Europa henvender seg til ECB etter amerikansk inflasjonssalg.
Aksjer og euro var stabile foran møtet i Den europeiske sentralbank torsdag etter at sta amerikanske inflasjonstall utløste det største globale markedssalget på flere måneder og la japanske yen på et nytt lavpunkt i 34 år.
Eurotradere følte seg spesielt skjøre etter onsdagens overraskende amerikanske KPI-tall sendte dollaren på sin største rive på over ett år mot den felles valutaen ved å stoppe håpet om et kortsiktig Fed-rentekutt.
Europas børser hadde åpnet stort sett flatt i tråd med MSCIs globale hovedindeks, med fokus på hvorvidt ECB-sjef Christine Lagarde styrker forventningene senere om at de vil begynne å kutte renten i juni, og dermed åpne for en alvorlig kile med Fed.
Obligasjonsmarkedene vaklet fortsatt, i mellomtiden, etter at den 10-årige amerikanske statsrenten – hoveddriveren for globale lånekostnader – hadde skutt tilbake over 4,5 prosent, det største daglige spranget siden september 2022.
Tysklands 10-årige obligasjonsrente – den europeiske referanseindeksen – steg brøkdel til 2,45 prosent, etter å ha steget 6 bps på onsdag, selv om det var en liten endring sammenlignet med hoppet på 18 bps som treasury tradere opplevde.
“Nøkkeldriveren er nå amerikanske renter,” sa Amundis Co-Head for Emerging Markets/Fixed Income Sergei Strigo, og pekte på at statsobligasjoner bryter opp gjennom 4,5 prosent-nivået igjen. “Spørsmålet er om vi kommer til å holde oss til disse nivåene eller kommer til å gå høyere.”
For ECB-overvåkere har banken holdt rentene stabile siden september, men har allerede signalisert at kutt kommer til syne, med politikere som venter på noen flere trøstende lønnsindikatorer før de trykker på avtrekkeren.
Valutablokken er nå inne i sitt sjette kvartal på rad med økonomisk stagnasjon. Arbeidsmarkedet begynner å myke opp, en åpenbar kontrast til den amerikanske økonomien som fortsetter å vokse kraftig.
“Selv om det er grenser for hvor mye ECBs politikk kan avvike fra Fed over tid, er det ingenting som hindrer ECB i å kutte først eller sette sitt eget kutttempo tidlig i lettelsessyklusen,” sa Deutsche Banks Jim Reid.
Han pekte imidlertid også på hvordan markedene kuttet sannsynligheten for et ECB-kutt innen juni tilbake til 82 prosent onsdag, ned fra 91 prosent dagen før. På samme måte falt den hos Bank of England fra 74 prosent til 56 prosent, for Bank of Canada falt den fra 78 prosent til 53 prosent, og for Reserve Bank of Australia gikk den fra 25 prosent til 21 prosent.
Inflasjonsadvarsel
Amerikanske aksjefutures var lite endret etter at Wall Street hadde falt rundt 1 prosent. Statsobligasjoner stabiliserte seg også etter at stigningen i avkastningen hadde presset dem til de høyeste nivåene siden november.
Over natten i Asia falt MSCIs bredeste indeks for Asia-Pacific-aksjer utenfor Japan 0,3 prosent, og paret noen tidligere tap, mens japanske Nikkei falt 0,5 prosent.
Det var imidlertid den beleirede yenen som var hovedfokuset, etter at den brølende dollaren slo den japanske valutaen til et lavpunkt i 34 år på 153,24 per dollar.
Den lettet opp litt til 152,90 yen ettersom risikoen for statlig intervensjon potensielt er stor nå. Japans øverste valutadiplomat, Masato Kanda, advarte torsdag om at myndighetene ikke vil utelukke noen tiltak for å reagere på uordnede valutakursbevegelser.
I råvarer var metallprisene motstandsdyktige i møte med en sterk dollar, samtidig som oljen holdt opp etter å ha steget mer enn 1 prosent etter et israelsk angrep som drepte tre sønner av en Hamas-leder, noe som førte til bekymring for at våpenhvileforhandlingene kunne stoppe opp.
Brent steg 0,15 prosent til 90,62 dollar per fat, og amerikansk olje var 0,1 prosent høyere til 86,33 dollar per fat. Gullprisene steg 0,3 prosent til 2 338,79 dollar per unse, og steg mot rekordhøye nivåer, etter å ha tapt 0,8 prosent over natten.
Source: https://buystocks.co.uk/news/europe-turns-to-ecb-after-us-inflation-selloff/