Har S&P 500 bunnet ut, eller er dette bare et bjørnemarkedsrally?
S&P 500-indeksen klatret fredag etter å ha flørtet med et bjørnemarked. Er en bunn på plass, eller har vi nettopp vært vitne til et bjørnemarkedsrally?
Aksjene spratt på ukens siste handelsdag, da S&P 500-indeksen klatret 2,4 % etter å ha flørtet med et bjørnemarked. Når en finansiell eiendel faller med mer enn 20 % fra toppene, sies det at et bjørnemarked begynner – S&P 500-indeksen unngikk det knapt etter seks strake ukentlige fall.
Så følger dette rallyet en bunn, eller er det et tegn på et kommende bjørnemarked? Ifølge et radiointervju gitt av Jerome Powell, vil de økonomiske forholdene fortsette å stramme seg til i USA, noe som gjør det vanskelig for aksjer å rally.
S&P 500 er tilbake over 4000
S&P 500-indeksen nådde sitt høyeste nivå noen sinne de siste handelsdagene i 2021. Den handlet over 4800 etter oppgang under COVID-19-pandemien da Fed lettet på pengepolitikken aggressivt.
Men nå snudde Fed prosessen. Inflasjon er en bekymring, og Fed feiltolket målingene.
Det viste seg at inflasjonen ikke var forbigående – men vedvarende. Så Fed økte, planlegger å øke noe mer, og aksjemarkedet korrigerte.
Så langt gir 4000-nivået sterk støtte. Men det er bare første gang markedet tester nivået etter å ha handlet på et all-time high.
Dessuten har S&P 500 falt seks uker på rad og har tapt mer enn 10 %. Hvor mange ganger har dette skjedd?
Bare seks ganger før: mai 1970, mars 1980, august 1990, oktober 2002, juli 2008 og mai 2022.
Jerome Powell hinter til mer innstramming i et radiointervju
Merkelig nok fulgte fredagens rally etter et superhaukaktig radiointervju som Jerome Powell, Feds styreleder, ga torsdag. Han sa at en renteøkning på 75 bp er på bordet og advarte om at smerten skulle komme. Likevel steg aksjene.
Mer enn 70 % av aksjene i S&P 500 falt denne uken
Før vi heier på oppgangen i aksjemarkedet fra forrige fredag, er det verdt å nevne at mer enn 70 % av aksjedelen av S&P 500-indeksen falt gjennom uken.
Eiendoms-, finans- og teknologiaksjer falt mest, mens forbruksvarer steg.
“Produserer” Fed en resesjon? Kanskje det er det, men jobben for hånden (dvs. prisstabilitet) er viktigere på dette punktet.
Som sådan vil Fed fortsette å stramme inn, noe som betyr at sjansen er stor for at forrige fredags rally bare var et sprett og ikke noe mer.