Home » News » 3 økonomiske hendelser som kan flytte europeiske aksjer denne uken

3 økonomiske hendelser som kan flytte europeiske aksjer denne uken

Russland-Ukraina-krigen er hoveddriveren for finansmarkedenes kursutvikling denne uken, men investorer bør også være klar over hvilke økonomiske hendelser som kan flytte europeiske aksjer.

Siden Russland invaderte Ukraina har finansmarkedene reagert kraftig. I Europa er aksjemarkedene så vel som den lokale valutaen, euro, betydelig ned.

Ta den tyske Dax-indeksen, for eksempel. Den har startet den nye handelsuken ned -3,8 % og har gått inn i bjørnemarkedets territorium. Den er nå ned -22,6 % fra den siste toppen, og er nå inne i et bearish marked (dvs. et bearish marked starter når prisen synker med mer enn -20 % fra den siste toppen).

Det er klart krigen er årsaken. Imidlertid flytter økonomiske data også de europeiske indeksene, så her er tre økonomiske hendelser som det er verdt å følge med på denne uken: Revidert BNP, ECB-møtet og tysk KPI.

Revidert BNP

Den første viktige delen av økonomiske data for europeiske aksjer er planlagt til tirsdag. Revidert BNP utgis kvartalsvis og viser endringen i den inflasjonsjusterte verdien av alle varer og tjenester produsert i euroområdet. Revidert BNP er spådd til 0,3 %, og avvik fra prognosen fører ofte til skarpe markedsbevegelser.

Den europeiske sentralbankmøtet

Den viktigste begivenheten i handelsuken er Den europeiske sentralbankens pengepolitiske erklæring. ECB overrasket markedene for seks uker siden og brukte en haukaktig tone. Den planla en normalisering av politikken etter COVID-19-pandemien, og stigende renter er ikke noe aksjeinvestorer er glad i.

Men krigen og dens innvirkning på de europeiske økonomiene er enda mer skadelig for aksjemarkedet. Det som er viktig på dette møtet er sentralbankens syn på inflasjonen og planene for å bekjempe prisveksten på varer og tjenester.

Tysk endelig KPI

Tysk endelig KPI er planlagt neste fredag. Markedet forventer at prisene på varer og tjenester har steget med 0,9 % forrige måned, men det er risiko for at vi vil se høyere inflasjon – tross alt handles WTI-oljeprisen over 120 dollar i dag.