Home » News » De fleste aksjemarkedene stiger til tross for Kina-data, med blikket rettet mot amerikanske rapporter.

De fleste aksjemarkedene stiger til tross for Kina-data, med blikket rettet mot amerikanske rapporter.

Aksjene steg stort sett onsdag i forkant av viktige økonomiske og inntjeningsrapporter fra USA, mens tradere tok til takke med data som viste at kinesisk fabrikkaktivitet falt i sitt raskeste tempo på nesten to år da Donald Trumps handelskrig startet.

Selv om markedene har hentet seg inn igjen noe av tapene etter at den amerikanske presidenten kunngjorde tollsatser på «frigjøringsdagen» 2. april, hersker det fortsatt usikkerhet ettersom landene prøver å inngå avtaler for å avverge de verste av Washingtons plikter.

Kina har tydeligvis ikke fløyet til USA i et forsøk på å redusere avgiftene på opptil 145 prosent som er pålagt varer, men har i stedet slått tilbake med sine egne bompenger på 125 prosent.

Men effekten av tiltakene begynte å skinne gjennom i april, med data onsdag som viste at produksjonsaktiviteten falt i sitt raskeste tempo siden juli 2023 – en måned etter å ha økt i sitt raskeste tempo på 12 måneder.

Det kom etter at kinesisk eksport steg med mer enn 12 prosent forrige måned, da bedrifter hastet med å komme i forkjøpet til de strengere tollsatsene.

Og observatører frykter at ting bare vil forverres.

«Den svake PMI-en for industrien i april er drevet av handelskrigen», skrev Zhiwei Zhang, president og sjeføkonom i Pinpoint Asset Management, i et notat.

«Makrodataene i Kina og USA vil svekkes ytterligere … ettersom usikkerheten rundt handelspolitikken forsinker forretningsbeslutninger», la han til.

Tallene inneholdt nye oppfordringer til Beijing om å innføre nye stimuleringstiltak, selv om Zichun Huang, Kina-økonom hos Capital Economics, advarte i et notat om at mer finanspolitisk støtte «neppe vil oppveie belastningen fullt ut», og spår at økonomien bare vil vokse med 3,5 prosent i år.

Likevel sa Lynn Song, sjeføkonom for Stor-Kina hos ING: «Tollsatser er et tap-tap-foretak, og PMI-dataene er vårt første offisielle blikk på hvordan det påvirker Kina. Vår antagelse er at det er et klart negativt sjokk på gang.»

«Men alt tatt i betraktning tyder undersøkelsesdata på at sjokket kan være mindre enn det de mer pessimistiske markedsaktørene fryktet.»

Aksjene falt stort sett i tidlig handel, men noen steg opp igjen utover dagen.

Hongkong, Sydney, Singapore, Taipei, Manila, Mumbai, Bangkok og Jakarta steg alle, men Shanghai, Seoul og Wellington falt.

Tokyo steg takket være en økning på 7,1 prosent i Sony, drevet av en rapport om at de vurderer å avvikle sin brikkeenhet, noe som økte forventningene om at et slikt trekk ville frigjøre verdi i det japanske underholdnings- og elektronikkselskapet.

London, Frankfurt og Paris steg også.

Aksjer har hentet inn mye av de store tapene som ble påført i begynnelsen av måneden, ettersom Trump har vist litt mer fleksibilitet i noen saker og ettersom regjeringer har samtaler med Washington.

USAs handelsminister Howard Lutnick sa at han hadde inngått en avtale med et land, men nevnte ikke navnet, mens finansminister Scott Bessent sa at det var gjort fremskritt med India, Sør-Korea og Japan.

Men Saxos sjefsstrateg for investeringer, Charu Chanana, advarte om at de økonomiske dataene sannsynligvis vil forverres.

«Vi har sannsynligvis sett topptollsatser, men ikke usikkerhet rundt topptollsatser», sa hun i en kommentar.

«De harde dataene gjenspeiler fortsatt effekten av forhåndsbelastet etterspørsel, ettersom bedrifter og forbrukere hastet med å kjøpe varer i forkant av forventede tolløkninger.»

«Vi har ennå ikke sett de reelle dataene som viser effekten av vedvarende usikkerhet og økte tollkostnader. Etter hvert som denne usikkerheten filtreres gjennom forretningsbeslutninger, forventer vi en mer meningsfull nedgang i den reelle økonomiske aktiviteten – i produksjon, ansettelser og investeringer.»

«Kort sagt, rentesjokket kan være bak oss, men den virkelige vekstskaden er så vidt i ferd med å utfolde seg.»

Investorer venter på publiseringen av viktige amerikanske inflasjons- og økonomisk veksttall som skal offentliggjøres senere i dag, mens sysselsettingstallene er klare for fredag.

Denne uken offentliggjøres også resultater fra Wall Street-giganter, inkludert Microsoft, Apple, Meta og Amazon, som observatører håper vil gi et innblikk i hvordan amerikanske næringsliv håndterer tollkrisen, og hvordan de forventer å klare seg.

Source: https://buystocks.co.uk/news/most-stock-markets-rise-despite-china-data-eyes-on-us-reports/