Home » News » Amerikanske aksjer stiger etter sterk lønnsrapport; Spirit Airlines faller.

Amerikanske aksjer stiger etter sterk lønnsrapport; Spirit Airlines faller.

Amerikanske aksjer steg kraftig fredag etter utgivelsen av en sterkere enn ventet jobbrapport, som reduserte sannsynligheten for en resesjon i verdens største økonomi.

Ved 09:40 ET (13:40 GMT) var Dow Jones Industrial Average-kontrakten opp 275 poeng, eller 0,7 %, S&P 500 handlet 45 poeng, eller 0,8 %, høyere og NASDAQ Composite klatret 205 poeng, eller 1,1 % .

Til tross for disse gevinstene, er alle de tre store gjennomsnittene i ferd med å ta en tre ukers seiersrekke ettersom den ustabile situasjonen i Midtøsten har tynget risikosentimentet.

Ikke-farm lønnslister imponerer

Sysselsettingsveksten i USA var langt sterkere enn forventet i september, med ikke-gårdslønninger som økte med 254 000 jobber forrige måned, og økte fra en oppjustert mark på 159 000 i august. Økonomer hadde forventet en avlesning på 147 000.

Arbeidsløsheten falt også til 4,1 % fra forrige måneds 4,2 %.

Mens disse dataene om sunne jobber potensielt setter ned sjansene for en ny gigantisk rentereduksjon fra Federal Reserve på de to siste møtene i året, hadde Fed-leder Jerome Powell allerede veiledet mot mer tradisjonelle kutt på 25 basispunkter i en tale tidligere denne uken.

“Økonomiske data fra USA har vært ganske sunne de siste par ukene, med denne utblåsningsrapporten etter de solide tjenestene ISM, dempet ukentlige krav og gunstige BNP/GDI-revisjoner,” sa analytikere ved Vital Knowledge, i en lapp.

“Det virker svært sannsynlig at Fed vil redusere tempoet for lettelser til 25bp i november, men aksjer bør ikke bry seg om at rentekutt fortsatt skjer (fondsrenten bør fortsatt være rundt ~3-3,25% innen høsten 2025) mens vekstbakgrunnen virker mye sunnere enn tidligere forventet.”

Spirit Airlines faller

I bedriftssektoren falt aksjen i Spirit Airlines (NYSE: SAVE) 33 % etter at Bloomberg rapporterte at flyselskapets forsøk på å restrukturere gjelden og unngå å begjære seg konkurs har truffet en ulempe etter at samtaler med obligasjonseiere ikke har resultert i en avtale.

Aksjen i Rivian Automotive (NASDAQ: RIVN) falt 4 % etter at elbilprodusenten kuttet produksjonsprognosen for hele året og leverte færre biler i tredje kvartal enn forventet, da oppstarten slet med mangel på deler.

Andre steder ser streiken til amerikanske havnearbeidere ut til å ta slutt etter at deres fagforening og gruppen som representerer store havrederier har nådd en avtale, som forventes å resultere i en lønnsøkning på omtrent 62 % over seks år.

Råolje på sporet for store ukentlige gevinster  

Oljeprisen steg fredag, på kurs mot den største ukentlige økningen på over ett år på grunn av økt risiko for en økende konflikt i Midtøsten.

Ved 09:40 ET økte Brent-kontrakten 0,5% til $78,00 per fat, mens amerikanske råoljefutures (WTI) handlet 0,4% høyere til $74,03 per fat.

Futures på Brent-olje var satt til å øke rundt 9 % for uken – den bratteste siden februar 2023, mens amerikanske råoljefutures 9 % ukentlige økning ville være den største siden mars i fjor.

Source: https://buystocks.co.uk/news/us-stocks-surge-after-strong-payrolls-report-spirit-airlines-slumps/