Microsoft, Activision vil selge strømmerettigheter for å sikre den største videospillavtalen
«Call of Duty»-produsenten Activision Blizzard (NASDAQ:ATVI) vil selge sine strømmerettigheter til Ubisoft Entertainment i et nytt forsøk på å få godkjenning fra Storbritannias antitrustregulator for sitt salg på 69 milliarder dollar til Microsoft (NASDAQ: MSFT).
Microsoft hadde annonsert historiens største spillavtale tidlig i 2022, men oppkjøpet ble blokkert av Storbritannias konkurranseregulator, som var bekymret for at den amerikanske datagiganten ville få for mye kontroll over det gryende skyspillmarkedet.
Etter måneder med frem og tilbake sa Competition and Markets Authority (CMA) tirsdag at de hadde holdt fast ved sin opprinnelige beslutning om å nedlegge veto mot avtalen, noe som tvang Microsoft til å komme med nye vilkår.
Under den omstrukturerte avtalen vil ikke Microsoft kunne gi ut Activision-spill som «Overwatch» og «Diablo» eksklusivt på sin egen skystrømmetjeneste – Xbox Cloud Gaming – eller å eksklusivt kontrollere lisensvilkårene for rivaliserende tjenester.
I stedet vil den franske spillrivalen Ubisoft skaffe seg rettighetene til skystrømming for Activisions eksisterende PC- og konsollspill og eventuelle nye spill utgitt av Activision i løpet av de neste 15 årene. Det vil gjelde globalt, men ikke i Europa, der Brussel allerede hadde akseptert den opprinnelige avtalen.
I Europa vil Ubisoft få en ikke-eksklusiv lisens for Activisions rettigheter for å gjøre det mulig å tilby disse spillene også i den regionen.
Microsoft sa tirsdag at de trodde det nye forslaget var “vesentlig annerledes”, og at det forventet at det ville bli vurdert av CMA innen 18. oktober.
CMA sa at de ville undersøke den nye avtalen under sitt vanlige system, med en fase 1-prosess som avsluttes 18. oktober. Hvis den fortsatt har bekymringer om innvirkningen på konkurransen, kan CMA åpne en mye lengre fase 2-undersøkelse.
Alex Haffner, konkurransepartner i det britiske advokatfirmaet Fladgate, sa at han ikke trodde Microsoft ville ha tatt dette skrittet hvis de ikke trodde det ville være i stand til å få de nye betingelsene forbi den britiske regulatoren innen 18. oktober.
EFFEKTIV KONKURRANSE
CMA-sjef Sarah Cardell sa at den britiske regulatoren nå vil se nøye på den nye avtalen, inkludert å søke tredjeparters tanker.
“Målet vårt har ikke endret seg – enhver fremtidig beslutning om denne nye avtalen vil sikre at det voksende skyspillmarkedet fortsetter å dra nytte av åpen og effektiv konkurranse som driver innovasjon og valg,” sa hun i en uttalelse.
Den store innrømmelsen fra Microsoft – som kunne ha tilbudt et lignende middel under den opprinnelige forespørselen – markerer en seier for Storbritannias CMA, som har tatt en tøff tilnærming til teknologiavtaler siden den ble en frittstående regulator etter Storbritannias avgang fra EU.
Federal Trade Commission i USA motsatte seg også avtalen, men den har mislyktes i sine forsøk på å blokkere den. Den europeiske union vinket imidlertid gjennom etter å ha akseptert Microsofts forpliktelser om å lisensiere Activisions spill til andre plattformer.
CMA sa først at de ville blokkere avtalen i april og forberedte seg på å gå til retten for å forsvare saken.
Imidlertid tok den det sjeldne skrittet å gjenåpne etterforskningen i juli etter at Microsoft sa at forpliktelser akseptert av EU og en ny avtale med Sony (NYSE: SONY) utgjorde en vesentlig endring.
CMA sa tirsdag at etter å ha gjennomgått disse endringene, godtok den fortsatt ikke dem og ville blokkere den opprinnelige avtalen, og tvinge den amerikanske giganten til å komme tilbake med sine nye vilkår.
“Vi vil ikke vite før i begynnelsen av oktober om disse strenge nye reglene vil tillate Microsoft å hoppe over dette siste britiske regulatoriske hinderet, men det virker absolutt som om et betydelig kompromiss kan ha blitt oppnådd,” sa Hargreaves-analytiker Susannah Streeter.
Microsoft sa at Ubisoft ville skaffe seg rettighetene gjennom en engangsbetaling og en markedsbasert engrosprismekanisme, inkludert et alternativ som støtter prissetting basert på bruk.
Ubisofts aksjer notert i Paris var opp mer enn 7 % ved 0950 GMT, noe som gjør dem til den største gevinsten på den paneuropeiske STOXX 600-indeksen.