Home » News » 3 økonomiske hendelser påvirker amerikanske aksjer positivt

3 økonomiske hendelser påvirker amerikanske aksjer positivt

Viktige økonomiske data fra USA ble offentliggjort tidligere i dag. For januar kom privat forbruk og bestillinger av varige varer ut bedre enn forventet, mens kjerneprisene var i tråd med forventningene – bullish data for amerikanske aksjer.

De amerikanske aksjemarkedene har gjenvunnet det tapte terrenget forårsaket av den sjokkerende nyheten om at Russland invaderte Ukraina i går. Hovedindeksene endte i går høyere, i en imponerende reversering.

Rallyet fortsatte i dag, da indeksene var grønne ved åpningen. I dag ble aksjemarkedet også støttet av positive økonomiske data som ble utgitt. Konsum og varige varer kom bedre ut enn ventet i januar, mens oppgangen i kjerneinflasjonen kom i tråd med prognosen.

Privat forbruk økte med 2,1 prosent i januar

Privat forbruk er en viktig beregning i enhver økonomi. Det viser forbrukernes vilje til å bruke penger – og jo høyere tall, jo bedre.

Hvis forbrukerne ikke bruker penger og velger å spare mer, har økonomien vanskelig for å vokse. Dette er grunnen til at sentralbanken i nedgangstider går inn og letter økonomiske forhold i håp om at forbrukerne vil begynne å bruke prenger igjen.

En økning i forbruksutgifter reflekterer også at forbrukerne er optimistiske med tanke på fremtiden – nok et positivt tegn for økonomisk vekst. I januar steg forbruket med 2,1 % og disponibel inntekt kom ut på +0,1 %.

Kjernebestillinger for varige varer steg 0,7 % mnd

En annen del av økonomiske data utgitt tidligere i dag i USA var kjernebestillinger for varige varer. Utgitt månedlig viser den endringen i den totale verdien av nye innkjøpsordrer for varige varer. Transportartikler er imidlertid ikke inkludert.

For januar var estimatene at de varige kjernegodene ville øke med 0,4 % MoM. Men de faktiske dataene overrasket positivt, med 0,7 %, nesten det dobbelte av estimatet.

Kjerneprisene steg i tråd med forventningene

Kjerneprisene MoM steg med 0,5 % i januar, og brakte den årlige kjerneinflasjonen på 5,2 %, det høyeste nivået siden 1983. Selv om dette er mye høyere enn Feds toleransenivå, oversteg det ikke den månedlige prognosen.

Alt i alt bidro de tre økonomiske dataene som ble utgitt i dag til å presse aksjene oppover. Da denne artikkelen ble skrevet, handlet Dow Jones-indeksen opp 1,77 %, S&P 500 steg med 1,66 %, og NASDAQ 100 steg 1,15 %.