Home » News » SoftBank har et tap på 32 milliarder dollar i sin teknologiinvesteringsavdeling Vision Fund

SoftBank har et tap på 32 milliarder dollar i sin teknologiinvesteringsavdeling Vision Fund

News Team

SoftBank registrerte et rekordstort tap for Vision Fund ettersom en nylig oppgang i teknologiaksjer har gjort lite for å hjelpe enda et vanskelig år for flaggskipinvesteringsenheten.

Den japanske gigantens Vision Fund-segment hadde et tap på 4,3 billioner japanske yen (32 milliarder dollar) for regnskapsåret som endte 31. mars, mot et tap på 2,55 billioner yen i samme periode året før.

SoftBank hadde et samlet tap på investeringer i Vision Funds på 5,28 billioner japanske yen mot 3,43 billioner yen året før. Til tross for en rally i år i teknologiaksjer, er de stort sett fortsatt lavere enn for et år siden. Den teknologitunge Nasdaq 100-indeksen falt rundt 11 % i løpet av SoftBanks regnskapsår.

Totalt sett leverte SoftBank et netto tap på 970,14 milliarder yen for regnskapsåret, mindre enn tapet på 1,7 billioner i samme periode året før.

Til tross for gevinster ved å gå ut av investeringer i høyprofilerte selskaper som turfirmaet Uber, sa SoftBank at de registrerte tap i områder inkludert aksjekursene til det kinesiske kunstig intelligensfirmaet SenseTime og det indonesiske skyss- og e-handelsselskapet GoTo.

I løpet av det siste året har SoftBank gått ut av noen av sine høyest profilerte investeringer for å skaffe penger. Det reduserte sine samlede tap gjennom salg av aksjer i T-Mobile og Alibaba. Det fortsetter å avlaste noen av sine aksjer i sistnevnte selskap via et derivat kalt en terminkontrakt, etter at Son tjente formuen med en tidlig investering i Alibaba for mer enn to tiår siden.

I august sa den at de hadde solgt sin gjenværende eierandel i den amerikanske giganten Uber.

Selskapene som SoftBank har investert i er godt kapitalisert, ifølge den japanske gigantens finansdirektør Yoshimitsu Goto. Han sa at SoftBank har en rekke selskaper klare til å gå på børs, som er verdsatt til en samlet verdi på 37 milliarder dollar. Han navnga ikke disse selskapene.

Ideen til grunnlegger Masayoshi Son, SoftBanks Vision Fund består av Vision Fund 1 og Vision Fund 2 og investerer i aksjer med høy vekst, som har møtt motvind fra stigende renter globalt som har fått investorer til å selge seg ut av mer risikofylte aksjer som teknologi.

Midt i økende tap trakk Sons viktigste allierte og topp SoftBank-sjef Rajeev Misra seg tilbake fra noen av rollene sine i selskapet. Misra var sentral i de tidlige dagene av Vision Fund, som ble lansert i 2017.

‘Forsvar’-modus

For rundt et år siden sa Son at SoftBank ville gå inn i “forsvarsmodus” midt i motvinden og bli mer disiplinert med sine investeringer.

Den taktikken så ut til å virke i SoftBanks regnskapsmessige fjerde kvartal fra januar til mars, hjulpet av oppgangen i teknologiaksjer. SoftBanks Vision Funds registrerte investeringstap på 236,8 milliarder yen i perioden, mot 730,3 milliarder yen i kvartalet før.

SoftBank sa at de tjente 3,14 milliarder dollar i nye investeringer eller oppfølgingsinvesteringer i regnskapsåret, ned fra 44,26 milliarder dollar i samme periode året før.

Under en pressekonferanse torsdag sa Goto at det har vært et “ustabilt” år preget av geopolitiske risikoer og ustabilitet i finanssystemet, med henvisning til kollapsen av Silicon Valley Bank og problemer i Credit Suisse.

“I første kvartal kan vi kanskje se noen tegn til bedring, men vi forventer ikke en grunnleggende løsning … for disse problemene,” sa Goto.

Han sa likevel at kunstig intelligens-teknologi gjør “dramatiske fremskritt” med selskapet, og vurderer om de skal holde seg i forsvarsmodus.

“Med slike situasjoner bør vi bare holde oss i forsvar, eller skal vi holde en balanse med angrep?” spurte Goto.

Arm IPO i fokus

Nå ser investorer mot det første offentlige tilbudet av det britiske halvlederfirmaet Arm, som eies av SoftBank, som en måte å styrke det japanske firmaets balanse og kanskje gi det mer penger til å foreta nye investeringer. I forrige måned søkte Arm konfidensielt om en notering i US Arm, og sa tidligere at den ville børsnoteres i USA fremfor Storbritannia, og gi et slag for London-børsen.

SoftBank gikk med på å kjøpe Arm i 2016. Goto sa at han ikke var i stand til å diskutere Arm i lengden på grunn av den konfidensielle innleveringen i USA, men sa at forberedelsene til børsnoteringen «går jevnt».

Arm hadde en omsetning på 381,7 milliarder yen i regnskapsåret, opp mer enn 27 % fra året før. Selskapets inntekt før skatt steg med 18 % fra år til år til 48,6 milliarder yen.

Source: https://buystocks.co.uk/news/softbank-posts-record-32-billion-loss-at-its-vision-fund-tech-investment-arm/