Home » News » De 3 ETF-ene som reagerer mest på den russiske invasjonen av Ukraina

De 3 ETF-ene som reagerer mest på den russiske invasjonen av Ukraina

ETFer med eksponering mot Russland og energimarkedene er de som reagerer mest på krigen i Ukraina. Her er tre navn å legge merke til: VanEck Russia ETF (RSX), iShares MSCI Russia ETF (ERUS) og Energy Select Sector SPDR Fund (XLE).

Russlands invasjon av Ukraina har utløst en flukt til sikkerhet i finansmarkedene. Som sådan har globale aksjemarkeder falt mens investorer rebalanserte sine porteføljer i sen reaksjon på utviklingen.

Men ikke bare vestlige aksjemarkeder ble berørt. Det russiske markedet kollapset bokstavelig talt med -49 % på nyhetene om at landet har invadert naboen. Bare det srilankiske markedet falt mer i løpet av én enkelt økt i 1989.

Mens få individuelle investorer har direkte investeringer i det russiske aksjemarkedet, har noen ETFer eller børshandlede fond direkte eksponering mot det. Så her er de tre beste ETF-ene som er klare til å reagere mest på den russiske invasjonen av Ukraina: VanEck Russia ETF (RSX), iShares MSCI Russia ETF (ERUS) og Energy Select Sector SPDR Fund (XLE).

VanEck Russia ETF (RSX)

VanEck Russia ETF er den første russiske ETFen i markedene. Den investerer i russiske selskaper via ADR eller amerikanske depotbevis og har eksponering mot noen av de største russiske virksomhetene, som Norilsk Nickel, Sberbank eller Lukoil.

RSX er ned mer enn -20% på dagen, ettersom noen av bestanddelene bokstavelig talt stupte. Slik var tilfellet med Sberbank, ned over -70 % på dagen.

iShares MSCI Russia ETF (ERUS)

ERUS er en markedskapitalvektet ETF med fokus på russiske aksjer. Ikke overraskende er den ned over -18 % på dagen, ettersom noen av dens bestanddeler fikk et stort slag.

Gazprom, Lukoil og Sberbank er de tre beste beholdningene.

Energy Select Sector SPDR Fund (XLE)

Oljeprisen hoppet på nyhetene om den russiske invasjonen. FOR EKSEMPEL handlet WTI-råoljeprisen over $100/fat for første gang siden 2014.

Store oljeprodusenter i USA, som Exxon Mobil og Chevron, er imidlertid ned i løpet av dagen, til tross for bevegelsen i oljemarkedene. Fordi Exxon Mobil og Chevron er de to største beholdningene i XLE, med over 20 % begge, er ETFen ned på dagen med omtrent -2 %.