Home » News » De fleste aksjemarkedene i Asia faller, oljen går frem på risikoen i Midtøsten.

De fleste aksjemarkedene i Asia faller, oljen går frem på risikoen i Midtøsten.

De fleste asiatiske børsene sank onsdag, og fanget opp salget på Wall Street etter at Irans ballistiske missilangrep mot Israel provoserte frykt for en større regional konflikt. Samtidig økte råoljen risikoen for forsyningsavbrudd.

Investorer strømmet til tryggere eiendeler, og holdt rentene på amerikanske statsobligasjoner nede i Asia, mens gull handlet ikke langt fra en all-time high.

Den trygge havn-dollaren handlet nær den sterkeste på tre uker mot euroen. Makroøkonomi styrket også dollaren, med et motstandsdyktig amerikansk arbeidsmarked som argumenterte for et mindre rentekutt i Federal Reserve i november, og inflasjonstrender i eurosonen støtter en lettelse av den europeiske sentralbanken denne måneden.

Japans Nikkei falt 2 % fra 0444 GMT, mens Sør-Koreas KOSPI falt 0,6 %.

Hong Kongs Hang Seng steg imidlertid med 6 % ettersom Beijings stimulanspress fortsatte å styrke stemningen.

Det bidro til å løfte MSCIs bredeste indeks av Asia-Pacific-aksjer med 0,6 %, til tross for stort sett skjør investorsentiment.

Det kinesiske fastlandsmarkedene ble stengt for den ukelange Golden Week-ferien. Handelen i Taiwan ble suspendert på grunn av en tyfon.

US S&P 500 aksjeindeksfutures svekket seg 0,15 % etter at kontantindeksen tapte 0,9 % over natten.

Men paneuropeiske STOXX 50-futures pekte opp 0,4 %.

“I kjeden av potensielle markedsvolatilitetssjokk vil geopolitikk typisk trumfe økonomi, bedriftens inntjening eller en sentralbankrespons – i stor grad fordi de fleste markedsaktører er dårlige til å prise risiko rundt disse hendelsene,” sa Chris Weston, forskningssjef i Pepperstone.

“Selv om disse hendelsene vanligvis forenes på en markedspositiv måte, er halerisikoen det kan kaste opp betydelig,” sa Weston. “Situasjonen er fortsatt flytende, og den minste beroligende eller økt aggresjon i retorikken fra Israel eller Iran kan resultere i en betydelig innvirkning på sentimentet i markedene.”

Iran sa tidlig onsdag at missilangrepet mot Israel var ferdig, uten ytterligere provokasjon, selv om Israel og USA lovet gjengjeldelse.

Brent-oljefutures økte med 1,5 % til $74,66 per fat, noe som forlenger fremgangen på 2,5 % fra tirsdag. Amerikanske WTI-futures steg 1,7 % til $71 per fat, etter tirsdagens 2,4 %-rally.

“Spekulasjoner om et israelsk angrep på iranske oljefelt virker usannsynlig, da et slikt trekk sannsynligvis vil drive oljeprisen mot 80 dollar, mishage Israels allierte, som gjør fremskritt mot inflasjon,” sa Tony Sycamore, analytiker ved IG.

“I stedet er strategiske israelske angrep på kritiske våpenfabrikker og militære mål mer sannsynlig,” sa han.

I en slik situasjon «er det håp om en retur til den mer innesluttede skyggekonflikten som har vedvart mellom Israel og Irans regionale fullmektiger» det meste av det siste året, sa Sycamore.

Gull falt med 0,3 % til 2 654,27 dollar per unse, etter et hopp på mer enn 1 % i forrige økt, og brakte det nær forrige måneds rekordhøye på 2 685,42 dollar.

Benchmark 10-års statsrenter tikket ned ca. 1 basispunkt (bp) til 3,7353 %.

Dollarindeksen, som sporer den amerikanske valutaen mot euroen og fem andre store rivaler, lå stabilt på 101,27 etter å ha presset så høyt som 101,39 tirsdag for første gang siden 19. september.

Europas delte valuta ble lite endret på $1,1061 etter et fall på 0,6% i forrige økt, da den falt til $1,1046 for første gang siden 12. september.

Euroområdets data på tirsdag viste at inflasjonen falt under ECBs 2 %-mål forrige måned, og styrker veddemålene om et kvartpoengs rentekutt 17. oktober.

I mellomtiden viste amerikanske tall over natten en solid økonomi, dagen etter at sentralbankens sentralbanksjef Jerome Powell presset tilbake mot sannsynligheten for ytterligere 50 basispunkter når den amerikanske sentralbanken møtes neste måned.

Antall ledige stillinger økte uventet i august etter to strake månedlige nedganger, men ansettelsen var myk og konsistent med et avtagende arbeidsmarked.

Private lønnsdata forfaller senere på onsdag, foran potensielt viktige månedlige ikke-gårdslønnstall på fredag.

En lammende amerikansk havnestreik, som kan koste økonomien 5 milliarder dollar hver dag, vil også være foran investorenes sinn, med forhåpninger om en rask slutt knust av mangel på aktive forhandlinger over natten.

Source: https://buystocks.co.uk/news/most-asia-stock-markets-slide-oil-advances-on-middle-east-risks/