Europeiske aksjer øker på grunn av tollspenninger, håper Ukraina våpenhvile.
De europeiske aksjemarkedene steg i tidlige avtaler onsdag, da handelsmenn vurderte EUs kunngjøring om at de ville innføre gjengjeldelsestoller på amerikansk import verdt opptil 26 milliarder euro.
Sentimentet ble hjulpet av en amerikansk beslutning om å gjenoppta etterretningsdeling og militærhjelp til Ukraina etter at Kiev sa at de ville støtte Trump-administrasjonens forslag om en 30-dagers våpenhvile med Russland.
Kreml har ennå ikke gitt et offisielt svar. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov sa at i sammenheng med en fredsavtale ville den unngå kompromisser som setter menneskers liv i fare, ifølge et intervju sitert av russiske byråer og Reuters.
Innen 05:12 ET (09:12 GMT) hadde referanseindeksen Stoxx 600 økt med 4 poeng eller 0,7 %, mens DAX-indeksen i Tyskland hadde fått 308 poeng eller 1,4 %, CAC 40 i Frankrike hadde steget med 75 poeng eller 1,0 %, og FTSE-indeksen med 308 poeng eller 1,0 % i Storbritannia hadde 4c.
Euroen var også stabil på $1,0923 etter tidligere å ha nådd et nesten fem måneders høyde mot amerikanske dollar i asiatisk handel. Russlands rubel styrket seg også til en topp på syv måneder.
Andre steder trådte president Donald Trumps utvidede tollsatser på stål og aluminium i kraft onsdag, og markerte den siste salven i hans forsøk på å revidere USAs handelsforhold med både venner og fiender.
I en uttalelse sa EU-kommisjonen, den utøvende grenen til EU, at den «beklager» USAs beslutning om å pålegge avgiftene, og sa at de ville være «forstyrrende for den transatlantiske handelen», skadelig for bedrifter og forbrukere og resultere i høyere priser.
Kommisjonen sa at den ville vedta todelte mottiltak som svar. Det første trinnet vil se at kommisjonen lar suspensjonen av tidligere gjengjeldelsestariffer bortfalle 1. april, et trekk som tjenestemenn sa ville svare på “økonomisk skade” på 8 milliarder euro i EUs eksport av stål og aluminium.
Brussel lovet også å sette nye tollsatser på amerikansk eksport fra neste måned som et svar på nye amerikanske avgifter som er lagt på mer enn 18 milliarder euro i EU-eksport.
“EU må handle for å beskytte forbrukere og næringsliv. Mottiltakene vi tar i dag er sterke, men forholdsmessige,” sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
Andre steder så handelsmenn også på bedriftens inntekter fra forhandleren Inditex (BME: ITX). Zara-eieren rapporterte et år-over-år-hopp i fjerde kvartals salg, men advarte om at det ville bli påvirket av en nedgang i etterspørselen ved begynnelsen av året. Madrid-noterte aksjer i det spanske selskapet falt med over 6 %.
Innenfor råvarer steg oljeprisene i europeisk handel, og kom seg mildt etter at økt bekymring for amerikanske tollsatser og redusert økonomisk vekst dro prisene til over tre års laveste nivå.
Investorer fokuserte på viktige kommende amerikanske inflasjonsdata, samt en månedlig rapport fra Organisasjonen for oljeeksporterende land (OPEC) for flere pekepinner om tilbud.
Olje har fått noe terreng denne uken, selv om sentimentet stort sett holdt seg på kanten da det fortsatt var bekymring for at tollrelaterte forstyrrelser kan føre til svak etterspørsel.