Home » News » Kinesiske selskapers innsamlingsmuligheter blir smalere etter IPO-restriksjoner

Kinesiske selskapers innsamlingsmuligheter blir smalere etter IPO-restriksjoner

News Team

Kinas overraskende grep for å senke tempoet i børsnoteringer på fastlandet i et forsøk på å styrke sekundærmarkedet, vil skygge innsamlingsplanene til hundrevis av selskaper og vil tynge på økonomien, sa bankfolk og advokater.

Reguleringsvedtaket var en del av en pakke med tiltak som ble avduket av Beijing i helgen for å gjenopplive et etterslepende aksjemarked og øke investortilliten til verdens nest største økonomi, som raskt mister vekstmomentumet.

Salg av nye aksjer på fastlandet hadde vært et av de få lyspunktene i den kinesiske finanssektoren i år, da geopolitiske spenninger og strammet regulatoriske fortauskanter fikk innenlandske IPO-aspiranter til å velge hjemmebørser fremfor offshore-børser.

Det har vært 39,7 milliarder dollar i børsnoteringer så langt i år, viste Dealogic-data, ned fra 68,2 milliarder dollar på samme tid i fjor, men mer enn det dobbelte av 13,1 milliarder dollar samlet inn i USA.

Beslutningen om å bremse børsnoteringer kommer ettersom obligasjonsmarkedene er vanskelige og dyre å utnytte for kinesiske private selskaper på grunn av ringvirkningen av en stadig dypere gjeldskrise i eiendomssektoren.

Dette, kombinert med avtagende appetitt på kinesiske investeringer fra private equity-selskaper, vil gi færre muligheter for selskaper å bruke for vekstkapital og vil veie på deres nære forretningsplaner, sa bankfolk og analytikere.

“Å senke tempoet i børsnoteringer vil ha liten innvirkning på aksjemarkedene, men vil ytterligere dempe tilgangen til kapital for privat sektor i en tid hvor økonomien sårt trenger et løft,” sa Orient Capital Research administrerende direktør Andrew Collier.

China Securities Regulatory Commission (CSRC) sa søndag at de ville starte en gradvis begrensning av børsnoteringer i et forsøk på å fremme “dynamisk likevekt” mellom investering og finansiering. Det sa ikke hvor lenge fortauskantene vil vare, og bankfolk forventer tøffere børsnoteringskontroll og en lengre registreringsprosess.

Mer enn 650 selskaper venter på å bli notert på Shanghai- og Shenzhen-børsene, ifølge utvekslingsdata.

‘KONTROLLER IPO’er’

Selskaper i pipelinen for en markedsdebut på fastlandet inkluderer robotprodusenten JAKA Robotics Co, halvlederfirmaet Shenzhen Chipsbank Technologies Co og den sveitsiske agrikjemikalier- og frøgruppen Syngenta, som ser på en børsnotering på 9 milliarder dollar i år.

Bankers sa at det regulatoriske grepet for å senke tempoet til børsnoteringer går imot Beijings børsnoteringsreformer tidligere i år, som forsøkte å fjerne statlig inngripen og innføre en registreringsbasert IPO-mekanisme i USA, blant annet.

“Det går tilbake til den gamle, nærsynte modellen for å kontrollere børsnoteringer for å løfte aksjekursene,” sa en Shanghai-basert investeringsbankmann, som nektet å bli navngitt siden han ikke er autorisert til å snakke med media.

“Det viser også at Kinas registreringsbaserte IPO-system ikke er ekte,” sa han.

Allerede før den siste avgjørelsen kjempet bankfolk og advokater allerede med tøffere forespørsler enn normalt fra børser om selskapers innsamlingsplaner og refinansieringsprosjekter.

“Jeg tror mange IPO-kandidater ville gi opp sine IPO-planer,” sa bankmannen.

Med Kina strammere gransking av selskaper som ser på offshore-børsnoteringer, Hongkong som sliter med en likviditetsmangel, og kinesisk-amerikanske spenninger som skygger forhåpningene til New York-noteringen, vil det siste trekket etterlate kinesiske firmaer med svært få alternativer for innsamling av aksjer.

“Innsamling via egenkapital er en god ting, bedre for mange selskaper siden de ikke kan ta opp gjeld, så hvilken hensikt tjener dette?” sa Fraser Howie, forfatter av flere bøker om Kinas finansielle system.

“Disse tilpasningene adresserer symptomer som det svake aksjemarkedet, men gjør ingenting for å sortere problemet som er økonomien.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/china-companies-fundraising-options-narrow-after-ipo-restrictions/