Home » News » Verdensaksjer ved toårshøyde, amerikanske inflasjonsdata i fokus

Verdensaksjer ved toårshøyde, amerikanske inflasjonsdata i fokus

News Team

Europeiske aksjer åpnet høyere på mandag og verdensaksjer var jevne på det høyeste på mer enn to år, da investorer ventet på amerikanske inflasjonsdata som kommer denne uken for å gi ledetråder om når den amerikanske sentralbanken kan kutte renten.

S&P 500 steg over 5000 poeng for første gang i forrige uke, styrket av teknologiaksjer, og verdensaksjer har steget i tre uker på rad, selv om amerikanske statsrenter har steget høyere den siste tiden ettersom investorer senker forventningene til hvor snart Fed kan kutte rentene.

Med de fleste store asiatiske markedene stengt på grunn av helligdager, sa analytikere at de forventet en rolig dag i markedene ettersom handelsmenn venter på amerikanske inflasjonsdata på tirsdag, samt britiske inflasjonsdata og eurosonens BNP på onsdag.

“Vi ser at markedene slår tilbake forventningene til rentekutt,” sa UBS multi-aktiva strateg Kiran Ganesh, og la til at markedene priset færre enn fem kutt i USA i år, ned fra seks eller syv ved starten av året.

“Aksjemarkedet har holdt seg relativt immunt mot dette fordi grunnen til at vi har sett færre forventninger til rentekutt har vært ned til sterkere økonomisk vekst, som selvfølgelig er bra for aksjer også.”

Sterke amerikanske jobbdata tidligere i februar betydde at investorer reduserte forventningene til et rentekutt i Fed på neste møte, med markeder som priset en 84,5 % sjanse for at renten forblir uendret i mars.

Klokken 0857 GMT var MSCIs verdensaksjeindeks, som sporer aksjer i 47 land, flat på dagen, etter å ha nådd det høyeste siden januar 2022 tidligere i sesjonen.

Den pan-europeiske STOXX 600 var opp 0,3 %, etter å ha holdt seg relativt stabil i februar, men steg 1,4 % i januar.

Londons FTSE 100 var lite endret, og Tysklands DAX var opp 0,2 %.

Ganesh sa at aksjerallyet var “noe konsentrert om noen få navn”, ettersom spenningen rundt kunstig intelligens øker teknologiaksjene.

“Jeg tror ikke det burde komme som en overraskelse hvis vi ser en periode med konsolidering i løpet av de neste ukene eller månedene,” sa han og la til at han fortsatt var “veldig positiv” til AI-trenden.

Den amerikanske dollarindeksen var opp rundt 0,1 % ved 104,130, og euroen var litt lavere på 1,0774 dollar, ned fra et 10-dagers høyt treff tidligere i økten.

YEN STØDIG

Den japanske yenen, som har svekket seg etter hvert som forventningene til amerikanske rentekutt har redusert, lå stabilt på 149,190 per dollar.

Investorer har også redusert sine forventninger til rentekutt fra Den europeiske sentralbanken, etter at to beslutningstakere sa forrige uke at ECB trenger mer bevis på at inflasjonen avtar før den kan kutte renten.

Statsobligasjonsrentene i eurosonen, som steg kraftig forrige uke, var et snev lavere mandag, med den tyske 10-årsrenten ned med ett basispunkt til 2,373 %.

Oljeprisene var nede, etter at Israel sa at de hadde «avsluttet» en rekke streiker i det sørlige Gaza lettet litt på bekymringene for forsyningen fra Midtøsten. Futures på Brent-olje var ned 0,5 % til $81,82 per fat og West Texas Intermediate-oljefutures var ned 0,5% til $76,46 per fat.

Gull var et snev lavere til $2.022,6 per unse

Markedene i Kina, Hong Kong, Japan, Sør-Korea, Singapore, Taiwan, Vietnam og Malaysia var stengt på grunn av helligdager.

Fastlands-Kinas finansmarkeder er stengt for månenyttårsferien og vil gjenoppta handelen mandag 19. februar. Hong Kong-handelen vil gjenopptas 14. februar.

Source: https://buystocks.co.uk/news/world-stocks-at-two-year-high-u-s-inflation-data-in-focus/