Home » News » Den legendariske investoren Jeremy Grantham advarer om at S&P 500 kan stupe ytterligere 26 % – og avslører at han shorter Nasdaq og useriøse obligasjoner

Den legendariske investoren Jeremy Grantham advarer om at S&P 500 kan stupe ytterligere 26 % – og avslører at han shorter Nasdaq og useriøse obligasjoner

Jeremy Grantham advarte om at S&P 500 kunne stupe med ytterligere 26 % i løpet av det neste året, ettersom finansmarkedene står overfor en enestående sammenflod av utfordringer. Han avslørte også at han satser mot Nasdaq-indeksen og søppelobligasjoner.

Mørke dager i vente

“Dette er et mer farlig øyeblikk i global økonomi enn galskapen i boligboblen i 2007,” sa Grantham til Reuters Global Markets Forum onsdag.

Veteraninvestoren og GMO-grunnleggeren sa at den amerikanske referanseindeksen for aksjer kan falle fra omtrent 4000 poeng i dag til 3000 poeng i løpet av de neste 12 månedene, noe som representerer en nedgang på 38% fra toppen i desember. S&P 500 er ned rundt 15 % i år.

«Forverringen i fundamentale forhold på global basis ser helt sjokkerende ut», sa han ifølge Reuters.

Grantham slo alarm om en “superboble” i aktivapriser i januar, og erklærte at den gikk inn i sin ødeleggende sluttakt i et forskningsnotat publisert 31. august.

I notatet understreket han den farlige kombinasjonen av enormt overvurderte aksjer, obligasjoner og boliger; skyhøy inflasjon og rentesjokk; og stigninger i råvare- og energipriser. Han flagget også Russlands invasjon av Ukraina, pågående COVID-19-sperringer i Kina og mangel på mat og ressurser som ytterligere bekymringer.

GMOs langsiktige investeringsstrateg fortalte Reuters-forumet å forberede seg på en kollaps i vekstaksjer, kaos i globale boligmarkeder og stigende boliglånsrenter som presser huseiere.

Grantham spådde også sta inflasjon og vedvarende press på aksjer. Han pekte på klimaendringer som forstyrrer økonomier, nasjonale arbeidsstyrker krymper på grunn av lave fødselstall, og verdensomspennende vareforsyning tørker opp.

Dessuten understreket han at inflasjonen har erodert investorenes realavkastning det siste året, noe som gjør «et marginalt bjørnemarked til et ganske seriøst bjørnemarked».

Dra nytte av krasjet

Grantham prøver å tjene på det enorme nedfallet han forventer. Gjennom sin veldedige stiftelse på 1,5 milliarder dollar har han satset mot den teknologitunge Nasdaq og høyrenteobligasjoner, sa han til The Times i et intervju publisert fredag.

Nasdaq har falt 25 prosent fra toppen i november. Indeksen blir generelt sett på som mer risikofylt og mer volatil enn S&P 500, ettersom den har en større andel av raskt voksende, aggressivt verdsatte, ulønnsomme selskaper blant sine bestanddeler.

Høyrente- eller søppelobligasjoner vurderes lavere enn obligasjoner med investeringsgrad av kredittbyråer. De tilbyr større avkastning til investorer, men har en tendens til å være mer volatile og har større misligholdsrisiko enn høyere rangerte obligasjoner.

Granthams innsats antyder at han forventer at teknologiaksjer vil falle og bedriftsmislighold vil stige når superboblen sprekker, og sender teknologiaksjer og søppelobligasjoner nedover.