Home » News » Nikkei 225-prisprognose midt i økende PPI-inflasjon

Nikkei 225-prisprognose midt i økende PPI-inflasjon

Japans PPI har nådd 10 % for første gang på fire tiår. Likevel ser Bank of Japan inflasjonen som forbigående. Hvordan vil Nikkei 225 reagere neste gang?

Etter COVID-19-pandemien førte forsyningsflaskehalser til en kraftig økning i prisene på varer og tjenester over hele verden. Videre forverret Russland-Ukraina-krigen situasjonen.

Som sådan steg inflasjonen til nivåer som ikke er sett på mange tiår i de avanserte økonomiene. Det vil si, til tross for at sentralbanker har sett inflasjonen som forbigående en god stund.

Ta USA.

Fed anså inflasjonen som forbigående i lang tid før den snudde 180 grader og begynte å heve rentene. Det sies nå at det burde ha hevet fondsrenten mye raskere.

Følger Japan i Feds fotspor?

Bank of Japan ser på inflasjonen som forbigående

Den eneste store sentralbanken som fortsatt letter pengepolitikken er Bank of Japan. Den ser fortsatt på inflasjonen som forbigående – akkurat som Fed gjorde for flere måneder siden.

Men nå har inflasjonen begynt å vise tenner også i Japan. Denne uken, på mandag, ble Japans PPI for april offentliggjort.

Produsentprisindeksen nådde 10 % for første gang på 40 år. Fordi økningen i produsentprisene overføres til forbrukerne, vil KPI også stige?

Og i så fall, vil Bank of Japan blunke, slik Fed gjorde, og snu politikken?

Nikkei 225 toppet foran det amerikanske aksjemarkedet

Nikkei 225-indeksen laget et dobbelttoppmønster over 30 000 poeng. Den klarte ikke å rally i 2021 slik de amerikanske aksjene gjorde, til frustrasjon for mange japanske investorer.

Mønsteret tilsier mer nedside i tiden fremover. Dobbeltoppens målte bevegelse peker på 23 000 som minimumsavstanden indeksen skal reise.

I USA snudde Fed sin politikk etter at aksjemarkedet toppet. Etter at den begynte å øke fondsrenten, falt aksjene noe mer.

Vil vi se det samme mønsteret i Japan?

Det hele starter med at Bank of Japan dropper ordet «forbigående» når det refereres til inflasjon. Fra det øyeblikket er veien til minste motstand å kopiere det Fed gjorde, og utløste et lignende trekk i det lokale aksjemarkedet.