Home » News » Litium-pioneren Iggy Tan vender tilbake til sektoren

Litium-pioneren Iggy Tan vender tilbake til sektoren

Litium-pioneren Iggy Tan har kommet inn på litiumscenen igjen etter en 10-års pause.

Tan, som for tiden er administrerende direktør i batteriselskapet Altech Batteries Ltd (ASX: ATC), vil slutte seg til Lithium Galaxy Ltd som styreleder.

Med forbehold om aksjonærgodkjenning vil Lithium Galaxy eie det lovende Apollo Lithium-prosjektet i James Bay, Canada.

Navnet på selskapet er Tans frekke påminnelse til litiumindustrien om at han kan gjøre det igjen.

Suksessen til den nye satsingen avhenger av godkjenningen av aksjonærene i et børsnotert spillselskapsskall (Mogul Games Group), som planlegger å transformere seg til et litiumutforsknings- og utviklingsselskap. For å lette renoteringen har Mogul til hensikt å generere opptil 4,5 millioner A$ (før kostnader) gjennom et offentlig tilbud.

Litium-pioneren Iggy Tan.

En av de første til å identifisere litiummulighet

For tjue år siden ble Tan en av de første australske gruvelederne som identifiserte en betydelig mulighet innen den fremvoksende litiumionbatterisektoren, da han ledet Galaxy Resources Ltd (ASX: GXY).

Han bygde Mt Cattlin Spodumene-gruven (137 000 tonn per år) og nedstrøms Jiangsu Lithium Carbonate Project (17 000 tpa), med Galaxy som det første storskala integrerte gruve-til-raffineri-prosjektet.

Tan kjøpte også James Bay Spodumene Project i Canada og Sal de Vida Brine Project i Argentina for Galaxy. Han forlot selskapet i august 2013.

Jiangsu Lithium Carbonate-anlegget ble solgt til Tianqi Lithium Corp for 260 millioner dollar i 2014, og den nordlige delen av Sal de Vida-prosjektet ble solgt til POSCO for 280 millioner dollar i 2018.

Ved begynnelsen av Tans tid i Galaxy var selskapets markedsverdi mindre enn A$10 millioner, men vokste til A$2,5 milliarder ved fusjonen med Orocobre Ltd for å danne Allkem i august 2021. I mai 2023 fusjonerte Allkem med Livent i en $15,7 milliarder avtale, og skaper en dominerende kraft i litiumindustrien.

Tans tidligere erfaring med litium går tilbake til tidlig på 1990-tallet da han administrerte Greenbushes litiumgruve og tok i bruk det første litiumkarbonatanlegget for Gwalia Consolidated.

Tilbake til der det begynte

Tan sier at potensialet til Apollo Lithium Project i James Bay er en av grunnene til at han ble lokket til å vende tilbake til litiumindustrien.

Han er intimt kjent med distriktet, etter å ha kjøpt James Bay Spodumene Project for Galaxy i mars 2012.

Da Tan sa ja til å bli styreleder i Lithium Galaxy, understreket han behovet for at selskapet prioriterer rask utvikling av lønnsomme litiumprosjekter, i stedet for kun å konsentrere seg om litiumutforskning.

Han uttalte videre at selv om det er mange litiumutforskere i verden i dag, er det bare en håndfull som har den nødvendige ekspertisen og evnen til å effektivt utvikle og konstruere levedyktige litiumprosjekter.

Han sa at det nye selskapet hans ville ha en rik stamtavle av litiumerfaring for å etablere en spodumene-produserende gruve i Quebec, Canada, så raskt som mulig.

Utfordringer som kommer

Ifølge Tan står litiumindustrien overfor en betydelig utfordring i form av forlengede tidslinjer for prosjektutvikling. Prosessen kan ta opptil åtte år, fra første ressursfunn til fullføring av mulighetsstudier, konstruksjon og eventuell produktlansering.

Imidlertid, med en bevist merittliste for å akselerere litiumprosjekter, tror Tan at han kan gjøre det samme med Galaxy.

På Mt Cattlin tok teamet hans prosjektet fra sin første jomfruressurs gjennom finansiering og konstruksjon til det første produktet på bare tre år, og satte rekord. Tan håper å gjenskape suksessen ved Mt Cattlin med Apollo Lithium Project.

Den strategiske plasseringen av Apollo-prosjektet, som er mellom to bemerkelsesverdige litiumfunn – Patriot Battery Metals Corvette Lithium Project (29 kilometer mot nordvest) og Winsome Resources’ Adina Lithium Project (28 kilometer mot øst) – er viktig.

Begge disse selskapene har oppnådd betydelige spodumenfunn, reflektert i deres markedsverdier. Patriots verdi overstiger nå A$1,4 milliarder, mens Winsome står på mer enn A$300 millioner.

Tan understreket videre at Apollo Lithium-prosjektet delte det samme grønnsteinsbeltet som disse naboprosjektene.

Til tross for denne gunstige konteksten, forventer Tan at selskapets markedsverdi ved renotering vil være relativt beskjeden, anslått til rundt 12 millioner dollar. Ikke desto mindre er han overbevist om at Apollo Lithium Project har like potensiale for suksess som dets nærliggende litiumsatsinger.

Source: https://buystocks.co.uk/news/lithium-pioneer-iggy-tan-returns-to-the-sector/