Home » News » Inntektene styrker amerikanske aksjer, men viktige inflasjonsrapporter nærmer seg.

Inntektene styrker amerikanske aksjer, men viktige inflasjonsrapporter nærmer seg.

News Team

En sterk inntjeningssesong og storfilmer fra teknologiindustriens titaner førte til et oppsving i det amerikanske aksjemarkedet fra den første virkelige svimmelheten i 2024. Neste ukes inflasjonsdata kan avgjøre om de gode stemningene fortsetter.

Referanseindeksen S&P 500 er opp over 9 % for året, opp nær rekordhøyen i slutten av mars, etter en tilbaketrekking på 5 % som skjedde forrige måned.

Oppturen har overlappet med en sterkere enn forventet rapporteringssesong for første kvartal for amerikanske selskaper. Med godt over 80 % av S&P 500 som har rapportert resultater, er selskapene på vei til å ha økt inntjening med 7,8 %, godt foran aprilforventningen på 5,1 % vekst, ifølge LSEG IBES.

Noen investorer bekymrer seg likevel for at rallyet kan stoppe uten bevis på at inflasjonen avkjøles igjen. Mens Fed-formann Jerome Powell har forsikret markedene om at sentralbanken neppe vil heve renten med det første, har måneder med sterk inflasjon ført til bekymring for at beslutningstakere ikke vil kutte dem i år.

Sterk inntjening har “får investorene til å føle seg mer komfortable med å være i dette markedet,” sa Art Hogan, markedsstrateg i B Riley Wealth. Men “inflasjonsbanen vil alltid være viktig for oss mens vi er i en syklus. der vi forventer at det neste for Fed å gjøre er å kutte renten.”

Inflasjonsrapporter har gått foran markedsomdreininger de siste årene, ettersom Fed har skrudd opp rentene for å avkjøle forbrukerinflasjonen fra fire tiår høye i 2022. Senest, en 10. april-utgivelse som viser en tredje måned på rad med sterkere enn forventet inflasjonen ble etterfulgt av en om lag to ukers nedgang i aksjer da det ansporet til frykt for at Fed kunne heve renten i år.

Økonomer spurt av Reuters forventer at konsumprisindeksrapporten 15. mai vil vise en økning på 0,3 % i april fra forrige måned. Investorer venter også på data om detaljsalg neste uke, samt inntjening fra Walmart, Home Depot og Cisco.

“Hvis CPI-rapporten kommer varmere inn, vil den sannsynligvis prise ut eventuelle rentekutt for 2024,” sa Matthew Miskin, investeringsstrateg med John Hancock Investment Management. “Du må kanskje begynne å snakke om politikk som er mer restriktiv hvis (inflasjonen) er for høy i forhold til forventningene.”

BOOST FRA OPPTETNING

For nå har bullish investorer fått tillit fra en solid inntjeningssesong. Standouts inkluderte generelt sterke rapporter fra de fleste av de såkalte Magnificent Seven-teknologi- og vekstgigantene hvis aksjer bidro til å drive markedet høyere i fjor og fortsetter å ha en enorm vekting i S&P 500.

Blant disse annonserte Alphabet sitt første utbytte da Google-forelderen toppet estimatene for salg og fortjeneste, mens Apples inntekter falt mindre enn fryktet da iPhone-produsenten avduket en plan for tilbakekjøp av aksjer på 110 milliarder dollar, den største autorisasjonen noensinne fra et amerikansk selskap.

“Det har vært nok når det gjelder oppsideoverraskelse som har bidratt til å støtte markedene,” sa Yung-Yu Ma, investeringssjef i BMO Wealth Management. “Det var bekymring for at det til og med kunne være et sted mellom en beskjeden og svak inntjeningssesong, noe som ikke skjedde.”

Med Nvidia den siste i gruppen til å rapportere, 22. mai, ligger Magnificent Seven kvartalsresultater på vei til å hoppe 49,4 %, ifølge Tajinder Dhillon, senioranalytiker ved LSEG.

Analytikere blir også mer optimistiske om megacap finansielle utsikter. Estimater for 2024-inntektene for de seks mega-cap-selskapene som har rapportert har økt med 2,1 % i gjennomsnitt i løpet av de siste 30 dagene, mot bare en økning på 0,1 % i 2024-inntektsestimatene for S&P 500 totalt sett, ifølge Jessica Rabe, co- grunnlegger av DataTrek Research.

Likevel har investorer straffet selskaper hvis resultater bommet på forventningene. Disse aksjene har underprestert markedet med 3,2 % dette kvartalet, sammenlignet med 1,2 % forrige kvartal, ifølge en rapport fra Manish Kabra, sjef for amerikansk aksjestrateg i Societe Generale.

Den reaksjonen er “ikke en stor overraskelse, siden denne sesongen overlappet med volatilitet i obligasjonsmarkedet og en sterk ytelse i oppkjøringen til rapportering,” sa Kabra.

Source: https://buystocks.co.uk/news/earnings-bolster-us-stocks-but-crucial-inflation-report-looms/