Home » News » FTSE dytter ned på grunn av bekymringer for lavkonjunktur i USA

FTSE dytter ned på grunn av bekymringer for lavkonjunktur i USA

London-aksjene dyttet ned i tidlig handel tirsdag, holdt tilbake av bekymringer for nedgangstider i USA, en overraskende renteøkning fra Reserve Bank of Australia og uinspirerende detaljsalgsdata.

Klokken 0835 BST var FTSE 100 ned 0,1 % til 7 591,71.

Susannah Streeter, sjef for penger og markeder i Hargreaves Lansdown, sa: «Ukens tidlige optimisme har blitt skyet av fornyet bekymring for en truende resesjon i Amerika, mens ettervirkningene av bankkrisen ser ut til å komme tilbake for å bite på store amerikanske långivere.

“Ettersom verdens største økonomi viser flere tegn til å gå mot en sammentrekning, med veksten i den mektige tjenestesektoren som avtok raskere enn forventet forrige måned, øker bekymringene for avsmittende effekten rundt om i verden. Det har bidratt til å slette råoljegevinster, med virkningene av Saudi-Arabias produksjonskutte druknet i støyen om avtagende etterspørsel.”

Streeter sa at selv om tegn på ytterligere nedgang i aktiviteten ikke er gode nyheter for den amerikanske økonomien generelt, “er det musikk i ørene til Fed-politikere som er engstelige for tegn på at inflasjonen reagerer på pengeinnstramminger”.

«ISM-tjenestens PMI-avlesning, som viser en nedgang i veksten i mai, er nok en mengde data for å legge til den økende vekten av bevis for at renteøkninger har ønsket effekt, og veddemålene øker på at Fed vil holde pause neste uke. Men den kommer til å holde pudderet tørt, og en ny renteøkning kan fortsatt komme denne sommeren.”

Investorer fordøyde også en overraskende renteøkning fra Reserve Bank of Australia, som hevdet at inflasjonen fortsatt var for høy.

RBA løftet kontantrenten med 25 basispunkter til 4,1 % – det høyeste nivået på 11 år og den 12. økningen på litt mer enn ett år. Økonomer hadde forventet at banken skulle la rentene være uendret.

Guvernør Philip Lowe: “Inflasjonen i Australia har passert toppen, men på 7 prosent er fortsatt for høy og det vil ta en stund før den er tilbake i målområdet. Denne ytterligere økningen i rentene er for å gi større tillit til at inflasjonen vil gå tilbake til målet innen en rimelig tidsramme.”

Lowe bemerket at nyere data hadde indikert at oppsiderisikoen for inflasjonsutsiktene har økt og sa “styret har svart på dette”.

“Mens vareprisveksten avtar, er prisveksten for tjenester fortsatt veldig høy og viser seg å være veldig vedvarende i utlandet,” sa han. “Enhetslønnskostnadene stiger også raskt, mens produktivitetsveksten forblir dempet.”

RBAs mål for inflasjon er mellom 2 % og 3 %.

Oxford Economics sa: “Dette er et språkskifte fra tidligere i år da RBA slo en mer dueaktig tone og til og med stoppet fottursyklusen i april.

“Styret vil fortsette å legge vekt på ytelsen til arbeidsmarkedet og realøkonomien. Men de virker stadig mer urolige med prognosen for en langvarig periode med inflasjon over målet.”

På hjemmekysten viste bransjedata at detaljsalgsveksten avtok i mai til tross for en rekke helligdager.

I følge den siste BRC-KPMG Retail Sales Monitor økte det totale detaljsalget med 3,9 % i mai, eller med 3,7 % på underliggende basis. Det var en forbedring fra mai 2022, da detaljomsetningen falt med 1,1 % og 1,5 % på underliggende basis.

Men veksten var under tremånedersgjennomsnittet og spesielt lavere enn april, da salget steg med 5,1 % eller med 5,2 % på like-for-like-basis.

Salg av matvarer økte med 9,8 % i mai på like-for-like-basis, mens salget av ikke-matvarer økte med bare 0,5 %.

Helen Dickinson, administrerende direktør i British Retail Consortium, sa: “Trioen av helligdager klarte ikke å få kunder til å bruke penger, da salgsveksten avtok til det laveste nivået på seks måneder.

«Mens matsalget fikk et løft fra kroningshelgen, ble dette ikke opprettholdt resten av måneden.

“Med forbrukertilliten som fortsatt kommer seg etter rekordforsinkelser, og fortsatt innstramming av husholdningenes inntekter, er det usannsynlig at vi vil se betydelig salgsvekst i de kommende månedene.”

I aksjemarkedene steg Paragon Banking til toppen av FTSE 250 etter godt mottatte resultater.

British American Tobacco tikket høyere ettersom sigarett- og vapingproduktprodusenten holdt veiledning for helårsinntekter og resultat, med handel vektet mot andre halvår.

Selskapet sa at det forventer en økning på 3 % til 5 % i organiske inntekter på en konstant valutabasis for 2023 og en mellomsifret vekst i justert inntjening, selv om det advarte om at tidspunktet for overføringen av dets russiske og hviterussiske virksomheter ville ha en innvirkning.

Primark-eier Associated British Foods var lite endret etter å ha annonsert oppkjøpet av meieriteknologiselskapet National Milk Records for 48 millioner pund.

Source: https://buystocks.co.uk/news/ftse-nudges-down-amid-us-recession-concerns/