Home » News » Asiatiske aksjer blandet etter Wall Street-rally da “tiden er inne” for rentekutt.

Asiatiske aksjer blandet etter Wall Street-rally da “tiden er inne” for rentekutt.

News Team

Asiatiske aksjer var blandet mandag etter at amerikanske aksjer steg nær rekordene sine på forventning om at Federal Reserve snart vil begynne å kutte renten for å hjelpe økonomien.

Amerikanske futures gikk nedover. Oljeprisen steg etter at Israel og den libanesiske militante gruppen Hizbollah handlet kraftig ild tidlig søndag, noe som utløste potensielle forsyningsbekymringer blant markedene.

Fredag sa Fed-leder Jerome Powell at tiden var inne for å senke hovedrenten fra to tiår høye.

“Tiden er inne for å justere politikken,” sa Powell. “Reiseretningen er klar, og tidspunktet og tempoet for rentekutt vil avhenge av innkommende data, utviklingsutsiktene og risikobalansen.”

Den dueaktige holdningen løftet yenen mot dollaren, og dollar-yen-kursen falt 0,30 % til 143,95 på mandagens tidlige handel.

Bank of Japans guvernør antydet fredag at flere renteøkninger kan komme hvis inflasjonen holder seg på kurs for å nå målet på 2 prosent. Han nevnte også at banken fulgte nøye med på de siste svingningene i aksjekurser og valutaer.

Japans referanseindeks Nikkei 225 falt 1,1 % i morgenhandelen til 37 944,68 på grunn av den sterkere valutaen.

Hong Kongs Hang Seng-indeks økte 1,0 % til 17 786,31 mens Shanghai Composite-indeksen falt 0,1 % til 2 852,34.

Australias S&P/ASX 200 steg 0,7 % til 8 076,10. Sør-Koreas Kospi falt 0,2 % til 2 695,24.

Fredag steg S&P 500 1,1 % til 5 634,61 etter at indeksen trakk seg innenfor 0,6 % av sin rekordhøye i forrige måned og har tatt tilbake praktisk talt alle tapene etter en kort, men skummel sommertid.

Dow Jones Industrial Average steg 1,1 % til 41 175,08, og krysset 41 000-nivået for første gang siden det satte sin rekord i juli, mens Nasdaq-kompositten hoppet 1,5 % til 17 877,79.

Powells tale markerte en kraftig snuoperasjon for Fed etter at den begynte å heve rentene for to år siden da inflasjonen steg til de verste nivåene på generasjoner. Feds mål var å gjøre det så dyrt for amerikanske husholdninger og selskaper å låne at det bremset økonomien og stanset inflasjonen.

Mens han var forsiktig med å si at oppgaven ikke er fullført, brukte Powell preteritum for å beskrive mange av forholdene som sendte inflasjonen til høye etter pandemien, inkludert et arbeidsmarked som “ikke lenger er overopphetet.” Det betyr at Fed kan være mer oppmerksom på den andre av tvillingjobbene sine: å beskytte en økonomi som bremser opp, men som så langt har trosset mange spådommer om en resesjon.

Den andre delen av uttalelsen hans holdt tilbake noen av detaljene som Wall Street ønsket så mye å høre.

Treasury-rentene hadde allerede trukket seg kraftig tilbake i obligasjonsmarkedet siden april på grunn av forventninger til Federal Reserves neste trekk ville være å senke hovedrenten. De eneste spørsmålene var hvor mye Fed ville kutte og hvor raskt den ville bevege seg.

En fare er at handelsmenn har bygget forventningene for høye, noe de ofte har gjort tidligere. Hvis spådommene deres er feil, noe som også har vært en vanlig forekomst, kan det bety at statsrentene allerede har trukket seg for mye tilbake siden nedgangen begynte i vår. Det kan igjen presse alle typer investeringer. Torsdag falt for eksempel S&P 500 til det verste tapet på mer enn to uker etter at statsrentene steg.

Fredag bidro Powells tale til en utbredt demonstrasjon over Wall Street.

De mindre aksjene i Russell 2000 hoppet 3,2 % for å lede markedet. Mindre selskaper kan ha stor nytte av lavere renter på grunn av deres behov for å låne for å vokse.

I S&P 500-indeksen for store selskaper klatret mer enn 85 % av aksjene.

I obligasjonsmarkedet falt avkastningen på den 10-årige statskassen til 3,79 % fra 3,86 % sent torsdag. Den toårige statsrenten, som beveger seg tettere med forventningene til handling fra Fed, falt til 3,91 % fra 4,01 % sent torsdag.

I energihandel steg referanseindeksen for amerikansk råolje 51 cent til 75,34 dollar per fat. Brent-olje, den internasjonale standarden, steg 56 cent til 78,71 dollar per fat.

Euroen kostet 1,1184 dollar, ned fra 1,1190 dollar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-stocks-mixed-after-wall-street-rallies-as-time-has-come-for-rate-cuts/