Europeiske markeder leder mot en negativ åpning etter at Frankrikes regjering tapte en tillitsavstemning.
Europeiske aksjer er satt til å åpne i negativt territorium torsdag, med franske markeder i fokus etter at statsminister Michel Barniers regjering ble styrtet i et mistillitsvotum onsdag.
Et flertall av lovgivere fra både den venstreorienterte New Popular Front-alliansen og det høyreekstreme National Rally støttet et mistillitsforslag i landets underhus i går kveld.
Forslag hadde blitt fremmet av både venstre- og høyreblokkene mandag etter at Barnier, som har sittet ved makten i bare tre måneder, brukte spesielle konstitusjonelle fullmakter for å tvinge et lovforslag om trygdebudsjett gjennom parlamentet uten avstemning. Flyttingen gjorde opposisjonspartiene sinte, og i går kveld kastet varamedlemmer på venstre og høyre side regjeringen.
Barnier forventes å gå av torsdag, men kan fortsatt ha ansvaret for en midlertidig regjering mens president Emmanuel Macron søker etter en erstatter.
Andre steder i løpet av natten handlet Asia-Stillehavsmarkedene blandet etter at Wall Street-aksjereferansene hadde rekordhøye nivåer i går. Amerikanske aksjefutures var stort sett uendret onsdag kveld.
Det er ingen større inntjening eller datafrigivelser i Europa på torsdag.
Frankrike står overfor uro i obligasjonsmarkedet, men det er ikke Hellas i 2010, sier økonom
Frankrike står overfor en uholdbar gjeldsbane og høyere obligasjonsrenter, men situasjonen er ikke den samme som den greske statsgjeldskrisen i 2010, ifølge George Lagarias, sjeføkonom i Forvis Mazars.
“Frankrike er ikke insolvent, til å begynne med, A og B, store land, G7-land, de får ikke gjeldskriser i det 21. århundre. Dette er ansvarsområde for mindre land. Hellas var insolvent langt før noe av det skjedde ,” sa Lagarias til CNBCs “Squawk Box Europe.”
Frankrike har stått overfor måneder med politisk ustabilitet siden det raske sommervalget, og minoritetsregjeringen ble kastet ut i en mistillitsavstemning onsdag.
Franske lånekostnader har steget til et 12-års høyde mot Tysklands bekymringer om at det ikke vil være i stand til å passere et budsjett for å redusere underskuddet sitt, mens obligasjonsrentene kom på nivå med Hellas for første gang på rekord. Det ble sett på av analytikere som en symbolsk milepæl, gitt Frankrikes sterkere fundamentale forhold og Hellas’ turbulente markedshistorie, som så obligasjonene nedgradert til søppelstatus i 2010 og påfølgende redningspakker.
“Frankrike går gjennom noe, det er politisk tumult… Det kan være noen uro i obligasjonsmarkedene fordi obligasjonsmarkedene er veldig opprørt over inflasjon og tariffer. Så noe av det kan sive inn i obligasjonsmarkedene fremover, noe av det usikkerhet Men Frankrike er ikke Hellas,” sa Lagarias.
“Vi må erkjenne at det ikke er krisen i eurosonen, [countries] kan låne seg ut av problemer, bare ikke i det tempoet de er vant til. Vi har gjeldsakselerasjon, og det skjer overalt i verden akkurat nå er USA den primære skyldige.”