GLOBALE MARKEDER-Obligasjonsrutten holder aksjene nede
Aksjer falt onsdag ettersom en pågående rute i globale obligasjonsmarkeder førte til at amerikanske obligasjonsrenter nådde 16-års høyder, utfordrende aksjevurderinger og reduserte appetitten for risikoaktiva ettersom investorer satser på at rentene vil forbli vedvarende høye.
Europeiske aksjer falt så mye som 0,6 % før de slo noe tilbake, med indekser i Frankrike og Tyskland som begge viste tap. Bevegelsene kom etter at asiatiske aksjer sank til 11 måneders laveste nivå.
Smerten skulle spre seg til Wall Street, hvor S&P 500-futures handlet ned 0,5 %.
Økningen i statsrentene løftet dollaren til nye høyder med yenen som en av de få valutaene som viser en viss kamp blant spekulasjoner om at japanske myndigheter kan gripe inn bak kulissene.
Sterkere enn ventet amerikanske stillingsdata hadde sendt den 10-årige avkastningen opp nesten et dusin basispunkter (bps) tirsdag. Den steg onsdag ytterligere 6,9 bps til 4,872 %, det høyeste siden 2007. Trettiårige statsrenter steg også over 5 % for første gang siden august 2007.
Europeiske statsobligasjoner led også.
Rentene på Tysklands referanseindeks for 10-årsgjeld steg over 3 % for første gang siden 2011. Landets 30-årige avkastning klatret også til sin siste 12-års høyeste.
Selv Japans 10-årige avkastning, som er begrenset av Bank of Japan (BOJ), steg 4,5 bps til et høyest tiår til tross for at BOJ tilbød å kjøpe obligasjoner verdt 4,5 milliarder dollar på onsdag.
“Det er et veldig vanskelig marked,” sa Sandrine Perret, porteføljeforvalter for flere aktiva i Unigestion.
“Det er alt tilbake til avkastningen, det er den viktigste driveren for markeder. Pivoten som de fleste investorer forventet i september har ikke kommet ennå – det er den store driveren for all markedsprising for øyeblikket.”
MSCI verdens aksjeindeks, som sporer aksjer i 47 land, falt 0,3 %.
Tidligere hadde MSCIs bredeste indeks over Asia-Stillehavsaksjer utenfor Japan falt 1,3 %, det andre strake daglige fallet på over 1 %.
Siden deres trekk ikke har kommet med mye av et skifte i markedsmålere for inflasjonsforventninger, er amerikanske renter i reelle termer – ved å trekke fra inflasjonen – også på nesten 15 års høyder og suger penger fra alle kanter inn i dollar.
“Med den risikofrie renten så høy, er det egentlig ikke tvingende for folk å allokere bort fra kortsiktige kontantlignende investeringer,” sa Mel Siew, en porteføljeforvalter ved Muzinich & Co i Singapore.
DOLLARENS MARS
Yenen var bare på den sterkere siden av 150 per dollar onsdag, etter en uventet, men kortvarig økning i forrige sesjon, skapte spekulasjoner om at japanske myndigheter kan ha grepet inn for å støtte valutaen.
Den japanske valutaen hadde brutt 150-per-dollar-nivået tirsdag før den plutselig skjøt til 147,3. Det var ingen bekreftelse fra Tokyo, der Japans finansminister og toppvalutadiplomat ikke har kommentert utspillet direkte.
Yenen sto sist på 149,18 per dollar.
Dollarens marsj presset euroen til det laveste på 10 måneder til $1,0448 over natten og pund til et bunnfall på syv måneder på $1,20535.
Begge valutaene handlet nær disse nivåene onsdag.
“Foreløpig er valutamarkedet en tilskuer,” sa SocGen-strateg Kit Juckes, “se på Treasuries og venter på at de skal ødelegge noe.”
Federal Reserve-tjenestemenn ser at stigende renter på langsiktig amerikansk statsgjeld ikke utløser alarmklokker ennå.
I råvaremarkedene har den sterkere dollaren bidratt til å sette bremsene på oljeprisen og høyere avkastning har tynget gullet.
Brent-råoljefutures var ned 51 cent, eller 0,6 %, til $90,40 per fat kl. 0611 GMT. Amerikansk West Texas Intermediate-olje falt 60 cent til $88,68 per fat.
Source: https://buystocks.co.uk/news/global-markets-bond-rout-keeps-stocks-pinned-down/