Home » News » Kina strammer kontrollen over børsnoteringer, børsnoterte selskaper for å gjenopplive aksjemarkedet

Kina strammer kontrollen over børsnoteringer, børsnoterte selskaper for å gjenopplive aksjemarkedet

News Team

Kina publiserte et sett med regler på fredag som vil stramme kontrollen over børsnoteringer, offentlige selskaper og garantister, ettersom regulatorer øker innsatsen for å gjenopplive investortilliten.

Regulatorer vil vurdere børsnoteringer (IPOer) nærmere, slå hardt ned på verdipapirsvindel og oppmuntre børsnoterte selskaper til å øke utbytteutbetalingene og kjøpe tilbake aksjer.

Målet er å gjøre Kinas kapitalmarked «trygt, regulert, transparent, åpent, levende og spenstig», sa Li Chao, viseformann i China Securities Regulatory Commission (CSRC), på en pressekonferanse i Beijing.

Kinas aksjemarked har tatt seg opp fra fem-års laveste nivå i begynnelsen av februar, etter at Beijing utnevnte veteranregulatoren Wu Qing til ny CSRC-formann.

Under Wu har vaktbikkje iverksatt en rekke markedsvennlige tiltak, inkludert strammere regulering av datadrevne «kvant»-midler og nye bremser på short-salg.

CSRC, som allerede har bremset tempoet i offentlig aksjesalg, sa fredag at det vil styrke tilsynet med selskapsoppføringer ytterligere.

IPO-søknader vil bli strengt undersøkt for å hindre selskaper fra overdreven pengeinnsamling, mens regnskapssvindel og falske erklæringer vil bli strengt straffet, i henhold til reglene.

I tillegg vil CSRC vedta “motsyklisk justering” i børsnoteringsmarkedet for å ta hensyn til tilbud og etterspørsel i annenhåndsmarkedet, og vil også øke inspeksjoner på stedet for noteringskandidater.

Kinas referanseindeks CSI 300 (.CSI300), åpner en ny fane, er opp 4 % i år, men er fortsatt 40 % ned fra et topptreff i 2021, presset av en avtagende innenlandsk økonomi, en stadig dypere eiendomskrise, kapitalutstrømning og økende politiske spenninger med Vesten.

‘TENNER OG HORN’

CSRC publiserte fredag også regler for å øke tilsynet med børsnoterte selskaper, og lovet å beskytte investorer med “tenner og horn”.

Regulatoren sa at den ville slå ned på verdipapirsvindel så vel som regnskapsmanipulasjon som det som er kjent som “big bath” – der et selskaps ledelse får dårlige resultater til å se enda verre ut for å få fremtidig ytelse til å se bedre ut.

CSRC vil også hindre store aksjonærer i å redusere eierandeler ulovlig, for eksempel via short-salg.

I tillegg oppfordret CSRC børsnoterte selskaper til å øke utbytteutbetalingene og ta konkrete tiltak for å styrke markedsverdistyringen.

Børsnoterte selskaper oppfordres til å kjøpe tilbake aksjer, og bestanddeler av hovedaksjeindekser er pålagt å utarbeide planer for aksjekjøp i tilfelle aksjekursfall.

For å fremme en sunn utvikling av meglerhus og aksjefondsselskaper advarte CSRC også mot pengetilbedelse, ekstravaganse, hedonisme og «å vise frem rikdom».

Source: https://buystocks.co.uk/news/china-tightens-scrutiny-over-ipos-listed-firms-to-revive-stock-market/