Home » News » Wall Street-kantene faller ettersom statsrentene klatrer tilbake over 4 %.

Wall Street-kantene faller ettersom statsrentene klatrer tilbake over 4 %.

Amerikanske aksjer faller mandag etter at statsrentene nådde de høyeste nivåene siden sommeren.

S&P 500 falt 0,3 % i middagshandelen, selv om den fortsatt er nær rekordhøye for en uke siden. Dow Jones Industrial Average var ned 144 poeng, eller 0,3 %, og kom fra sin egen rekord. Nasdaq-kompositten var 0,3 % lavere, fra klokken 11:30 østlig tid.

Amerikanske aksjer har i stor grad samlet seg til rekorder for lettelse over at rentene endelig er på vei ned igjen, nå som Federal Reserve har utvidet fokuset til å inkludere å holde økonomien surre i stedet for bare å kjempe mot høy inflasjon. Fredagens utblåsningsrapport om jobbvekst i USA vakte optimisme om økonomien og håper at Fed kan finne en perfekt landing for den.

Den sterkere enn forventet ansettelser presset Goldman Sachs-økonomen David Mericle til å si at han nå ser bare en 15 % sjanse for en resesjon, ned fra 20 %.

Men fredagens jobbrapport var så sterk at den også tvang handelsmenn til å trekke tilbake prognosene for hvor mye Fed til slutt vil kutte renten med. Det har igjen sendt statsrentene høyere, og 10-årsrenten er tilbake over 4 % for første gang siden august.

Den toårige statsrenten klatret også en kort stund tilbake over 4 % mandag, opp fra bare 3,50 % for et par uker siden. Det er et betydelig trekk for obligasjonsmarkedet, og det kan trekke på prisene på aksjer og andre typer investeringer.

Når statsobligasjoner, som blir sett på som de sikrest mulige investeringene, betaler mer i renter, blir investorene mindre tilbøyelige til å betale svært høye priser for aksjer og andre ting som medfører større risiko for å tape penger.

Hvis det er tilfelle, vil selskapene måtte levere større fortjeneste for å drive aksjekursene mye høyere, og denne uken markerer starten på den siste rapporteringssesongen for bedriftens resultat.

Analytikere anslår at S&P 500-selskaper vil ende opp med å levere 4,2 % vekst i inntjening per aksje den siste sommeren fra året før, ledet av teknologi- og helseselskaper, ifølge FactSet. Hvis disse analytikerne har rett, vil det være et femte kvartal på rad med vekst.

PepsiCo vil rapportere sine siste kvartalsresultater på tirsdag, men momentumet vil virkelig ta seg opp på fredag. Det er da JPMorgan Chase, Wells Fargo og Bank of New York Mellon vil rapportere, ettersom bankene dominerer de første dagene av rapporteringssesongen.

Bankaksjene holdt seg relativt stabile på mandag, med flere økte oppgangene fra fredag da rapporten om jobber som var sterkere enn ventet vakte håp om at kundene vil låne mer penger og tjene godt på lånene.

Andre steder på Wall Street ble vinprodusenten Duckhorn Portfolio mer enn doblet etter at et private equity-selskap sa at det ville kjøpe selskapet for omtrent 1,95 milliarder dollar i kontanter.

De bidro til å begrense markedets nedgang etter tap for bruksaksjer og eiendomseiere, som har en tendens til å betale stort utbytte og se potensielle kjøpere forlate når obligasjoner betaler mer i renter.

I obligasjonsmarkedet steg renten på den 10-årige statskassen til 4,01 % fra 3,97 % sent fredag.

Yielden på den toårige statskassen, som i større grad følger forventningene til Fed, hoppet mer. Den steg til 3,98 % fra 3,92 %.

Treasury yields kan også føles noe oppover fra det siste hoppet i oljeprisen. De har sprutet høyere på bekymringer om at forverrede spenninger i Midtøsten til slutt kan føre til forstyrrelser i strømmen av råolje.

Brent-olje, den internasjonale standarden, steg ytterligere 2,6 % mandag til $80,08 per fat. I mellomtiden steg referanseindeksen for amerikansk råolje 3,1 % til 76,68 dollar per fat.

På aksjemarkeder i utlandet var europeiske indekser blandet etter større oppganger i Asia.

Japans Nikkei 225-indeks steg 1,8 % etter at verdien av yenen sank mot amerikanske dollar. En svakere yen kan øke fortjenesten for japanske eksportører.

Nintendo fikk 4,4 % etter rapporter om at et saudiarabisk formuesfond planla å øke investeringene sine i den Kyoto, Japan-baserte videospillprodusenten.

Aksjemarkedene på fastlands-Kina vil gjenåpne på tirsdag fra en ukes ferie, og regjeringen sa at den planlegger å forklare detaljer om planene for økonomisk stimulans på en nyhetskonferanse om morgenen i Beijing. Før nasjonaldagen 1. oktober begynte, hadde aksjene i Shanghai og Shenzhen steget etter kunngjøringer om retningslinjer som tar sikte på å gjenopplive Kinas slitende eiendomsmarked.

Source: https://buystocks.co.uk/news/wall-street-edges-lower-as-treasury-yields-climb-back-above-4/