shigeru Ishiba, som tiltrådte tirsdag, skulle holde en politisk tale fredag som kan indikere regjeringens holdning til spørsmål som renter og utgifter.

Bank of Japan har begynt veldig gradvis å heve referanserenten fra nær null. Den ligger nå på rundt 0,25 %. Forventninger om stigende kurser hadde presset yenen høyere etter at de liberale demokratene valgte Ishiba til å lede regjeringspartiet og dermed fungere som statsminister. Men yenen har falt tilbake mot dollaren de siste to dagene etter at tjenestemenn sendte klare signaler om at de ikke favoriserte ytterligere renteøkninger på dette tidspunktet.

En billigere yen kan fungere som et pluss for Japans gigantiske eksportører som Nintendo og Toyota ved å øke verdien av sine utenlandske inntekter. Men det øker kostnadene ved import av olje og andre viktige råvarer, presser prisene høyere og presser husholdningenes utgifter.

Aksjer sank onsdag på Wall Street da oljeprisen fortsatte å stige mens verden venter på å se hvordan Israel vil svare på Irans missilangrep tirsdag.

S&P 500 falt 0,2 % til 5 699,94 og Dow Jones Industrial Average falt 0,4 % til 42 011,59. Nasdaq-kompositten gikk mindre enn 0,1 % ned til 17 918,48.

Benchmark amerikansk råolje økte med 5 cent til $73,76 per fat. Brent-olje, den internasjonale standarden, fikk 8 cent til 77,70 dollar per fat. På torsdag sprang Brent 5 % etter å ha startet uken under $72. Det er potensielt på vei for sin største ukentlige prosentvise økning på nesten to år.

Oppgangen kom etter at president Joe Biden torsdag antydet at amerikanske og israelske tjenestemenn diskuterte et mulig angrep fra Israel mot iranske oljeanlegg.

“Vi er i diskusjon om det,” sa Biden til journalister. Han la til, “Jeg tror det ville være litt … uansett,” uten å fullføre tanken. Biden sa også at han ikke forventer at Israel vil gjengjelde Iran umiddelbart.

Iran er en stor oljeprodusent, og en utvidelse av kampene kan kvele Irans strømmer til Kina og også påvirke naboland som er en del av råoljeforsyningen. Bidra til å holde prisene i sjakk er imidlertid signaler om at oljelagrene fortsatt er store for øyeblikket. Brent-olje falt til den laveste prisen på nesten tre år forrige måned.

En rapport torsdag viste at veksten for eiendoms-, helsevesen- og andre amerikanske tjenestevirksomheter akselererte til sitt sterkeste tempo siden februar 2023.

En egen rapport antydet at antallet permitteringer over hele USA fortsatt er relativt lavt. Litt flere arbeidstakere søkte om dagpenger forrige uke, men tallet er fortsatt lavt sammenlignet med historien.

Utenom denne ukens bekymringer om Midtøsten, har det dominerende spørsmålet som henger over Wall Street vært om arbeidsmarkedet vil fortsette å holde seg etter at Federal Reserve holdt renten på to tiår høye. Fed ønsket å trykke bremsen hardt nok på økonomien til å stoppe høy inflasjon.

Aksjer er nær rekordene på grunn av håp om at den amerikanske økonomien vil fortsette å vokse, nå som Federal Reserve kutter renten. Fed senket i forrige måned hovedrenten for første gang på mer enn fire år og indikerte at flere kutt vil komme gjennom neste år.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-shares-are-mixed-after-middle-east-tensions-weigh-on-wall-st/