Home » News » Europeiske aksjer faller mens varme amerikanske inflasjonsdata gir frykt for renteøkninger

Europeiske aksjer faller mens varme amerikanske inflasjonsdata gir frykt for renteøkninger

Europeiske aksjer reverserte oppgangen torsdag etter at nok en het inflasjonslesning fra USA ansporet forventningene om at Federal Reserve sannsynligvis vil forbli aggressiv i kampen mot inflasjonen.

Den regionsomfattende STOXX 600-indeksen (.STOXX) falt 1,3 % etter å ha steget så mye som 0,8 % tidligere i sesjonen etter rapporter om at den britiske regjeringen diskuterte å gjøre endringer i finansplanen som ble kunngjort i forrige måned som hadde utløst en rutsjetur i obligasjonsmarkedene.

Data viste at amerikanske konsumpriser økte mer enn forventet i september, noe som forsterker forventningene om at Federal Reserve vil levere en fjerde renteøkning på 75 basispunkter neste måned. Den såkalte kjerne-KPI-en steg 6,6 % i løpet av 12 måneder frem til september.

“Nøkkelaspektet ved dagens utgivelse er den fortsatte økningen i kjerneinflasjonen,” sa Willem Sels, global investeringssjef, Global Private Banking and Wealth i HSBC.

“Inntil Fed ser noen bevis på å bremse kjerneinflasjonen og bunnen av arbeidsmarkedsindikatorer, som økende arbeidsledighet eller senke jobbåpninger, er det lite sannsynlig at det vil endre kurs.”

Referat fra Federal Reserves septembermøte viste onsdag at tjenestemenn understreket behovet for mer restriktiv politikk for å temme inflasjonen.

STOXX 600 har falt 4,3 % de siste seks dagene, med markeder bekymret for sentralbankenes aggressive grep for å takle høy inflasjon og nylige advarsler fra Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken om en resesjon.

Siste data bekreftet tysk harmonisert inflasjon var +10,9 % å/å i september, mens konsumprisene (KPI) i Sverige, målt med fast rente, steg 1,1 % fra august.

Med tredje kvartals inntjeningssesong i horisonten, er investorene fokusert på hvordan ledelsen i Europe Inc projiserer inntjeningsutsiktene i en tid da inflasjonen er rekordhøy og en resesjon er allment forventet.

De fleste av STOXX 600-sektorene var i minus, ledet av teknologiaksjer (.SX8P) som falt 5,0 % for å nå sitt laveste siden mai 2020.

Europeiske halvlederselskaper falt etter at leverandøren av brikkefremstillingsteknologi, Applied Materials Inc (AMAT.O) sa at eksportrestriksjoner til Kina ville føre til et tap på 250-550 millioner dollar i nettoomsetning i kvartalet som endte 30. oktober, med en lignende effekt forventet i de følgende tre månedene.

Aksjene til Infineon (IFXGn.DE), ASML (ASML.AS), ASMI (ASMI.AS), BESI (BESI.AS) og Aixtron (AIXGn.DE) falt mellom 4 % og 9 %.

Den norske aluminiumsprodusenten Norsk Hydro (NHY.OL) gikk opp 4,3 % etter rapporter om at USA veide på å begrense importen av russisk aluminium.