Home » News » 3 grunner til at Fed bør heve federal funds-renten i mars

3 grunner til at Fed bør heve federal funds-renten i mars

Finansmarkedsdeltakere følger nøye med på Federal Reserves møte i mars. Vil krigen i Øst-Europa avskrekke Fed fra å starte en innstrammingssyklus?

Overskrifter om Ukraina-krigen dominerer nyhetene – og det med god grunn. Handelsmenn og investorer er opptatt av krigens implikasjoner for den globale økonomien og aksjemarkedet, og hva de geopolitiske endringene vil bringe.

Finansmarkedene avventer Feds beslutning i mars om den føderale fondsrenten. Dette er den største sentralbanken i verden, og hvis den starter en ny innstrammingssyklus, vil bevegelsen bli kopiert av likeverdige banker over hele verden.

Vil Fed begynne å stramme inn, eller vil krigen føre til en global resesjon, som avskrekker sentralbankene? Og hvis Fed øker – vil det være en stigning på 25 bp eller 50 bp? Videre, hva er implikasjonene for aksjemarkedet?

Historisk sett er mars en sterk måned for aksjer. S&P 500-indeksen har levert positiv gjennomsnittlig månedlig avkastning i mars, hvis vi tar i betraktning perioden etter 1950-tallet. Men igjen, Russland-Ukraina-konflikten kan være en game-changer.

Her er tre grunner til at Fed bør heve federal funds-renten i mars:

  • Oljeprisen har steget kraftig på grunn av konflikten i Øst-Europa
  • Inflasjonen er fortsatt høy og vil trolig stige mer
  • Økonomien kjører nær full kapasitet

Økende energipriser må reageres på

Krigen i Ukraina har ført til enestående tiltak fra det internasjonale samfunnet mot Russland, angriperen. Et av resultatene av sanksjonsbølgen er at oljeprisen har steget kraftig. For eksempel ble WTI-råoljen handlet over $110/fatet da den slo seg ned i negativt territorium for bare to år siden.

Økende energipriser er inflasjonsdrivende, og Fed har ikke råd til å bare sitte og se på.

Inflasjonen er godt over Feds mål

Inflasjonen er mye høyere enn Feds mål. Å dømme etter hvordan Fed strammet inn i 2015-2020, bør rentene være mye høyere nå, selv uten at inflasjonen når høyeste nivå på fire tiår 

Økonomisk vekst er tilbake på sporet

Til slutt bør Fed handle ettersom økonomien er tilbake på sporet etter nedgangen forårsaket av COVID-19-pandemien. Ved å utsette starten på en innstrammingssyklus, risikerer Fed å overopphete økonomien, noe som vil føre til en hard landing senere på veien.