Boeing-aksjen faller på grunn av sammenbrudd i fagforeningssamtaler, risiko for nedgradering av kredittvurdering.
Boeing (BA)-aksjen falt mer enn 2% onsdag etter at forhandlingene med maskinistforeningen brøt sammen, og flyprodusenten trakk kontraktsforslaget sitt.
Selskapet står også overfor trusselen om en nedgradering av S&P-kredittvurderingen til søppel ettersom medlemmer av dets største fagforening forblir i streik i en fjerde uke.
Etter sin tredje runde med forhandlingssamtaler, inkludert to dager med forhandlinger denne uken, fortalte Boeings operative sjef Stephanie Pope ansatte i en e-post tirsdag kveld at «ytterligere forhandlinger ikke gir mening på dette tidspunktet, og tilbudet vårt er trukket tilbake».
– Fagforbundet vurderte dessverre ikke våre forslag seriøst. I stedet stilte forbundet ikke-omsettelige krav langt utover det som kan aksepteres dersom vi skal forbli konkurransedyktige som virksomhet, sa Pope.
Medlemmer av International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) har vært i streik siden 13. september etter å ha stemt ned en tentativ arbeidskontrakt.
Fagforeningen sa i en uttalelse tirsdag at Boeing nektet å foreslå noen lønnsøkninger, ferie eller sykefravær, og vil ikke gjeninnføre en ytelsespensjon, blant annet.
Sammenbruddet i arbeidssamtalene skjedde samme dag som kredittvurderingsbyrået S&P plasserte Boeing på CreditWatch Negative, noe som øker sannsynligheten for en nedgradering dersom arbeidskonflikten fortsetter til slutten av året.
Boeings senior usikrede sedler er for tiden på BBB-, det laveste nivået av investeringsgrad før de går inn i søppelvurdert territorium.
Flyprodusenten har forsøkt å få produksjonen tilbake på rett spor, med nye sikkerhets- og produksjonstiltak på plass etter en utblåsning av dørpluggen ombord på et Alaska Airlines (ALK)-fly på et Boeing 737 Max 9-jetfly i januar.
“Streiken setter Boeings utvinning i fare. Selskapet vil ikke nå målet om å øke Max-produksjonen til 38 fly i måneden innen utgangen av 2024,” sa S&P.
S&P anslår at streiken koster selskapet mer enn 1 milliard dollar per måned. Det forventer at Boeing vil pådra seg en kontantstrøm på rundt 10 milliarder dollar i 2024.
Boeing tok aggressive kostnadsreduserende tiltak forrige måned, inkludert midlertidig permisjon av ledere, ledere og ansatte.
“Selv om dette er en tøff beslutning som påvirker alle, er det i et forsøk på å bevare vår langsiktige fremtid og hjelpe oss å navigere gjennom denne svært vanskelige tiden,” skrev Boeings administrerende direktør Kelly Ortberg i et notat til ansatte 18. september.
Ortberg, som overtok administrerende direktør-jobben i august, sa at han og hans ledergruppe også ville ta en lønnskutt så lenge streiken varer.
“Jeg tror det store bildet er at dette er en slags kortsiktig blip,” sa Tony Bancroft, porteføljeforvalter for Gabelli Commercial Aerospace & Defence ETF til Yahoo Finance onsdag morgen.
“I det lange løp er det et tiår i pluss med etterspørsel etter kommersielle fly etter de to OEM-ene [original equipment manufacturer] og Boeing er en av de to. Så jeg tror på lang sikt ikke dette er kommer til å være meningsfullt,” la han til.