Asia heier på Kina-data, mens sentralbanker stiller opp.
Asiatiske aksjer styrket seg mandag da kinesiske data for en gangs skyld overrasket på oppsiden, mens investorer så ut til å navigere i et minefelt av sentralbankmøter denne uken som kunne se slutten på gratis penger i Japan og en langsommere glidebane for amerikanske rentekutt.
Beijing rapporterte at industriproduksjonen steg med 7 % årlig i løpet av januar og februar, mens detaljomsetningen steg 5,5 % sammenlignet med året før. Men eiendom forble en bekymring ettersom eiendomsinvesteringene falt 9 % i forhold til året, noe som understreker argumentet for ytterligere politisk støtte.
Sentralbanker i USA, Japan, Storbritannia, Sveits, Norge, Australia, Indonesia, Taiwan, Tyrkia, Brasil og Mexico møtes alle denne uken, og selv om mange forventes å holde seg stødig, er det rikelig med mulighet for overraskelser.
Tirsdag kan se slutten på en epoke da Bank of Japan er allment tippet til å avslutte åtte år med negative renter og opphøre eller endre politikken for styring av avkastningskurven.
Avisen Nikkei på lørdag ble bare det siste mediemediet som flagget utspillet etter at store selskaper ga de største lønnsøkningene på 33 år.
Det er en sjanse for at BOJ kan vente på sitt aprilmøte, gitt at det vil utstede oppdaterte økonomiske prognoser da.
“Enten det er mars eller april eller ikke, mistenker vi at språket som følger med et slikt trekk vil ha en forsiktig tone, og fremheve det mer som en pengepolitisk justering i stedet for en innstramming på dette stadiet,” sa Carl Ang, en renteanalytiker ved MFS Investment Management.
“For Japan virker en målt og gradvis bane for normalisering av politikken passende for en økonomi som ikke er vant til høyere renter, og dermed vil politikkmeldingen være kritisk.”
Markedene antar også at BOJ vil øke i sneglefart og ha en pris på 0,27 % innen desember, sammenlignet med dagens -0,1 %.
Sentralbanken sa mandag at den ville gjennomføre en ikke-planlagt operasjon for å kjøpe obligasjoner, antagelig for å avverge enhver betydelig økning i avkastningen og unngå markedsvolatilitet.
Det kan være en av grunnene til at yenen faktisk tapte terreng forrige uke, med dollaren opp på 149,10 yen. Euroen sto på $1,0887, etter å ha falt 0,5% forrige uke og bort fra en topp på $1,0963.
Japanske Nikkei spratt mer enn 2 %, etter å ha falt 2,4 % forrige uke, da en oppkjøring til rekordhøyer trakk noe profitt.
MSCIs bredeste indeks for Asia-Pacific-aksjer utenfor Japan steg 0,3 %, etter å ha falt 0,7 % forrige uke. Kinesiske blue chips styrket seg med 0,6 prosent.
EURO STOXX 50-futures og FTSE-futures steg begge med henholdsvis 0,16 % og 0,1 %. S&P 500-futures økte med 0,3 % og Nasdaq-futures 0,54 %, med spenningsbygging i forkant av Federal Reserves policymøte tirsdag og onsdag.
TELLE PRIKKENE
Fed anses sikker på å holde rentene på 5,25-5,5 %, men det er en mulighet for at det kan signalisere høyere utsikter for politikken for lengre tid, gitt den faste inflasjonen både på forbruker- og produsentnivå.
“Vi forventer nå 3 kutt i 2024, mot 4 tidligere, hovedsakelig på grunn av den litt høyere inflasjonsbanen,” sa Goldman Sachs-økonom Jan Hatzius i et notat.
Han forventer fortsatt at Fed vil starte i juni, forutsatt at inflasjonen avtar igjen som forventet, og tjenestemenn vil holde seg til sine punktplottprognoser om tre kutt i år.
“Hovedrisikoen er at FOMC-deltakere i stedet kan være mer bekymret for de siste inflasjonsdataene og mindre overbevist om at inflasjonen vil gjenoppta sin tidligere myke trend,” advarte Hatzius. “I så fall kan de øke sin 2024 kjerne-PCE-inflasjonsprognose til 2,5 % og vise en 2-kutt median.”
Fed forventes også å starte en formell diskusjon om å redusere tempoet i obligasjonssalget denne uken, kanskje halvere det til 30 milliarder dollar i måneden.
Obligasjoner kunne klare seg med støtten gitt skaden forårsaket av en serie med ubehagelig høye inflasjonsavlesninger. Toårige statsrenter er opp til 4,72 %, etter å ha klatret 24 basispunkter forrige uke, mens 10-års renter var 4,305 %. [US/]
Sannsynligheten for et rentekutt allerede i juni har sunket til 56 %, fra 75 % en uke tidligere, og markedet har kun priset inn 72 basispunkter for lettelser for 2024 sammenlignet med mer enn 140 basispunkter for en måned siden.
Bank of England møtes torsdag og forventes å holde rentene på 5,25 % ettersom lønnsveksten avtar, mens markedene ser en viss sjanse for at den sveitsiske nasjonalbanken kan lette denne uken.
Oppgangen i dollaren og avkastningen tok litt glans av gull, som falt til $2 146,70 per unse, etter å ha falt 1 % forrige uke og borte fra all-time highs. [GOL/]
Oljeprisene har hatt et bedre løp etter at Det internasjonale energibyrået hevet sitt syn på oljeetterspørselen i 2024, mens tilbudsutsiktene ble forvirret av ukrainske streiker på russiske oljeraffinerier. [O/R]
Brent la til 35 cent til 85,69 dollar per fat, mens amerikansk råolje steg 36 cent til 81,40 dollar per fat. [O/R]
Source: https://buystocks.co.uk/news/asia-cheers-china-data-as-central-banks-line-up/