Home » News » 3 grunner til at Fed vil heve renten uten frykt for å skade markedet

3 grunner til at Fed vil heve renten uten frykt for å skade markedet

Aksjemarkedet går mot nok en nedtursuke med investorer som frykter Feds handlinger for å få ned inflasjonen. Men er det mulig at Fed vil stramme inn enda mer aggressivt?

1,5 billioner dollar har “fordampet” fra aksjemarkedet i år, og fallet kan fortsette. Nasdaq 100-indeksen handles godt inn i bjørnemarkedets territorium, ned over -28 % YTD.

Dessuten er S&P 500-indeksen på vei mot sin lengste ukentlige serie med tap siden 2001. Den krysset ikke rubicon for -20% nedgang, men den ligger farlig nær den.

Hvis du blir spurt, skylder investorer på Fed. Det er alltid Fed, uansett hvilken retning markedet beveger seg.

Short-selgere beskyldte Fed for å lette for mye i en sterk økonomi på vei opp. På vei ned legger aksjeinvestorer skylden på Fed for å stramme inn for mye og for fort og skade aksjer.

Men alle bør huske på at Fed ikke har mandat til å holde aksjene høyt. I stedet har den et mandat om prisstabilitet – og det mandatet er i fare.

Så vil Fed øke selv om det skader aksjemarkedet? Her er to grunner til at den vil gjøre det:

  • Politiske konsekvenser av å ikke håndtere inflasjon
  • For få renteøkninger er priset inn

Politiske konsekvenser av høy inflasjon

Inflasjonen i USA har nådd den høyeste på fire tiår. Selv om det var virkelig bemerkelsesverdig, insisterte Fed på at inflasjonen var midlertidig for kun noen måneder siden.

Men det var den ikke, og skadet Feds troverdighet. Og, i tillegg til det, troverdigheten til de som kontrollerer Feds leder.

Med president Bidens godkjenningsvurderinger påvirket av inflasjon, vil Fed være under konstant press for å gjøre noe med det. Og det vil de.

Markedsaktørene har priset inn for få stigninger

I følge en fersk undersøkelse utført av Bank of America forventer investorer 7,9 renteøkninger i løpet av denne innstrammingssyklusen. Selv om dette er ganske haukisk fra Fed, forteller litt matematikk oss at markedsaktørene har priset inn for få stigninger.

Hvis én renteøkning er 25bp, har Fed allerede levert 3 og vil levere ytterligere 4 i de kommende to møtene. Det vil si at innen juli har Fed levert 7 renteøkninger.

Likevel viser undersøkelsen at 25 % av lederne tror at Fed vil øke kun 6 ganger, mens 10 % tror at den bare vil gjøre det 4 ganger.

Derfor er det en forskjell mellom hva Fed allerede har lovet å gjøre og hva noen markedsaktører forventer. Som sådan vil aksjemarkedet ha vanskelig for å hoppe fra det laveste.