Home » News » Bør du kjøpe eller selge amerikanske aksjer etter gårsdagens stygge økt?

Bør du kjøpe eller selge amerikanske aksjer etter gårsdagens stygge økt?

Det amerikanske aksjemarkedet hadde en stygg dag i går, sett av at Nasdaq 100-indeksen falt 5,1 % eller at S&P 500 falt bratt. Så bør du kjøpe eller selge amerikanske aksjer?

Amerikanske aksjer spratt fra bunnen sist torsdag og steg deretter de kommende to øktene. Investorer var lettet over at S&P 500-indeksen unngikk et bjørnemarked (dvs. et fall på mer enn 20 % fra toppene), selv om Nasdaq 100-indeksen allerede handlet i bjørnemarkedets territorium.

Gårsdagens stygge økt førte til at Nasdaq 100 forlenget tapene. Den falt med ytterligere 5,1 % på den dårligste dagen siden 5. mai.

Indeksen er nå ned 28 % fra sine all-time highs, legger press på langsiktige investorer og frister også de som har midler til overs til å kjøpe på nedgangen.

S&P 500-ytelsen er ikke fullt så dårlig, men den nærmer seg raskt bjørnemarkedets territorium. Indeksen er ned 17,7 % i løpet av de første 95 handelsdagene i 2022 – den nest verste starten på et år i historien.

Så er det på tide å kjøpe aksjer etter denne nedgangen? Eller kommer det enda flere ulemper? Og enda viktigere – hvorfor faller aksjer?

Fed vil fortsette å heve renten til tross for at aksjer faller

Hovedårsaken til at amerikanske aksjer handler i eller nær et bjørnemarked er Federal Reserves pengepolitikk. Fed la ut på et desperat oppdrag for å få ned inflasjonen, og den bruker alle sine verktøy for å gjøre det.

Feds styreleder, Jerome Powell, innrømmet nylig i et intervju med Wall Street Journal at i ettertid burde Fed ha hevet fondsrenten mye tidligere. Som sådan antyder han at Fed er bak kurven, og mer innstramming er nødvendig.

For øyeblikket ser markedet ytterligere to renteøkninger i de kommende to møtene, hver på 50 bp eller enda mer. Men det store spørsmålet er om fallet i aksjemarkedene er nok til å avspore Fed fra å stramme inn?

Det fungerte tidligere, så hvorfor ikke fungere nå? Svaret er at inflasjonen ikke har vært så høy på mer enn 40 år, så Fed vil ikke risikere å miste troverdighet og vil gjøre alt som trengs for å få den ned.

S&P 500 er bearish mens under 4200

Det tekniske bildet støtter også den bearish saken. Etter å ha brutt under de sentrale 4 200, forblir skjevheten bearish for S&P 500-indeksen.

Alt i alt er det fortsatt et stykke til Feds junimøte. Med mindre S&P 500-indeksen spretter tilbake over det sentrale området, fører banen til minst motstand til bjørnemarkedets territorium.