Home » News » 3 takeaways etter at USAs BNP falt i første kvartal 2022

3 takeaways etter at USAs BNP falt i første kvartal 2022

USAs reelle BNP falt med -1,4 % på årsbasis, noe som utløste frykt for at Fed vil gå inn i en resesjon. Hva betyr det for det amerikanske aksjemarkedet?

De etterlengtede Advance BNP-dataene fra USA ble endelig utgitt i dag. Den viste at amerikansk økonomi trakk seg sammen i årets første kvartal med -1,4 %, en skuffelse tatt i betraktning at markedet forventet at økonomien ville vokse med 1 %.

Dataene viser endringen i den inflasjonsjusterte verdien av alle produserte varer og tjenester, og det er den mest relevante av tre versjoner av BNP. Men hvorfor er BNP-dataene viktige for investorer og finansmarkeder?

En resesjon er definert av to negative kvartaler på rad. Med andre ord, hvis den amerikanske økonomien trekker seg sammen i andre kvartal også, er den offisielt i en resesjon.

Men så planlegger Fed å heve rentene aggressivt i år. Det er spådd at rentene heves neste uke og det vil leveres flere renteøkninger gjennom året for å bekjempe høy inflasjon.

Å heve rentene i en mulig lavkonjunktur vil imidlertid skade økonomien. Så vil Fed holde seg til planen, eller er dagens BNP-utgivelse en gamechanger?

Her er tre ting å vurdere etter dagens økonomiske data:

  • BNP-data er fortsatt robuste på innsiden
  • Forbruksforbruket er fortsatt sterkt
  • Fed vil sannsynligvis holde seg til planen

Q1 USAs BNP robust på innsiden

Selv om overskriften er bekymringsfull, er ikke dataene så ille hvis vi skraper under overflaten. Den årlige vekstraten er faktisk negativ, men varelager og nettoeksport trakk fra 0,8 %, henholdsvis 3,2 %.

Forbruksforbruket er fortsatt sterkt

Forbruk, faste investeringer og innenlandsk etterspørsel er nøkkelelementer i en BNP-rapport. De er alle sterke.

BNP-data vil neppe stoppe Fed fra å gå

Dataene er ikke dårlige nok til å utløse et skifte i Feds oppfatning av økonomien. Som sådan forventes sentralbanken å holde seg til planen foreløpig.

Hva med aksjemarkedet?

Aksjemarkedet holdt seg over kritisk støtte og gjenopprettet de første tapene. Fremover vil et trekk over 4300 være bullish, mens et fall under 4150 setter bjørnene i direkte kontroll.