Home » News » Asiatiske markeder følger Wall Street høyere på positive nyheter fra Kina, USA.

Asiatiske markeder følger Wall Street høyere på positive nyheter fra Kina, USA.

News Team

Aksjer i Asia steg frem fredag, ledet av oppgang i Hong Kong og andre kinesiske markeder drevet av Kinas grep for å få fart på økonomien.

Japans Nikkei 225-indeks var opp mer enn 1 % da det regjerende liberale demokratiske partiet gjennomførte et ledervalg som vil avgjøre hvem som er Japans neste statsminister. Endringen i lederskap forventes ikke å føre til noen store politiske endringer, gitt likhetene mellom de ledende utfordrerne.

Kinas sentralbank kuttet sitt reservekrav for banker på fredag som en del av tiltak som ble annonsert denne uken for å hjelpe eiendomsbransjen og støtte finansmarkedene.

Hang Seng i Hong Kong steg 3,7 % til 20 659,03 og Shanghai Composite-indeksen hoppet 2,1 % til 3 065,29.

I mellomtiden møtte Shanghai-børsen feil som hindret ordrebehandling og forårsaket forsinkelser etter at markedet åpnet fredag. Dette førte til en økning på 6,4 % i Shenzhen-indeksen, da lokale medier rapporterte at investorer strømmet til det mindre markedet under forsinkelsen.

Handelen normaliserte seg ved middagstid, og Shanghai-børsen sa senere i en uttalelse at den fortsatt undersøker årsakene.

I det siste tegnet på ubehaget som hindrer veksten i verdens nest største økonomi, rapporterte regjeringen at industrifortjenesten falt nesten 18 % fra år til år i august.

Aksjene i Hong Kongs eiendomsgigant New World Development steg med 21,5 % på fredagshandelen etter at Adrian Cheng, tredjegenerasjons avkom ved roret til konglomeratet, hadde blitt erstattet. Firmaet rapporterte et årlig tap på over 2,4 milliarder dollar i en overskuddsadvarsel forrige måned, det første tapet på nesten 20 år.

I Japan gikk Nikkei 225-indeksen 1,4 % høyere til 39 451,25 etter at Tokyos forbrukerinflasjon, ansett som en ledende indikator på landsomfattende trender, avkjølte seg til 2,2 % år-til-år i september, i tråd med markedskonsensus.

Andre steder i Asia økte Australias S&P/ASX 200 nesten 0,1 % til 8 208,70. Sør-Koreas Kospi falt 0,2 % til 2 666,01.

Torsdag økte S&P 500 0,4 % til 5 745,37, og satte et rekordhøyt nivå for tredje gang denne uken og 42. gang i år. Dow Jones Industrial Average steg 0,6 % til 42 175,11, mens Nasdaq-kompositten steg 0,6 % til 18 190,29.

Micron Technology ledet an med et hopp på 14,7 % etter at produsenten av dataminne- og lagringsprodukter leverte sterkere fortjeneste for siste kvartal enn analytikere forventet. Den tjente på salg knyttet til kunstig intelligens-teknologi, der en boom har hjulpet noen aksjer til forbløffende høyder.

Jabil klatret 11,7% etter at elektronikkprodusenten også rapporterte sterkere fortjeneste og inntekter enn forventet. Den kunngjorde også en plan om å pløye kontanter til sine aksjonærer ved å kjøpe tilbake opptil 1 milliard dollar av aksjene.

Det største fallet i S&P 500-treffet Super Micro Computer, som ga tilbake noen av sine enorme gevinster etter mer enn tredobling i fjor midt i AI-vanviddet. Aksjen falt 12,2 % etter en rapport fra The Wall Street Journal som sier at det amerikanske justisdepartementet undersøker selgeren av servere og lagringssystemer. Selskapet nektet å kommentere.

En runde med rapporter torsdag antydet at verdens største økonomi kan ha det bedre enn forventet.

Færre amerikanske arbeidere søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke i det siste signalet om at permitteringer forblir relativt lave i hele økonomien. En egen rapport sa at den samlede amerikanske økonomien vokste med 3 % årlig rate i løpet av våren, som tidligere anslått. Det er en solid rate.

Håpet på Wall Street er en form for finansiell nirvana der den amerikanske økonomiens vekst holder seg jevn, og holder bedriftens overskudd brummende mens Federal Reserve fortsetter å senke renten.

Forrige uke gjorde Fed en drastisk vending i hvordan rentene settes. Det er nå å kutte dem for å gjøre ting enklere for den amerikanske økonomien etter å ha holdt rentene høye i årevis i håp om å slukke høy inflasjon. Lavere priser gjør det ikke bare billigere å låne penger til å kjøpe et hus, en bil eller ting på kredittkort, men de kan også øke prisene for alle typer investeringer.

I andre handler tidlig fredag tapte referanseindeksen for amerikansk råolje 15 cent til 67,52 dollar per fat. Brent-olje, den internasjonale standarden, ga opp 19 cent til 70,90 dollar per fat.

Den amerikanske dollaren steg til 145,24 japanske yen fra 144,80 yen. Euroen handlet til $1,1170, ned fra $1,1176.

Source: https://buystocks.co.uk/news/asian-markets-follow-wall-street-higher-on-upbeat-news-from-china-us/