Home » News » 3 takeaways etter sterkere enn forventet detaljsalg i USA for april

3 takeaways etter sterkere enn forventet detaljsalg i USA for april

Amerikanske aksjer steg tirsdag på sterkere detaljsalgsdata for april. Så er trøbbelet for aksjer over, eller bør vi forvente en ny test av de siste nedgangene?

Inflasjon er en bekymring i USA og resten av verden. Av denne grunn var gårsdagens tale som Feds styreleder holdt om planen for å bekjempe inflasjon på toppen av listen for de fleste markedsaktører.

På grunn av det var det liten eller ingen reaksjon på ellers en kritisk del av økonomiske data som ble utgitt litt tidligere i løpet av handelsdataene – dataene for amerikanske detaljsalg i april.

Detaljhandelsindikatoren gir en pekepinn om forbrukerens form. Hvis forbrukeren ikke bruker, har økonomien en vanskelig tid og vil til slutt trekke seg sammen.

Fed advarte flere ganger om at høyere inflasjon enn målet ville øke federal funds-renten til inflasjonen faller betydelig. Det vil si selv med trussel om en såkalt hardlanding. Og kanskje på bekostning av en resesjon.

Som sådan kunne detaljsalgsdata for april ha gitt noen ledetråder om virkningen av Feds innstramming av finansielle forhold, hvis noen. Men i stedet for å skuffe, kom dataene mye bedre ut enn forventet.

Så her er noen takeaways etter gårsdagens detaljsalgsdata:

  • Detaljsalget er omtrent 18 % høyere enn trenden før COVID-19
  • Stor oppjustering til mars
  • Aksjene steg som svar

Detaljsalget er godt over trenden før COVID-19

April Retail Sales viser et stort hopp i kjernedata, unntatt bilsalg, som anses for flyktig. Den viser også at husholdninger bruker mer på nett og brukte mer tid på restauranter.

Men det som virkelig er imponerende er at detaljsalget er godt over trenden før COVid-19 – omtrent 18 % høyere. Dessuten er det omtrent 11 % høyere enn trenden etter prisjustering.

Mars-tallet ble revidert høyere

Et annet positivt tegn ved gårsdagens rapport var den kraftige oppgangen for marstallet (+0,9 %). Revisjoner er alltid et wild card når man tolker økonomiske data, da de ofte betyr mer for markedsaktørene enn de faktiske dataene gjør.

Dow Jones og resten av det amerikanske aksjemarkedet steg som svar

Som svar på de bedre detaljsalgsdataene enn forventet, steg aksjene. Mer presist forlenget de rallyet sitt etter bunnen (i hvert fall midlertidig) sist torsdag.

Men som det daglige Dow Jones-diagrammet viser, kan detaljsalget ha utløst bare et sprett og ikke noe mer. Så langt er trenden i 2022 bearish, og inne i den nedadgående kanalen forblir skjevheten den samme – bearish.