Home » News » Presset på Kina Evergrande intensiveres; formann under politiovervåkning, likvidasjonsfare

Presset på Kina Evergrande intensiveres; formann under politiovervåkning, likvidasjonsfare

News Team

Styrelederen i China Evergrande Group (3333.HK) har blitt satt under politiovervåking, rapporterte Bloomberg News onsdag, og reiste mer tvil om den vanskelige utviklerens fremtid mens den kjemper med økende utsikter til avvikling.

Rapporten siterer folk med kunnskap om saken og sa at Hui Ka Yan, som grunnla Evergrande i 1996 i den sørlige byen Guangzhou, ble tatt bort av politiet tidligere denne måneden og blir overvåket på et angitt sted.

Evergrande er verdens mest gjeldsatte eiendomsutvikler og har vært i sentrum av en enestående likviditetskrise i Kinas eiendomssektor, som står for omtrent en fjerdedel av verdens nest største økonomi.

Det var ikke klart hvorfor Hui ble satt under boligovervåking, sa Bloomberg News, og la til at flyttingen var en type politiaksjon som mangler formell internering eller arrestasjon og betyr ikke at Hui vil bli siktet for en forbrytelse.

Reuters kunne ikke umiddelbart bekrefte rapporten. Evergrande, politiavdelingen i Guangdong-provinsen, hvis hovedstad er Guangzhou, og det offentlige sikkerhetsdepartementet svarte ikke umiddelbart på forespørsler om kommentarer.

En person nær Evergrande sa at Hui hadde sluttet å kontakte personalet de siste dagene, mens en industrikilde sa at han var blitt totalt utilgjengelig. Begge avviste å bli identifisert da de ikke var autorisert til å snakke med media.

Den rapporterte aksjonen mot Hui kommer etter at politiet i Sør-Kina tidligere denne måneden sa at de har arrestert noen ansatte ved Evergrandes formueforvaltningsenhet, som samlet inn penger fra individuelle investorer ved å selge investeringsprodukter.

Evergrandes finanskrise, som en gang var Kinas mest solgte utvikler, ble offentlig i 2021, og siden den gang har den og en rekke av sine jevnaldrende misligholdt sine offshore-gjeldsforpliktelser på grunn av bremset boligsalg og færre nye veier for innsamling.

Evergrandes offshore-gjeldsrestruktureringsplan, nøkkelen til overlevelse midt i en kvelende pengekrise, ser ut til å vakle, og utsiktene til at firmaet blir likvidert tar fart.

Selskapet er “svært sannsynlig å mislykkes på gjeldsrestrukturering, og med negativ egenkapital kan Evergrande gå konkurs, som inkluderer konkursreorganisering og konkursavvikling,” skrev UOB Kay Hian i et forskningsnotat onsdag.

Ettersom utbyggers allerede solgte, men uferdige leiligheter vil utgjøre en risiko for “sosial stabilitet”, er det en god sjanse for at Evergrande sannsynligvis vil søke konkursreorganisering, sa meglerhuset.

Reuters rapporterte tirsdag at en stor offshore-kreditorgruppe i Evergrande planla å slutte seg til en begjæring om likvidasjonsrett mot utbyggeren hvis den ikke sender inn en ny gjeldsoppgraderingsplan innen utgangen av oktober.

Denne planen kommer etter at selskapet raste i markedene på søndag med sin kunngjøring om at det ikke kunne utstede nye obligasjoner som en del av gjeldsrestruktureringsplanen på grunn av en regulatorisk undersøkelse av den viktigste kinesiske enheten, Hengda Real Estate.

Hengda sa i en separat innlevering på mandag at den ikke hadde unnlatt å betale hovedstol og renter på en obligasjon på 4 milliarder yuan (547 millioner dollar) som forfaller innen en frist 25. september.

Aksjene i Evergrande sank så mye som 18 % i ettermiddagshandel i Hong Kong onsdag, mens en indeks som sporer Hong Kong-noterte fastlandsutviklere (.HSMPI) 0,3 % lavere.

KUPONGBETALING

Evergrande vokste raskt gjennom en landkjøpsspree støttet av lån og ved å selge leiligheter raskt med lave marginer. Men med sine samlede forpliktelser på over 300 milliarder dollar kom den under press da eiendomsmarkedet svekket seg.

Strukturen til Evergrande og måten virksomheten opererte på under Hui ble undersøkt da eiendomsimperiet begynte å løse seg opp midt i økende press for å oppfylle tilbakebetalingsforpliktelser og fullføre leilighetsbygging.

Investorer er også fokusert på problemer hos en annen stor kinesisk utvikler, Country Garden (2007.HK), som står overfor en ny tilbakebetalingsfrist for obligasjonskuponger på onsdag.

Kupongen på 40 millioner dollar, med en 30-dagers uttaksperiode, er knyttet til en obligasjon på 8 %, 1 milliard dollar som forfaller i januar og er den siste betalingsutfordringen Country Garden står overfor, ettersom utvikleren streber etter å unngå mislighold.

Landets nr. 1 private utvikler, hvis økonomiske problemer forverret utsiktene for eiendomssektoren og fikk Beijing til å avduke en rekke støttetiltak i løpet av de siste ukene, forsøkte å unngå mislighold denne måneden.

Offshore-kreditorer forventer i stor grad at Country Garden vil utsette kupongbetalingen til onsdag, mens de bruker fristen for å komme med planer om å restrukturere all offshore-gjelden.

En talsperson for Country Garden nektet å kommentere.

“Fallet til bransjefolk i Kinas eiendomsområde har vært alarmerende, for å si det mildt,” sa Fiona Kwok, Asian Fixed Income-porteføljeforvalter, First Sentier Investors.

“Inntil kinesiske regulatorer kommer gjennom med stimulanser som er betydelige nok til å injisere optimisme i eiendomsmarkedet og øke eiendomssalget, er misligholdsrisikoen fortsatt høy blant utviklere av private og blandede eierskap.”

Source: https://buystocks.co.uk/news/pressure-on-china-evergrande-intensifies-chairman-under-police-watch-risk-of-liquidation/