Asiatiske markeder faller etter at Wall Street hadde sin verste uke på nesten 18 måneder.
Asiatiske aksjer falt mandag etter at nok en rute traff Wall Street fredag, da en svært etterlengtet oppdatering på det amerikanske arbeidsmarkedet kom inn svak nok til å øke bekymringene for økonomien.
Nikkei 225-indeksen holdt seg rundt det laveste nivået på nesten en måned, da den falt 2,1 % i morgenhandelen til 35 613,32. Japans bruttonasjonalprodukt vokste med 2,9 % på årsbasis i andre kvartal, ifølge reviderte data fra regjeringskontoret som ble offentliggjort mandag. Dette var under forventningene.
“Enhver bredere risikoaversjon kan ha en forsterket effekt på japanske aksjer, med trygge havn-strømmer som potensielt støtter yenen, som blir sett på som negativ for landets eksportører,” sa Yeap Jun Rong, markedsstrateg i IG, i en kommentar.
Den amerikanske dollaren ble handlet til mindre enn 143 japanske yen tidlig mandag handel.
Aksjer i kinesiske markeder økte også tap etter dårligere inflasjonsdata enn forventet skuffet investorer. Data fra National Bureau of Statistics på mandag viste at deflasjonspresset fortsetter å være stort, ettersom konsumprisindeksen vokste med 0,6 % fra år til år i august, mens forbrukerinflasjonen var ned 1,8 % sammenlignet med august i fjor.
Hong Kongs Hang Seng-indeks falt 1,8 % til 17 123,90 og Shanghai Composite-indeksen falt 0,9 % til 2 740,71.
Australias S&P/ASX 200 falt 0,6 % til 7 967,10. Sør-Koreas Kospi tapte 0,8 % til 2.523,86.
Fredag falt S&P 500 1,7 % og endte på 5 408,42 for å avslutte den verste uken siden mars 2023. Broadcom, Nvidia og andre teknologiselskaper drev markedet ned på grunn av pågående bekymring for at prisene deres steg for høyt i boomen rundt kunstig intelligens, og de dro Nasdaq-kompositten ned med markedsledende 2,6 % til 16 690,83.
Dow Jones Industrial Average falt 1 % til 40 345,41.
Kraftige svingninger rammet også obligasjonsmarkedet, der statsrentene falt, kom seg og falt igjen etter at jobbrapporten viste at amerikanske arbeidsgivere ansatt færre arbeidere i august enn økonomer forventet. Den ble fakturert som årets viktigste jobbrapport, og den viste en annen måned på rad hvor ansettelser kom under prognosene. Den fulgte også nylige rapporter som viser svakhet i industrien og andre områder av økonomien.
En slik oppmykning av arbeidsmarkedet er faktisk akkurat det Federal Reserve og dens styreleder, Jerome Powell, har forsøkt å få til å kvele høy inflasjon, “men bare til en viss grad, og dataene tester nå styreleder Powells uttalte grenser.” sa Scott Wren, senior global markedsstrateg ved Wells Fargo Investment Institute.
Fredagens data reiste spørsmål om hvor mye Federal Reserve vil kutte hovedrenten med på møtet senere denne måneden. Fed er i ferd med å vende fokuset mer mot å beskytte arbeidsmarkedet og forhindre en resesjon etter å ha holdt den føderale fondsrenten på to tiår høy i mer enn ett år.
Rentekutt kan øke investeringsprisene, men bekymringen på Wall Street er at Fed kan komme for sent. Hvis en lavkonjunktur rammer, vil det undergrave bedriftens fortjeneste og slette fordelene fra lavere priser.
Likevel inneholdt jobbrapporten noen oppmuntrende datapunkter. For det første økte arbeidsledigheten til 4,2 % fra 4,3 % en måned tidligere. Det var bedre enn økonomene forventet. Og selv om augusts ansettelser var svakere enn forventet, var den fortsatt bedre enn julis tempo.
All usikkerheten sendte statsrentene på en vill tur i obligasjonsmarkedet da handelsmenn prøvde å hindre Feds neste trekk.
Den toårige statsrenten falt opprinnelig så lavt som 3,64 % etter at jobbrapporten ble utgitt, før den raskt klatret tilbake over 3,76 %. Den falt deretter tilbake til 3,66 % etter Wallers kommentarer, ned fra 3,74 % sent torsdag.
I energihandel steg referanseindeksen for amerikansk råolje 88 cent til 68,55 dollar per fat. Brent-olje, den internasjonale standarden, la til 86 cent til $71,92 per fat.
I valutahandel økte den amerikanske dollaren til 142,72 japanske yen fra 142,27 yen. Euroen kostet $1,1080, men den endret seg lite fra $1,1083.