Home » News » Boeings aksjer stiger etter tentativ arbeidsavtale som kan avverge storstreik.

Boeings aksjer stiger etter tentativ arbeidsavtale som kan avverge storstreik.

Boeings aksjer steg 3,7 % mandag etter at flyprodusenten og dens største fagforening nådde en foreløpig avtale som dekker mer enn 32 000 arbeidere, og avverget en mulig streik.

Dette var den første store forhandlingen til den nye administrerende direktøren Kelly Ortberg, som tok roret for bare en måned siden og har fått i oppgave å snu den slitende flymakeren.

Den foreslåtte fireårskontrakten ble hyllet av fagforeningen som den beste den noen gang hadde forhandlet frem og ble heiet av investorer.

Det er imidlertid langt fra en gjennomført avtale.

Arbeidere, som lager selskapets bestselgende 737 kommersielle jetfly og andre fly, vil stemme 12. september og kan streike allerede 13. september hvis de avviser kontrakten og støtter en arbeidsstans.

Den foreløpige avtalen med fagforeningen er et løft for Boeing når de prøver å gjenopprette investor- og kundetroen, navigere regulatorisk gransking og øke produksjonen av sin 737 MAX etter at en dørplugg på en nesten ny MAX blåste av et jetfly i midten av luft i begynnelsen av januar.

Siden den hendelsen har Boeings aksjekurs krateret 37 %, sammenlignet med en 7,7 % oppgang i blue-chip Dow-indeksen.

Som en del av den foreløpige avtalen har Boeing forpliktet seg til å bygge en erstatning for sin arbeidshest 737 ved sine US Pacific Northwest-anlegg, hvis prosjektet startes i løpet av fireårsperioden av arbeidskontrakten, selv om flyprodusenten ennå ikke har annonsert den nye stråle.

Boeing og rivalen Airbus er i de tidlige stadiene med å utarbeide strategier for erstatninger av deres bestselgende single-aisle-modeller som forventes å komme i bruk på slutten av 2030-tallet.

Kontraktsvilkårene inkluderer en generell lønnsøkning på 25 % over fire år, under lønnsøkningen på 40 % som kreves av fagforeningen International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM), som signaliserer dens anerkjennelse av Boeings vanskelige økonomiske stilling.

Lønnsøkningene er tilpasset de nye og seniorarbeiderne som får den største andelen for å øke fastholdelsen, sa TD Cowen-analytiker Cai von Rumohr i et notat.

Jefferies-analytiker, Sheila Kahyaoglu, estimerte at de foreslåtte lønnsøkningene kunne oppnå en kontantstrøm på rundt 900 millioner dollar.

IKKE EN GJORT AVTALE

JP Morgan-analytiker Seth Seifman sa at arbeidere fortsatt kunne stemme ned avtalen. Det blir to stemmer på torsdag – én om kontrakten, som krever 50 % for å bestå, og den andre om hvorvidt man skal streike, som krever to tredjedelers godkjenning.

“Arbeidere har innflytelse og et svært uvitenskapelig utvalg av synspunkter på sosiale medier tyder på misnøye med kontraktsvilkårene blant noen fagforeningsmedlemmer,” la Seifman til.

En avstemning om streikeautorisasjon i juli hadde sikret 99,9 % godkjenning av arbeiderne.

I fjor måtte Boeings 737 flykroppsleverandør Spirit AeroSystems midlertidig stanse fabrikkproduksjonen etter at arbeidere avviste en fireårig avtale.

“Selv om det er usannsynlig, hvis IAM streiker, tror vi det er realistisk å anta at streikens varighet vil være i tråd med de 51 dagene av de siste fire walkoutene,” la TD Cowens von Rumohr til.

Han knyttet treffet til kontantstrømmen fra en 50-dagers streik mellom 3 milliarder dollar og 3,5 milliarder dollar, på et tidspunkt da Boeing allerede brenner penger på grunn av kostnadsoverskridelser i forsvarsvirksomheten og lavere 737 MAX-produksjon.

Source: https://buystocks.co.uk/news/boeings-shares-rise-after-tentative-labor-deal-that-could-avert-major-strike/