Home » News » 2 grunner til at amerikanske aksjer stiger til tross for en haukisk Fed

2 grunner til at amerikanske aksjer stiger til tross for en haukisk Fed

En haukisk Fed kunne ikke stoppe amerikanske aksjer på vei opp. Negativ realavkastning skremmer investorene, siden de foretrekker aksjemarkedet i stedet.

Amerikanske aksjer stenge i positivt terreng på samme dag som Federal Reserve startet en innstrammingssyklus. Selvfølgelig kan man si at aksjene bare elsker en haukisk Fed, men oppgangen er ikke så overraskende.

Faktisk er stigende renter ikke bra for aksjer, men hvis vi tenker på alternativer for investorer, så ser ikke aksjer så ille ut likevel. Ja, Fed hevet renten med 0,25 %, men inflasjonen er på 7,9 %.

Dessuten viser Feds anslag at inflasjonen vil være vedvarende til tross for sentralbankens mye strammere politikk. Så hvorfor steg aksjene? Her er to mulige forklaringer:

  • Negativ realrente påvirker investorenes beslutninger
  • Renteøkningen er i stor grad priset inn

Negativ realrente skremmer investorer

Fed leverte den første renteøkningen i en ny innstrammingssyklus etter å ha holdt federal funds-renten nær null under COVID-19-pandemien. Men sammenlignet med inflasjonsraten er økningen så liten at den ikke gjør noen forskjell.

Den reelle avkastningen er forskjellen mellom federal funds rate og inflasjonsraten. Siden inflasjonen er 7,9 % og de føderale fondene kun rater 0,25 %, forblir realyielden negativ. Gapet krympet så vidt.

Dessuten forventes inflasjonen å fortsette å øke. Innen Fed leverer en ny renteøkning seks uker fra nå, kan derfor det negative gapet være enda høyere.

Derfor har investorer få alternativer igjen enn å investere i aksjemarkedet.

Renteøkningen er i stor grad priset inn

En annen forklaring på gårsdagens rally er at renteøkningen i stor grad har blitt priset inn. Fed kommuniserte i god tid sin beslutning, og derfor kom det ikke som noen overraskelse.

Den første nedturen kom på grunn av at et av Fed-medlemmene tok dissens og ønsket en større økning på gårsdagens møte. Men totalt sett forventet markedene en haukisk Fed, så det var ingen overraskelser overhodet.