Home » News » Aksjer stabile med øynene på olje, Israel, amerikanske inntekter

Aksjer stabile med øynene på olje, Israel, amerikanske inntekter

News Team

Aksjekursene i London gjorde liten fremgang ved mandagens markedsåpning, da utsiktene til eskalering i Midtøsten fikk investorer til å være forsiktige.

FTSE 100-indeksen åpnet opp 10,37 poeng, 0,1 %, til 7 609,97. FTSE 250 var opp 21,62 poeng, 0,1 %, til 17 475,84, og AIM All-Share var opp 1,30 poeng, 0,2 %, til 690,97.

Cboe UK 100 var opp 0,1 % til 759,91, Cboe UK 250 var marginalt lavere på 15 158,12, og Cboe Small Companies var ned 0,1 % til 12 799,04.

I europeiske aksjer var CAC 40 i Paris marginalt i grønt, mens DAX 40 i Frankfurt gikk i minus.

“Med antallet bevegelige deler øker, har investorer en tendens til å være forsiktige. Muligheten for å eskalere volden i Midtøsten og potensialet for at konflikten skal spre seg til den bredere regionen har sett en endring i favør av havn eiendeler, med amerikanske dollar, statsobligasjoner og gull som alle øker. Samtidig har oljeprisen økt igjen på grunn av potensielle forsyningsavbrudd,” sa den interaktive investorens Richard Hunter.

Mer enn én million mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Gaza i scener med kaos og fortvilelse da Israel bombarderte den Hamas-styrte Gazastripen og fortsatte å samle tropper mandag som forberedelse til en fullverdig bakkeinvasjon.

USAs president Joe Biden sa i et intervju med CBS-nyhetsprogrammet 60 Minutes at selv om det var nødvendig å invadere og «ta ut ekstremistene», ville ethvert grep for å okkupere territoriet være en «stor feil». USA og Israel diskuterer et Biden-besøk den kommende uken.

Hamas-støtter Iran og Libanons Hizbollah, som også støttes av Teheran, har advart om at en invasjon vil bli møtt med et svar. «Ingen kan garantere kontroll over situasjonen og ikke-utvidelse av konfliktene» hvis Israel sender sine soldater inn i Gaza, sa Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant sa at landet hans ikke hadde “ingen interesse i en krig i nord, vi ønsker ikke å eskalere situasjonen”.

– Hvis Hizbollah velger krigens vei, vil det betale en veldig høy pris, sa han søndag. “Men hvis det holder seg, vil vi respektere situasjonen og beholde ting som de er.”

Den israelske hæren sa mandag at den evakuerer innbyggere som bor langs dens nordlige grense til Libanon midt i økende spenning.

“En potensiell implikasjon av Iran i Gaza vil føre til en alvorlig forstyrrelse av verdens oljeforsyning på mellomlang sikt. Iran ønsker ikke at spenningen skal øke, men de sier at de ikke kan sitte og se på om Israel går inn i Gaza. Her… Teknisk vil ha lite å si hvis fundamentale faktorer tilsier et ytterligere oppgang,” sa Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker i Swissquote Bank.

Brent-oljen handlet til USD 90,92 per fat tidlig mandag, og steg ytterligere fra USD 89,59 sent fredag. Den krysset over USD91,00 i de tidlige timene. Prisen er opp kraftig fra USD 86,62 per fat tidlig fredag morgen.

Aksjene i oljeselskapene BP (LONDON: BP) og Shell steg henholdsvis 1,1 % og 0,9 %, noe som bidro til å holde FTSE 100 i grønt, gitt at de er blant indeksens største bestanddeler etter markedsverdi.

«Prissvingninger på råolje har viktige implikasjoner for verdensøkonomien: Økende energipriser truer med å forstyrre sentralbankenes krig mot inflasjon, og tynger en global økonomi som allerede ser dårlig ut,» fortsatte Swissquote-analytikeren.

I følge CMEs FedWatch-verktøy er markedet så og si sikker på at Federal Reserve vil holde kurs på sitt møte om 16 dager. Imidlertid har muligheten for en økning på 25 basispunkter på desembermøtet krøpet opp til 33 % fra 24 % for en uke siden.

Sterling ble notert til USD1,2169 tidlig mandag, høyere enn USD1,2135 ved London-aksjene stenger fredag. Euroen handlet til USD1,0536, opp fra USD1,0498. Mot yenen ble dollaren notert til 149,68 JPY, noe oppover mot 149,66 JPY.

Gull ble notert til USD 1 919,84 en unse tidlig mandag, lavere enn USD 1 922,99 på fredag. Den har imidlertid steget kraftig de siste dagene, ettersom investorer strømmer til den trygge havn-aktivaen.

I tidlige britiske nyheter ble boligprisveksten dempet denne måneden av oktobers vanligvis høyere standarder, viste tall fra Rightmove, selv om eiendomsportalen bemerket at noe ro er på vei tilbake til boliglånsmarkedet.

I følge Rightmove steg boligprisene i Storbritannia med 0,5 % på månedsbasis i oktober, og steg litt fra septembers 0,4 % oppgang. Denne månedens oppgang er imidlertid markant kjøligere enn boligprisøkningen på 1,4 % “historisk norm” som vanligvis ble levert i oktober.

Aksjene i husbyggerne Taylor Wimpey og Barratt Developments steg henholdsvis 0,7 % og 0,8 %.

Andre steder i FTSE 100 hadde meglervurderingene en viss innflytelse. Severn Trent steg 1,0 %, da Jefferies økte nytteaksjen til å “kjøpe” fra “underperform”. I mellomtiden falt Ocado 3,8 % da Barclays kuttet aksjen til “undervekt” fra “lik vekt”.

I FTSE 250 sank Hipgnosis Songs Fund 13 %.

Investoren med intellektuelle eiendomsrettigheter for musikk trakk tilbake et tidligere erklært midlertidig utbytte, og forklarte at den uavhengige porteføljevurderen hadde “vesentlig redusert” sine forventninger om tilbakevirkende royaltybetalinger i USA.

Mandag sa Hipgnosis at de nå forventer å motta “betydelig lavere tilbakebetalinger” av royalty for låtskriver for 2018 til 2022. På grunn av den forventede avgjørelsen fra US Copyright Royalty Board for den perioden, planlegger Hipgnosis å redusere tilbakevirkende periodisering til USD9,9 millioner fra USD 21,7 millioner den hadde påløpt i slutten av mars.

For å sikre overholdelse av en covenant av sin rullerende kredittfasilitet, vil Hipgnosis trekke tilbake utbyttebetalingen. Den vil også diskutere royalty-spørsmålet med sine långivere.

“Med forbehold om tilfredsstillende avslutning på diskusjoner med långivere, forventer styret å erklære og betale fremtidig utbytte som mål,” sa Hipgnosis.

I Asia stengte Nikkei 225-indeksen i Tokyo mandag ned 2,0 %. I Kina stengte Shanghai Composite ned 0,5 %, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong var ned 0,9 % i sene handel. S&P/ASX 200 i Sydney stengte ned 0,4 %.

I USA på fredag endte Wall Street blandet, med Dow Jones Industrial Average opp 0,1 %, S&P 500 ned 0,5 % og Nasdaq Composite ned 1,2 %.

Inntjeningssesongen i New York fortsetter denne uken, med Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson som skal rapporteres på tirsdag, mens Morgan Stanley, Netflix og Tesla følger på onsdag.

Mens JPMorgan, Citi og Wells Fargo rapporterte sterk kvartalsvis resultatvekst på fredag, ble dette overskygget noe av deres dystre utsikter.

JPMorgans styreleder og administrerende direktør Jamie Dimon kommenterte: “Dette kan være den farligste tiden verden har sett på flere tiår,” da han siterte de “vidtgående innvirkningene på energi- og matmarkedene, global handel og geopolitiske relasjoner” som stammer fra konflikten i Israel og Ukraina.

Den økonomiske kalenderen får en rolig start denne uken. Det er britiske sysselsettingsdata på tirsdag, kinesisk økonomisk vekst, detaljsalg og industriproduksjon samt EU-inflasjonsdata på onsdag, og den ukentlige amerikanske arbeidsledighetsrapporten på torsdag.

Source: https://buystocks.co.uk/news/stocks-steady-as-eyes-on-oil-israel-us-earnings/