Home » News » Aksjer faller, dollargevinster på renteutsiktene ryster

Aksjer faller, dollargevinster på renteutsiktene ryster

News Team

Verdensaksjene falt og dollar- og amerikanske obligasjonsrenter steg tirsdag ettersom haukefulle kommentarer fra sentralbankpolitiske beslutningstakere i Europa bidro til at markedene reduserte bud på at globale rentekutt kan komme så tidlig som i mars.

Investorer fordøyde også en rekke andre politiske og geopolitiske utviklinger, inkludert Donald Trump som sikret en rungende seier i den første amerikanske republikanske presidentkonkurransen i 2024 i Iowa på mandag, og utviklingen i Rødehavet, Gaza og Ukraina.

Europas STOXX 600-indeks (.STOXX) og MSCIs bredeste indeks for Asia-Pacific-aksjer utenfor Japan (.MIAPJ0000PUS) falt begge til sitt laveste siden midten av desember, med den brede europeiske referanseindeksen ned ca. 0,5 %, og beveget seg lenger bort fra en to- årstopp i begynnelsen av januar.

Amerikanske S&P 500-futures var ned 0,5 %, noe som tyder på at referanseindeksen ikke umiddelbart vil fornye sitt forsøk på en ny all time high. Fredag kom den så nær som 0,3 % til en rekordhøy intradag hit tidlig i 2022. De amerikanske markedene ble stengt for Martin Luther King Jr.-ferien mandag.

Gevinster i aksjer ble underbygget av kraftige fall i obligasjonsrentene i november og desember da investorer fremmet forventningene om rentekutt fra sentralbankene.

Disse har siden snudd noe, og tirsdag var den 10-årige referanserenten på amerikanske statsobligasjoner opp 5 bps like over 4 %.

Markedspriser reflekterer nå rundt 70 % sjanse for et rentekutt i Federal Reserve i mars, ned fra over 80 % for en uke siden, og for det første ECB-rentekuttet som starter i april, med handelsmenn som tidligere hadde forventet mars.

For å bidra til disse revisjonene har tjenestemenn i den europeiske sentralbanken vært ute i kraft denne uken, med haukiske høyttalere som Bundesbank-president Joachim Nagel mandag som presset tilbake forventningene om rentekutt.

Den franske sentralbanksjefen Francois Villeroy de Galhau sa tirsdag at ECBs neste trekk ville være en rentekutt, men tidspunktet var et åpent spørsmål.

“Ratene vil sannsynligvis bli kuttet, men ikke så tidlig som markedene for tiden prises inn,” sa Guy Miller, markedsstrateg og økonom i Zurich Insurance Group

“Vårt syn er at inflasjonen vil komme ned mot målene i løpet av året, men på en hakkete måte.”

Federal Reserve Board-guvernør Wallers tale om de økonomiske utsiktene ved 1600 GMT vil også bli fulgt nøye med; markedene jublet hjertelig et skifte i hans haukiske synspunkter i november.

OPPTETNING OG GEOPOLITIKK

Investorer følger også nøye med på bedriftsresultatene i fjerde kvartal. Store amerikanske banker startet inntjeningssesongen sist fredag med lavere fortjeneste.

“Du har noen kjære kjære som er veldig høyt elsket, som har blitt gjentatt de siste par månedene på baksiden av det rallyet da alle trodde vi ville nå topprentene. Spørsmålet er om vi er glade for at inntjeningen kommer til å oppfylle disse forventningene?” sa Georgina Coopers globale aksjeporteføljeforvalter i Newton Investment Management.

“Vi så i fjor at ganske mange av de høyt rangerte navnene kan forsvinne veldig raskt hvis de ikke oppfyller forventningene.”

Det var også mange nyheter rundt om i verden å holde seg på toppen av, og Jemens Houthi-bevegelse vil utvide sine mål i Rødehavsregionen til å inkludere amerikanske skip, sa en tjenestemann fra den Iran-allierte gruppen mandag.

Olje har blitt støttet av ustabiliteten i skipsleia, og Brent var sist opp 0,6 % til 78,64 per fat.

Andre steder i råvarer forlenget jernmalmfallene til mer enn fem ukers laveste nivå i Singapore, ettersom Kinas mandagsbeslutning om å hoppe over et forventet rentekutt gjorde investorene nervøse, og trakk på gruveaksjer i Europa (.SXPP) og Australia, så vel som den australske dollaren , av 0,9 %.

Pundet var en annen dårligere ytelse i valutamarkedene ned 0,66 % mot dollaren til 1,2643 dollar etter at data viste at veksten i britiske lønninger avtok i løpet av de tre månedene til november, noe som støtter ideen om at Bank of England vil kutte renten kraftig i år.

Det var en bidragsyter, sammen med høyere amerikanske renter, til å presse dollarindeksen, som gir dollaren mot seks jevnaldrende, opp 0,52 % til en måneds høyeste.

Gull falt til 2041 dollar per unse.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-slip-dollar-gains-on-rate-outlook-jitters/