Home » News » Tesla-aksjen faller mer enn 8 % etter leveringsrapporten for tredje kvartal

Tesla-aksjen faller mer enn 8 % etter leveringsrapporten for tredje kvartal

Aksjene i Tesla Inc (NASDAQ: TSLA) stengte mer enn 8 % mandag etter at elbilprodusenten la ut produksjons- og leveringstall for tredje kvartal på søndag som var lavere enn analytikeres estimater.

Tesla rapporterte 343.000 totale leveranser og 365.000 kjøretøy produsert i løpet av kvartalet, noe som bommet på analytikernes forventninger om 364.660 leverte kjøretøy, ifølge estimater utarbeidet av FactSet-eide Street Account. Leveranser er den nærmeste tilnærmingen av salget rapportert av Tesla.

Den totale produksjonen økte fra forrige kvartal 2022, da selskapet sa at det produserte 258 580 biler. Tesla produserte 19.935 av de dyrere Model S- og X-kjøretøyene, og 345 988 av de mer populære Model 3- og Y-kjøretøyene i løpet av tredje kvartal, ifølge rapporten.

Tesla møtte voksesmerter ved sine nye fabrikker i Tyskland og Texas, lederomsetning og høye råvarepriser i tredje kvartal 2022.

Teslas AI-dag på fredag gjorde også lite for å øke selskapets kortsiktige utsikter. Mens bullish analytikere så på Tesla Bot som et prosjekt med potensial, spottet noen AI- og robotindustriens innsidere den tidlige prototypen, prisen og tidslinjen som Musk og Tesla-ansatte presenterte på fredag. Innsidere i AI- og robotindustrien var stort sett skeptiske. NYU-professor Gary Marcus, som tidligere grunnla Robust AI and Geometric Intelligence, kalte Tesla-robotdemoen på AI-dagen «suboptimal».

Wall Street-analytikere var delt over rapporten fra elbilprodusenten, og den glidende aksjekursen antyder at investorer er bekymret for leveringstallene.

En Goldman Sachs-analytiker opprettholdt Teslas kjøpsrating og sa at selskapet vil fortsette å dra nytte av det langsiktige skiftet til elektriske kjøretøy, mens en JPMorgan-analytiker holdt en undervektsrating på Tesla, og sa at inntjeningsmisset var i tråd med firmaets forventninger.

Cowens administrerende direktør for energi, bærekraft og mobilitetsteknologi, Jeffrey Osborne, skrev i et notat etter leveringsrapporten for tredje kvartal, “Tesla har rikelig med kontanter og har foretatt en meningsfull global produksjonsutvidelse med anlegg i Kina, Berlin og Austin, TX med to sistnevnte nærmer seg full rampe. Mens konkurransen i EV-området fortsetter å varmes opp, gjør Teslas fokus på elektrisk effektivitet og investering i batteriteknologi dem sannsynligvis vanskelige å jage på kort sikt.” Cowen har en «market performance»-rating på Tesla-aksjer og et kursmål på $244 per aksje.

AB Bernstein seniorforskningsanalytiker Toni Sacconaghi skrev i et notat etter leveranserapporten, at han synes Teslas evne til å nå sitt veiledningsområde på 50 % leveringsvekst for regnskapsåret 2022 nå virker «usannsynlig». Han skrev, “Tesla tilskrev underskuddet i leverte enheter til økt antall biler i transitt på slutten av 3. kvartal, og utfordringer med å sikre kjøretøytransportkapasitet og til en rimelig pris,” men han bemerket at kjøretøyproduksjonen la seg etter hva analytikere forventet, ifølge firmaets estimater.

Ikke desto mindre forventer selskapet at selskapets marginer vil se gode ut for andre halvår.

Bernstein har en “underperform”-rating på Tesla-aksjer og et kursmål på $150 per aksje.

Deutsche Banks analyseanalytiker Emmanuel Rosner, var mer bullish Tesla generelt og skrev i et notat at firmaet ser potensialet for Teslas humanoide robotkonsept, med kallenavnet Optimus, selv om det bare har vist en “foreløpig” førstegenerasjonsversjon på et AI Day-rekrutteringsarrangement fredag kveld i forrige uke. Han bemerket også at Tesla fortsetter å jobbe med sin selvkjørende teknologi og superdatamaskin ved navn Dojo for kunstig intelligens.

Han skrev: «Det gjenstår mange utfordringer i ytelsen til systemet som teamet jobber med (som kjørefeltvalg og venstresvinger), men det fortsetter å utvikle seg godt mot sine mål om å distribuere til hele den nordamerikanske Tesla-flåten med slutten av året.”

Firmaet opprettholder sitt kursmål på 400 dollar per aksje, og ser på Tesla som “en av de mest attraktive historiene i bilsektoren.”

Tesla planlegger å rapportere resultatet for tredje kvartal 19. oktober 2022.