3 grunner til at Fed bør heve renten til tross for markedsuro
Federal Reserve i USA planla å heve federal funds-renten på sitt møte i mars. Nå som finansmarkedene er i uro, bør de gjøre det? Her er tre argumenter for en renteøkning.
Frem til i dag har hovedtemaet i finansmarkedene vært inflasjon og hvordan sentralbankene vil takle den nådeløse prisveksten på varer og tjenester. Feds møte i mars var ment å levere ikke bare en renteøkning på 25bp, men til og med en økning på 50bp var forventet av mange.
Det hele kom til en brå endring i dag. Da Europa våknet, hadde Russland allerede invadert Ukraina fra alle kanter.
En fullskala invasjon av hele ukrainsk territorium bringer Europa og verden til en uønsket krig. Plutselig er verken inflasjon eller pandemien viktige temaer lenger, men tapte liv og krigens herjinger.
Naturligvis gikk de globale aksjemarkedene tilbake. Amerikanske futures falt, europeiske indekser stupte – som forventet i et risiko-off miljø. Nå som finansmarkedene er i uro, bør Fed fortsette å øke renten i mars? Her er tre grunner til at den bør gjøre det:
- En dueaktig uttalelse vil gi ytterligere inflasjonsforventninger
- Inflasjonen vil stige ytterligere hvis underskuddsutgifter brukes til å finansiere en krig
- WTI-råolje handlet over $100/fat i dag
En dueaktig uttalelse ville bare føre til høyere langsiktige inflasjonsforventninger
Ved første øyekast vil en dueaktig uttalelse utløse en oppgang i aksjemarkedene, men den vil sannsynligvis være midlertidig. Høyere inflasjonsforventninger var årsaken til at markedene tok fart i 2022, og dette vil bare utløse mye høyere langsiktige inflasjonsforventninger.
En unngåelse vil derfor skade aksjene mer i det lange løp.
Underskuddsutgifter for å finansiere krig vil forsterke inflasjonen
For å finansiere en krig bruker regjeringer underskuddsutgifter til å finansiere den. I det lange løp vil et slikt trekk ende opp med å tvinge sentralbanken til å øke enda mer aggressivt, noe som kan være for mye for dagens finansielle system.
Olje bryter over $100/fat
I dag handlet WTI-råoljen over 100 dollar/fat for første gang siden 2014. Høyere oljepriser slår ut i høyere inflasjon, og truer dermed Feds prisstabilitetsmandat.
Alt i alt står Fed overfor en tøff avgjørelse i mars. Krigen endrer alt, men sentralbankene kan være i posisjon til å vandre i usikre tider.