Home » News » 2 viktige hendelser vil flytte aksjemarkedene denne uken

2 viktige hendelser vil flytte aksjemarkedene denne uken

2 viktige hendelser kommer til å flytte aksjemarkedene denne uken

Uken som kommer er preget av to viktige hendelser som vil bevege aksjemarkedene i USA og Storbritannia – Federal Reserve i USA og Bank of Englands pengepolitiske beslutninger.

Etter COVID-19-pandemien truer nok et systemsjokk det finansielle systemets stabilitet – konflikten mellom Russland og Ukraina. Overskrifter fra konfliktområdet har skapt ville svingninger i finansmarkedene de siste par ukene siden krigen i Øst-Europa startet, og ting vil sannsynligvis forbli det samme.

Men foruten krigen er denne uken viktig for markedsaktørene fordi to sentralbanker vil kunngjøre sin beslutning om pengepolitikken, Federal Reserve i USA og Bank of England. Som sådan vil aksjeinvestorer på begge sider av Atlanteren legge merke til detaljene fordi begge bankene vil heve renten.

Federal Reserve i USAs beslutning

Fed i USA forbereder seg på normalisering av politikken. Den kommuniserte sin beslutning i god tid, så en kvart renteøkning er allerede priset inn.

På toppen av det starter Fed med en kvantitativ innstramming, også kalt balansereduksjon. Det bidrar ytterligere til innstrammingssyklusen, ettersom Fed tar fatt på en ny syklus.

Det er ikke første gang Fed har forsøkt å krympe balansen. Sist gang det skjedde ble Fed avbrutt av COVID-19-pandemien. Vil krigen i Ukraina føre til at Fed bremser innstrammingstempoet? Eventuelle ledetråder som kommer ut på onsdagens pressekonferanse vil flytte S&P 500 og de andre aksjemarkedsindeksene lokalt og internasjonalt.

Bank of Englands pengepolitiske beslutning

En dag etter Federal Reserves beslutning er det Bank of Englands tur til å avgi sin politiske beslutning. Bank of England har allerede hevet renten to ganger, men den er satt til å fortsette å gjøre det på bakgrunn av økende inflasjonspress.

Imidlertid har britiske aksjer holdt seg ganske bra til tross for renteøkningene. For eksempel er FTSE 100-indeksen kun ned omtrent 300 poeng fra åpningsnivået i 2022.

Vil amerikanske aksjer reagere på samme måte når Fed hever federal funds-renten?