HomeNewsBør du kjøpe eller selge amerikanske aksjer etter gårsdagens stygge økt?

Bør du kjøpe eller selge amerikanske aksjer etter gårsdagens stygge økt?

Mircea Vasiu

Det amerikanske aksjemarkedet hadde en stygg dag i går, sett av at Nasdaq 100-indeksen falt 5,1 % eller at S&P 500 falt bratt. Så bør du kjøpe eller selge amerikanske aksjer?

Amerikanske aksjer spratt fra bunnen sist torsdag og steg deretter de kommende to øktene. Investorer var lettet over at S&P 500-indeksen unngikk et bjørnemarked (dvs. et fall på mer enn 20 % fra toppene), selv om Nasdaq 100-indeksen allerede handlet i bjørnemarkedets territorium.

Gårsdagens stygge økt førte til at Nasdaq 100 forlenget tapene. Den falt med ytterligere 5,1 % på den dårligste dagen siden 5. mai.

Indeksen er nå ned 28 % fra sine all-time highs, legger press på langsiktige investorer og frister også de som har midler til overs til å kjøpe på nedgangen.

S&P 500-ytelsen er ikke fullt så dårlig, men den nærmer seg raskt bjørnemarkedets territorium. Indeksen er ned 17,7 % i løpet av de første 95 handelsdagene i 2022 – den nest verste starten på et år i historien.

Så er det på tide å kjøpe aksjer etter denne nedgangen? Eller kommer det enda flere ulemper? Og enda viktigere – hvorfor faller aksjer?

Fed vil fortsette å heve renten til tross for at aksjer faller

Hovedårsaken til at amerikanske aksjer handler i eller nær et bjørnemarked er Federal Reserves pengepolitikk. Fed la ut på et desperat oppdrag for å få ned inflasjonen, og den bruker alle sine verktøy for å gjøre det.

Feds styreleder, Jerome Powell, innrømmet nylig i et intervju med Wall Street Journal at i ettertid burde Fed ha hevet fondsrenten mye tidligere. Som sådan antyder han at Fed er bak kurven, og mer innstramming er nødvendig.

For øyeblikket ser markedet ytterligere to renteøkninger i de kommende to møtene, hver på 50 bp eller enda mer. Men det store spørsmålet er om fallet i aksjemarkedene er nok til å avspore Fed fra å stramme inn?

Det fungerte tidligere, så hvorfor ikke fungere nå? Svaret er at inflasjonen ikke har vært så høy på mer enn 40 år, så Fed vil ikke risikere å miste troverdighet og vil gjøre alt som trengs for å få den ned.

S&P 500 er bearish mens under 4200

Det tekniske bildet støtter også den bearish saken. Etter å ha brutt under de sentrale 4 200, forblir skjevheten bearish for S&P 500-indeksen.

Alt i alt er det fortsatt et stykke til Feds junimøte. Med mindre S&P 500-indeksen spretter tilbake over det sentrale området, fører banen til minst motstand til bjørnemarkedets territorium.